AMERIČKI ČERNOBILJ: Posledice iskakanja 50 vagona sa otrovnim hemikalijama apokaliptične, voda i vazduh otrovni (FOTO/VIDEO)

Novosti online

17. 02. 2023. u 19:38

NEKOLIKO nesreća sa ispuštanjem otrovnih hemikalija dogodilo se širom Amerike početkom februara. Najteža je bila u gradiću u državi Ohajo gde meštani i dalje strepe za svoju bezbednost.

АМЕРИЧКИ ЧЕРНОБИЉ: Последице искакања 50 вагона са отровним хемикалијама апокалиптичне, вода и ваздух отровни  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin Twitter/@gatewaypundit

Posledice se i dalje osećaju nakon iskakanja voza koji je prevozio toksične hemikalije u blizini granice između Ohaja i Pensilvanije ranije ovog meseca. Meštani Istočne Palestine podnose tužbe, a neki dovode u sumnju uveravanja zvaničnika da su voda i vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, prenose mediji.

Iskakanje iz šina i evakuacija

Dana 3. februara, 50 vagona kojima upravlja kompanija "Norfolk Sautern" iskočilo je iz šina u Istočnoj Palestini u Ohaju, gradu sa oko 5.000 stanovnika. To iskakanje je dovelo do velikog požara i guverner Majk Devajn je naredio evakuaciju u nedelju, 5. februara.

- Dogodila se drastična promena temperature u železničkom vagonu i sada postoji mogućnost katastrofalnog kvara cisterne koja bi mogla da eksplodira i rasprši smrtonosne gelere više od kilometra okolo - rekao je tada Devajn, dodajući da će oni sa decom koji odluče da se ne evakuišu biti hapšeni.

"Norfolk Sautern" je ispustio toksične hemikalije iz pet oborenih vagona u pokušaju da spreči veću eksploziju. Hemikalija koja ih je najviše brinula bio je vinil hlorid, bezbojni gas koji se koristi u proizvodnji plastičnih proizvoda.

Prema Nacionalnom institutu za rak, izloženost gasu je povezana sa "sa povećanim rizikom od retkog oblika raka jetre (angiosarkom jetre), kao i primarnog karcinoma jetre (hepatocelularni karcinom), raka mozga i pluća, limfoma i leukemije". Hemikalija takođe može da dospe u vodu.

Paralelno sa puštanjem hemikalija, Devajn i guverner Pensilvanije Džoš Šapiro izdali su širu naredbu za evakuaciju za područje oko Istočne Palestine, navodeći: „Proces kontrolisanog oslobađanja uključuje sagorevanje hemikalija iz vagona. To će ispuštati isparenja u vazduh koja mogu biti smrtonosna ako se udišu. Svako ko ostane u crvenom pogođenom području suočava se sa ozbiljnom opasnošću od smrti. Svako ko ostane u žutom pogođenom području izložen je velikom riziku od teških povreda, uključujući opekotine kože i ozbiljno oštećenje pluća".

Dva dana kasnije, Devajn je izdao izjavu da je bezbedno za stanovnike da se vrate kući, rekavši:  - Uzorci kvaliteta vazduha u oblasti nesreće i u obližnjim stambenim četvrtima dosledno su pokazivali očitavanja ispod nivoa bezbednosnog skrininga. Na osnovu ovih informacija, državni i lokalni zdravstveni zvaničnici su utvrdili da je sada bezbedno da se članovi zajednice vrate u svoja prebivališta -.

Džejms Džastis iz Agencije za zaštitu životne sredine je ponovio ovo, rekavši: "Sva očitavanja bila su u normalnoj koncentraciji. Stotine i stotine podataka pokazuju da je kvalitet vazduha bezbedan".

Agencija tek treba da objavi potpunu listu hemikalija koje su potencijalno oslobođene u nesreći. Kurt Kolar iz Agencije za zaštitu životne sredine Ohaja rekao je da je incident doveo do uginuća riba, ali da je vodosnabdevanje grada bezbedno. Odeljenje za prirodne resurse Ohaja saopštilo je da je procenjena dužina pogođenog toka približno 15 kilometara i da je izlivanje ubilo oko 3.500 riba.

- Materije jesu ušle u vodu, poduzete su radnje da se to minimizira. To je odmah bilo toksično za ribe, ali sve informacije pokazuju da je voda za piće bezbedna - rekao je Kolar.

Devajn je rekao da će "Norfolk Sautern" platiti za testiranje privatnih bunara koji snabdevaju seoske domove. Kompanija je prvobitno obećala 25.000 dolara za privremena skloništa evakuisanih.

Bela kuća je saopštila da ce federalni zdravstveni i hitni timovi, kao i predstavnici centara za kontrolu i prevenciju bolesti otići u Istočnu Palestinu. Uzrok iskliznuća vagona još uvek istražuje Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja. To je najmanje četvrto ispadanje tereta iz šina u saveznoj državi u poslednja četiri meseca u vozovima kojima upravlja "Norfolk Sautern".

Meštani traže odgovore

Iako je istraga još u toku, "Norfolk Saotern" se već suočava sa federalnim i građanskim tužbama stanovnika Istočne Palestine koji zahtevaju odgovornost i nadoknadu za štetu koju su, kako kažu, pretrpeli kao rezultat nesreće.

Stotine stanovnika okupilo se na protestu u srednjoškolskoj fiskulturnoj sali tražeći odgovore na to sa kakvim se opasnostima po zdravlje suočavaju.

- Imam tri unuke. Da li ce za pet godina odrasti ovde i imati rak? - postavila je pitanje Keti Dajk, koja je došla na javni sastanak u sredu na kojem nisu bili prisutni predstavnici železničkog operatera.

Gradonačelnik Trent Konavej rekao je da želi da uveri 4.700 stanovnika tog grada da su bezbedni. Međutim, mnogo toga ostaje nepoznato o opasnostima koje predstavljaju toksini po zdravlje ljudi, rekli su stručnjaci. Mnogi stanovnici su se žalili na glavobolje, mučnine i nadražene oči.

Bez obzira na to, državni zdravstveni zvaničnici insistiraju da je Istočna Palestina sigurno mesto.

Bolesne životinje izazivaju zabrinutost

Ribe nisu jedine životinje koje su uginule iskakanja voza iz šina. Mnogi tvrde da je očigledan uticaj na lokalne divlje životinje razlog za zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih efekata hemikalija.

Tejlor Holcer, registrovani čuvar lisica koji sa svojom porodicom vodi farmu mleka u blizini zone evakuacije, rekao je prošle nedelje da je jedna od njegovih lisica umrla nakon nesreće, a da su ostale pokazale razne neobične simptome, uključujući nedostatak apetita, dijareju i letargija, kao i natečena lica.

Jutro nakon kontrolisanog puštanja hemikalija iz voza, žena koja živi više od 20 kilometara kaže da je našla svog petla i pet kokošaka mrtve, bez znakova da su napadnuti od strane druge životinje.

Amanda Brešars je rekla da veruje da su kokoške ubili oslobođeni toksini čiji se miris osetio u vazduhu i u njenom kraju. Iako su lokalni zvaničnici insistirali da neprijatan miris nije opasan, Amanda tvrdi da iznenadna smrt njenih pilića sugeriše drugačije.

Bi-Bi-Si u svojoj reportaži iz Istočne Palestine piše da sve više meštana odlučuje da spakuje kofere i preseli se u neki drugi grad.

- Ljudi se uplaše kada čiju vozove. Plaše se da puste decu i kućne ljubimce napolje, strahuju da ne popiju zagađenu vodu. Posle kovida suočavamo se sa još jednim traumatičnim događajem. To je više od oblaka hemikalija, ovo će trajati generacijama, ovo je naš Černobilj - rekao je jedan meštanin.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMAČKA NEZADOVOLJNA: Berbok - Ne možemo da prihvatimo da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom