PEKING ZABRINUT: Oglasila se Kina o eksploziji na "Severnom toku"

Novosti online

16. 02. 2023. u 10:13

DIZANjE u vazduh „Severnih tokova“ imalo je ozbiljan negativan uticaj na globalno energetsko tržište, a takođe je izazvalo zabrinutost sveta za bezbednost transnacionalne infrastrukture, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za medije.

ПЕКИНГ ЗАБРИНУТ: Огласила се Кина о експлозији на Северном току

Foto: Printskrin/Profimedia/ilustracija

- Gasovodi ‘Severni tok’ predstavljaju važnu transnacionalnu infrastrukturu i njihovo podrivanje imalo je ozbiljan negativan uticaj na globalno energetsko tržište i svetsku ekologiju - rekao je diplomata.

On je naglasio da je to „takođe izazvalo zabrinutost i uznemirenost međunarodne zajednice u vezi sa bezbednošću transnacionalne infrastrukture u velikim zemljama“.

Portparol je istakao da su zapadni mediji, koji su uvek promovisali slobodu, nepristrasnost i profesionalizam, dobili kolektivnu afaziju nakon objave američkog novinara Simora Herša o eksplozijama na gasovodima.

Kineski diplomata je dodao da Peking smatra da je neophodno sprovesti objektivnu, nepristrasnu i profesionalnu istragu o eksplozijama na „Severnom toku“ i pozvati umešane strane na odgovornost.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna