PORAZ ŠOLCA U BERLINU: U Nemačkoj prestonici socijaldemokrate doživele debakl

I.S.

13. 02. 2023. u 17:00

SOCIJALDEMOKRATE nemačkog kancelara Olafa Šolca pretrpele su pravi debakl na gradskim izborima u Berlinu, minulog vikenda, gde su demohrišćani bivše kancelarke Angele Merkel stekli status najjače stranke, sa 28,2 odsto osvojenih glasova. To je njihov najbolji rezultat u nemačkoj prestonici u ovom veku i jačanje od deset odsto u odnosu na prošle izbore. Time se otvara mogućnost da se nastavi dosadašnja koalicija, ali i da Demohrišćani povedu grad u koaliciji sa Socijaldemokratama ili Zelenima.

ПОРАЗ ШОЛЦА У БЕРЛИНУ: У Немачкој престоници социјалдемократе доживеле дебакл

Foto: Shutterstock/canadastock

To je njihov najbolji rezultat u nemačkoj prestonici u ovom veku i jačanje od deset odsto u odnosu na prošle izbore. Time se otvara mogućnost da se nastavi dosadašnja koalicija, ali i da Demohrišćani povedu grad u koaliciji sa Socijaldemokratama ili Zelenima.

Koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Levice uspela je da održi većinu, mada su ih birači kaznili posle skandala zbog kojih su izbori morali da se ponove. Birači su kaznili pre svega Socijaldemokrate (SPD) i aktuelnu gradonačelnicu Francisku Gifaj.

SPD je tako u nedelju ostvario najlošiji rezultat u posleratnoj istoriji sa 18,4 odsto glasova. U gradskoj skupštini će se još naći Alternativa za Nemačku (9,1 odsto), dok su Liberali ostali ispod cenzusa (4,6).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024