RAT U UKRAJINI: Zelenski - Nismo pobedili! VSU - Rusi koriste balone; U Bahmutu ostali samo plaćenici? (MAPA/VIDEO)

Novosti online

12. 02. 2023. u 06:44 >> 03:03

U TOKU je 354. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe za Bahmut. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina želi da postane članica NATO-a "nakon pobede nad Rusijom". Rusko ministarstvo, s druge strane, tvrdi da je pre dva dana izvelo "masovni napad" na ukrajinske energetske objekte. Poljska je poručila da slanje borbenih aviona F-16 Ukrajini "nije laka odluka".

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - Нисмо победили! ВСУ - Руси користе балоне; У Бахмуту остали само плаћеници? (МАПА/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Ruski padobranci se ukopavaju na zauzetim položajima pre novog juriša

Ruski padobranci izvode fortifikacione radove na okupiranim ukrajinskim položajima u zoni specijalne vojne operacije u LNR, rekli su vojnici RIA Novostima.

-Ispred nas je čistina, a iza nje na čistini, stotinak metara južnije, nalaze se odbrambeni položaji neprijatelja. Ovo uporište je već izviđano, radi se na njegovom čišćenju, rekao je komandir izviđačkog voda s pozivnim znakom „Demon”.

Prema njegovim rečima, u toku su radovi na utvrđivanju na prvoj liniji fronta.

-Sada padobranci vrše utvrđivanje svojih linija na novozadatim položajima, nakon što smo krenuli napred i prošli uporišta neprijatelja, saopštila je vojska.

Trenutno se tamo organizuje služba, vrši se osmatranje na čelu, dodao je komandant.

Hronika ratnih operacija: Ruska ofanziva na Kupjansk, napad na Zmijsko ostrvo (MAPA/VIDEO)
 

Ruske trupe su u subotu uveče, koristeći bespilotne letelice Geran-2, ponovo napale objekte Oružanih snaga Ukrajine u Višgorodu, Kijevskoj oblasti, Zaporožju, Nikolajevskok oblasti, kao i termoelektranu Krivorožskaja u Dnjepropetrovskoj oblasti.



Pogranične teritorije Ruske Federacije
U Sunženskom okrugu Kurske oblasti ukrajinske formacije granatirale su selo Guevo, pri čemu je jedan civil poginuo, a druga osoba je povređena.

Oružane snage Ukrajine napale su selo Murom, Jakovljevski okrug, Nova Tavolžanka i Šebekino u Belgorodskoj oblasti. Oštećeno je nekoliko industrijskih i pomoćnih objekata, ali nije bilo žrtava.

Ilustracija telegram rybar



Harkovska oblast
Oružane snage RF izvršile su raketne napade na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu: ogranak „Nove pošte“ u Slobožanskom okrugu, kao i na fabriku A. Malishev.

Front kod Starobeljska
U sektoru Kupjanski, ruske trupe su zauzele nekoliko okruga Grjanikovka i selo Dvurečnoe.

Pored toga, jedinice Oružanih snaga RF ponovo su zauzele nekoliko uporišta u oblasti Sinkovke i ukopale se u naselju Liman 1.

Ukrajinske formacije očekuju novi ruski napad na Kupjansk i koncentrišu snage u okolini grada.

U pravcu Krasnog Limana, Oružane snage Ukrajine se plaše napada na pontonske prelaze na deonici Makiivka-Terni-Jampolovka. U ovom slučaju, borci 66. brigade i 25. brigade Oružanih snaga Ukrajine mogu biti opkoljeni.

Iste brigade pretrpele su velike gubitke tokom napada 144. motorizovane divizije Oružanih snaga RF na području Balke Žuravke i Jampolovke.

Komanda VSU povlači 66. brigadu Oružanih snaga Ukrajine u Liman i Kramatorsk radi obnavljanja borbene sposobnosti.

Foto Tanjug/AP



Soledarski pravac
Severno od Bahmuta, borci Vagnerovog PMC-a oslobodili su selo Krasnaja Gora. U toku je čisćenje naselja.

Ruske snage su uspele da preseku autoput Bahmut-Slavjansk, sada je glavni zadatak bio da zauzmu Berhovku i obezbede se na severnoj periferiji Bahmuta. Nastavljaju se borbe u Paraskovjevki, zapadno od Krasne Gore.

U samom Bahmutu borbe se vode na severnoj, istočnoj i jugoistočnoj periferiji grada.

Jugozapadno od Bahmuta, „vagnerovci“ su se utvrdili u oblasti ​​vodokanala i autoputa za Konstantinovku.


Donjecki pravac
Nastavljaju se pozicione borbe kod avenije Družbi u centru grada Marjinka.
Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjeck, Makejevku, Gorlovku, Jasinovatu i druga okolna naselja.

Odeska oblast
U noći sa petka na subotu ruski pomorski dron napao je most u Zatoki. Priroda štete je nepoznata.

Su-24M Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveo je vazdušne napade na Zmijsko ostrvo.

 

 

PVO Ukrajine: Ruske snage koristile balone

Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, komanda Istok, saopštilo je da su ruske Vazdušno-kosmičke snage koristile danas balone sa ugaonim reflektorima i izviđački dron iznad Dnjepropetrovske oblasti. Dejstvovala je PVO. Nije naveden rezultat akcije.

 

Zabeležene detonacije u više oblasti

Eksplozije odjekuju u Kupjansku, Harkovska oblast, Nikolajevu, Družkovki, Kramatorsku...

 

Zelenski upozorava Ukrajince: Nismo pobedili

Ukrajnski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je danas napore da se obnovi proizvodnja i isporuke električne energije nakon oštećenja elektroenergetskih sistema u serijama ruskih rakektnih napada, ali je i upozorio da je "prerano da se proglasi pobeda na energetskom frontu".

Foto: Printskrin

 

Samo plaćenici preostali u Bahmutu? (VIDEO)

Čuje se samo engleski i poljski jezik: Ruski vojnik priča o stranim plaćenicima koji se bore na ukrajinskoj strani u Artjomovsku (Bahmutu).

 

Vazdušna opasnost u Dnjepropetrovsku

Eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju mediji. U ovoj oblasti je objavljena vazdušna opasnost.

Podoljak: Uništi 5.000 Rusa dnevno kako bi Ukrajina pobedila (VIDEO)

Predstavnik Zelenskog, koji je u novogodišnjoj noći rekao da Ruse ne smatra ljudima. Imao je novi “ispad ljubavi".

-Ne treba da radimo 1.000 „sahrana“ za Rusiju dnevno, već 2.500, 3.000, ili bolje, 5.000. Samo ovo može da počne da se ovaj rat finalizuje. Samo razaranja, razaranja i razaranja, rekao je on.

Podoljak je dodao da su za takve masakre potrebne dalekometne rakete, tenkovi i avioni.

 

Vojna pomoć SAD za Kijev

Agencija Rojters saopštila je da je u Nemačku je stiglo 60 američkih borbenih vozila "Bredli" namenjenih Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

Snimak borbi u Marinki: Ruske trupe se bore za svaku kuću (VIDEO)

Grad je postao jedna od najžešćih tačaka borbi ruske i ukrajinske vojske. Pešadiju podržavaju oklopna vozila.

Starobeljski pravac: VSU se povlači kod Kupjanska (MAPA)

U sektoru Kupjanska, tokom proteklih nekoliko dana, borci Oružanih snaga Rusije napredovali su severoistočno od Kupjanska, zauzevši nekoliko oblasti Grjanikovke na severu. Ofanziva iz Gorobjevke i Tavolžanke primorala je Oružane snage Ukrajine da povuku snage iz Dvurečnog – u stvari, selo je pod kontrolom ruskih trupa.

Pored toga, jedinice Oružanih snaga RF zauzele su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u blizini predgrađa Sinkovke, a takođe su se učvrstile u Limanu 1.

Ukrajinska komanda se plaši drugog napada na Kupjansk - deo snaga TRO je povučen na suprotnu obalu. Konvoj vojne tehnike sa ljudima, oružjem i municijom juče je prošao kroz Korobočkino i Kočetok ka Kupjansku i naseljima na jugu.

Ilustracija telegram rybar

U sektoru Limanski, Oružane snage Ukrajine se plaše napada na prelaze pontonskih mostova na prelazu Makijvka-Terni-Jampolovka. U ovoj situaciji, jedinice 66. ombrsk i 25. ombrsk brigade, koje deluju na raskršću, biće opkoljene na levoj obali reke Žerebec.

Odbraniti ovaj sektor i sprovesti kontraofanzivu za vraćanje trenutno izgubljenih položaja, Oružane snage Ukrajine jednostavno ne mogu zbog prebacivanja nekih formacija na sektore Bahmut i Ugledar.

66. i 25. brigada pretrpele su velike gubitke tokom artiljerijskih udara i ekstremnog prodora 144. motostreljačke divizije Oružanih snaga RF do Jampolovke i u rejon Žuravka Balke, koji je nerealno popuniti u najkraćem mogućem roku.

Počela je delimična evakuacija snaga 66. brigade Oružanih snaga Ukrajine ka Limanu i Kramatorsku sa prednjih pozicija radi obnavljanja borbene sposobnosti i izgradnje nove linije odbrane.

Foto Tanjug/AP

Azov 3. jurišna brigada VSU

U trenutnim uslovima delovanja na nekoliko sektora fronta, mogućnosti Oružanih snaga Ukrajine su ograničene. Potreba da se zadrži Ugledar i Bahmut uslovila je povlačenje jedinica sa Starobeljskog pravca i zapravo odlaganje proglašene ofanzive na neodređeno vreme.

 

Bahmut zatvoren za civile

Komandant ukrajinskih trupa sa pozivnim znakom „Madjar“ rekao je da će od 13. februara biti zatvoren ulaz u grad Artjomovsk (Bahmut) za civile.

 

Hoće li SAD ostati bez naoružanja?

Resursi Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji snabdevaju kijevski režim municijom, ubrzano opadaju, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor za YouTube-kanal Judging Freedom.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

 

Povlače se i bacaju oružje: Ruski obaveštajac na Kremenskom frontu (VIDEO)

Ukrajinski vojnici, koji se povlače na Kremenskom sektoru fronta, napuštaju većinu svog naoružanja i uniformi, rekao je za RIA Novosti obaveštajni oficir Zapadnog vojnog okruga.

-Ovo je borbeni komplet koji su Oružane snage Ukrajine ostavile na napuštenim položajima tokom napada na šumu, rekao je on.

Prema rečima obaveštajca, između ostalog, ukrajinske snage bezbednosti su napustile francusko-nemački prenosni protivtenkovski raketni sistem „Milan“, koji je stavljen u upotrebu 70-ih godina prošlog veka i sada se isporučuje Kijevu. On je napomenuo da su protivoklopni sistemi u radnom stanju, a u Oružanim snagama Ukrajine i dalje ima dosta „takve vrste“.

 

Gradonačelnik Marijupolja hoće rusku bazu

Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgun rekao je da se nada da će u tom gradu biti izgrađena baza ruske Crnomorske flote.

Prema njegovim rečima, baza može biti smeštena na teritoriji Azovskog brodogradilišta. On je istakao da je u kompaniji ostala sva neophodna oprema. Gradonačelnik Marijupolja je nakon inspekcije postrojenja uverio da će sve funkcionisati kako treba.

Putin pohvalio rad pomorske pešadije

Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je rad pomorske pešadije ruske vojske, napominjući da ona „radi kako treba“ i da se njeni borci junački bore.

- Pomorska pešadija radi kako treba. Upravo sada. Herojski se bore. I Tihookeanske flote i Severne flote - rekao je Putin za kanal „Rusija 1“.

Slucki: Sponzori Minskih sporazuma i Zapad da odgovaraju za smrt ljudi

Lider Liberalno-demokratske partije i šef komiteta Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je da su rukovodstvo Ukrajine i zapadni sponzori procesa iz Minska odgovorni za pretvaranje lokalnog sukoba u vojne operacije velikih razmera i da za to moraju da odgovaraju po međunarodnom pravu.

- Upravo su svi oni koji su lagali i tkali zavere, pričajući o miru i pripremajući se za rat, odgovorni za pretvaranje regionalnog sukoba u velike vojne operacije, za smrt ljudi. I za to moraju da odgovaraju, u skladu sa normama međunarodnog prava. O političkoj odgovornosti i moralu neću govoriti: ono što nemaju, jednostavno nemaju - napisao je Slucki na Telegramu.

Teška situacija kijevskih snaga u Belogorovki

Vojnici tenkovskog bataljona „Avgust“ Oružanih snaga RF kontrolišu svaki pokret Oružanih snaga Ukrajine u Belogorovki. 

Granata "Krasnopolj" uništava ukrajinsko utvrđenje na ugljedarskom pravcu

Ruski specijalci uništavaju ukrajinsko oklopno vozilo protivtenkovskom granatom

Ukrajina formira Černigovsku vojnu upravu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o formiranju Černigovske gradske vojne uprave.

- Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine, Černigovska oblasna državna uprava treba da u skladu sa Zakonom o pravnom režimu ratnog stanja sprovede mere u vezi sa formiranjem vojne uprave navedene u članu 1. ovog ukaza - navodi se u dokumentu

Zaharova: Minski sporazumi su obmana Zapada

Obmana Zapada u vezi sa ciljevima Minskih sporazuma zahteva obavezno beleženje i dalju kvalifikaciju u pravnom prostoru, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju „TVC“.

Analiza situacije na frontu od strane američkog Instituta za proučavanje rata

 

Vagnerovci osvojili Krasnu Goru u DNR

Borci grupe „Vagner“ zauzeli su naselje Krasna Gora u DNR, saopštio je osnivač grupe Evgenijer Prigožin.

Ovo naselje nalazi se severno od Artjomovska (Bahmut) i zapadno od Soledara.

Nemačka sledeće nedelje počinje obuku ukrajinskih snaga za Leoparde

Nemačka će sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske timove za tenkove Leopard 2, piše nemački Špigl.

List navodi da su prve grupe ukrajinskih vojnika vazdušnim putem već prebačene iz Poljske u Nemačku i da će polovinom sledeće nedelje početi njihova obuka na tenkovima Leopard, na vojnom poligonu Minster u Donjoj Saksoniji, gde se ukrajinske jedinice već obučavaju za rukovanje borbenim vozilom Marder.

Ruski artiljerci u akciji

Nova smena u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine Ruslana Džjubu koji je bio zadužen za logistiku i pozadinu.

Mediji: London i Kijev pregovaraju o proizvodnji britanskog oružja u Ukrajini

Zvaničnici britanske odbrambene industrije razmatraju sa ukrajinskim kolegama proizvodnju britanskog oružja na teritoriji ove zemlje, piše list „Telegraf“.

 - Britansko oružje i vojna vozila mogli bi se proizvoditi u Ukrajini u skladu sa planovima koji će značiti produbljivanje veza ove zemlje sa NATO-om“, navodi se u članku.

List napominje da će svaki dogovor o ovom pitanju biti značajno jačanje veza između dve zemlje.

Britanski predstavnici su već putovali u Ukrajinu kako bi stvorili zajednička preduzeća koja će proizvoditi oružje i vozila po licenci. Osim toga, list piše da i druge evropske odbrambene kompanije pregovaraju sa Kijevom, a britanske kompanije ne žele da izgube od francuskih i nemačkih konkurenata. Kako je rekao jedan od britanskih zvaničnika, u toku je trka u kojoj Velika Britanija želi da bude prva.

Ukrajina je ranije proizvodila neke vrste izraelskog i američkog malokalibarskog oružja, kao što su puške, i prilagodila neke od svojih tenkova za korišćenje izraelske elektronike, podseća list.

U Kijevu bi, kako se pretpostavlja, želeli da po licenci proizvode artiljeriju, vozila i zapadno oružje, a ne da ih kupuju.

Rusija je prošlog proleća uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu tehniku postati legitimna meta ruske vojske.

 

Ukrajinska vojska koristi nove tipove mina

Šef Pentagona Lojd Ostin razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim o prioritetima predstojećeg sastanka kontakt-grupe za odbranu Ukrajine u Briselu, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ministri su razgovarali i o isporuci sredstava obećanih u okviru kontakt grupe u januaru. Reznikov je pružio najnovije informacije o situaciji u Ukrajini. Ministri su se takođe dogovorili da održavaju kontakte.

Kijev je počeo da koristi nove tipove mina na kremenskom delu fronta u Donbasu, saopštio je za Sputnjik obaveštajac Zapadnog vojnog okruga angažovan u ovom pravcu.

 - Bacaju obične ‘lepestok’ i neke nove, takve ranije nismo videli. Ni ljudi koji su dugo ovde nisu takve viđali. Čekamo da demineri pogledaju - rekao je sagovornik agencije.

On je objasnio da ukrajinske snage bacaju mine pomoću kasetne municije.

Izviđači su proteklog dana napredovali nekoliko kilometara na kremenskom delu fronta. Kijev minira delove fronta, pokušavajući da spreči rusku ofanzivu.

 

Duda: Slanje lovaca F-16 Ukrajini nije laka odluka

Nastavljeni su sukobi na istoku zemlje. Šef ruske diplomatije Sergej Veršinji izjavio je da je Rusija spremna za pregovore bez preduslova, dok savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak odgovara da sada pregovori ne dolaze u obzir.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u međuvremenu, izjavio je da ta zemlja želi da postane članica Evropske unije za dve godine, a članica NATO-a "nakon pobede nad Rusijom". 

Rusko ministarstvo odbrane, sa druge strane, saopštilo je da je u petak, 10. februara izvelo "masovni napad" na ukrajinske energetske objekte, ne navodeći o kojim objektima je reč.

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da bi slanje borbenih aviona F-16 Kijevu bila "veoma ozbiljna odluka", koju "nije lako doneti".

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)