„TO JE MONSTRUOZNO“: Rusija poziva Zapad da ukine sankcije protiv Sirije

Novosti online

10. 02. 2023. u 12:41

RUSIJA poziva Zapad da ukine sankcije protiv Sirije koje sprečavaju pružanje humanitarne pomoći toj zemlji nakon zemljotresa, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„ТО ЈЕ МОНСТРУОЗНО“: Русија позива Запад да укине санкције против Сирије

Foto: AP

 - Apelujemo da se hitno preispita taj nehumani stav, da se ukinu ograničavajuće mere koje su trenutno na snazi protiv Sirije. Još jednom naglašavamo da je Damasku neophodno pružiti hitnu međunarodnu pomoć u tesnoj koordinaciji sa sirijskom vladom uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje - istakla je Zaharova.

Ona je podsetila da je kolektivni Zapad ignorisao činjenicu da je zemljotres, čiji je epicentar bio u Turskoj, doveo do hiljada žrtava i razaranja u Siriji.

 - To nije samo manifestacija politizovanog pristupa kojim se zapadnjaci rukovode u procesu pružanja humanitarne pomoći žrtvama u ovoj zemlji. To je nešto monstruozno, to prelazi granice predstave o našim osnovnim univerzalnim ljudskim vrednostima – ne nekih posebnih tradicija i ideologija, već onoga šta nas čini ljudima - ocenila je Zaharova.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je poručio da će Rusija nastaviti da pomaže Siriji.

 - Što se tiče naše zemlje, znate da mi trenutno pružamo pomoć našim prijateljima u Siriji preko različitih resora i nastavićemo sa tim i ubuduće - rekao je Peskov.

Podsećanja radi, zapadne zemlje ne pomažu Siriji i njenom narodu nakon zemljotresa zbog sankcija koje su već godinama na snazi protiv sirijskih vlasti ali i, kako smatraju ruski eksperti, zbog prijateljskih odnosa Damaska i Moskve. Oni pružaju podršku isključivo nevladinim organizacijama koje sprovode razne antisirijske akcije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: NOVI MALI HEROJ - Desetogodišnji dečak izvučen ispod ruševina u Hataju posle 65 sati drame

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...