KAKO JE HOLANDSKI GEOLOG ZNAO DA ĆE TURSKU POGODITI ZEMLJOTRES: Znao je tri dana pre - planetarna geometrija bila je jasna

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 11:15

TVIT holandskog geologa, koji predviđa da će jak zemljotres pogoditi Tursku i Siriju tri dana pre katastrofe, postao je viralan na društvenim mrežama.

КАКО ЈЕ ХОЛАНДСКИ ГЕОЛОГ ЗНАО ДА ЋЕ ТУРСКУ ПОГОДИТИ ЗЕМЉОТРЕС: Знао је три дана пре - планетарна геометрија била је јасна

Foto: Tviter/@haskologlu

Geolog i istraživač zemljotresa Frenk Hugerbits navodno je predvideo zemljotres do detalja, uključujući jačinu i zemlje koje će biti pogođene.

On je u tvitu u petak, 3. februara, upozorio da će "pre ili kasnije doći do zemljotresa jačine 7,5 u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban)".

Hugerbitsov tvit je napisan tačno tri dana pre prirodne katastrofe koja je zadesila Tursku i Siriju, a u njemu se osvrnuo i na druge zemlje koje su osetile udare zemljotresa.

U zoru, u ponedeljak, zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale je pogodio region Turske i Sirije. Jordan, Liban, Egipat i Irak saopštili su da su pogođeni naknadnim potresima.

Holandski geolog izrazio je žaljenje i saosećanje sa onima koji su pogođeni zemljotresom. U prvom tvitu nakon incidenta napisao je: "Moje srce je sa svima koji su bili pogođeni velikim zemljotresom u centralnoj Turskoj".

- Kao što sam ranije pomenuo, ovo će se dogoditi pre ili kasnije u ovom regionu, slično godinama 115. i 526. Ovim zemljotresima uvek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što je bilo i 4. i 5. februara - objasnio je.

Hugerbits je upozorio na naknadne potrese i rekao: "Pazite na dodatnu snažnu seizmičku aktivnost u centralnoj Turskoj i susednim oblastima. Potresi obično traju neko vreme nakon velikog zemljotresa".

Zemljotres je odneo živote najmanje 11.000 Turaka i Sirijaca, a desetine hiljade drugih je povređeno. Turske vlasti su podigle status pripravnosti na četvrti nivo, što uključuje i zahtev za međunarodnu pomoć.

Prema Hugerbitsovoj biografiji na Tviteru, on je istraživač sa Geometrijskog istraživanja solarnog sistema (SSGS), koji sebe opisuje kao istraživački institut koji posmatra geometriju nebeskih tela i njihovu povezanost sa seizmičkom aktivnošću.

U prošlosti, Hugerbits je opisan kao amaterski "entuzijasta" i "mistik zemljotresa" koji veruje da kretanje planeta u našem solarnom sistemu može da nam pomogne da predvidimo zemljotrese. Kao odgovor kritičarima, Hugerbits je priznao da postoji "mnogo otpora unutar naučne zajednice u vezi sa uticajem planeta i Meseca" na seizmičku aktivnost na Zemlji.

Nakon što se njegova početna "prognoza" munjevitom brzinom proširila planetom, on se ponovo oglasio, doduše na Fejsbuku, najavljujući nove snažne seizmičke akivnosti narednih dana.

- Najverovatnije oko 8. februara, najverovatnije magnitude 6. Postoji mala mogućnost većeg seizmološkog događaja. Naknadni potresi nastaviće se u centralnoj Turskoj i mogli bi da dostignu magnitudu od 5 do 6 - napisao je.

Kao i prvi tvit, i ovo je izazvalo pravu medijsku buru širom sveta, ali i reakcije u naučnoj zajednici, pa je Evromediteranski seizmološki centar (EMSC) ubrzo odbacio tvrdnje o mogućnosti predviđanja zemljotresa.

BONUS VIDEO: ČUDA SE DEŠAVAJU - Spasioci u selu Bisnija u Siriji izvukli ispod ruševina čitavu porodicu

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)