CRVENOM FARBOM NA PROFITERE: "Total enerži" saopštio da je ostvario istorijsku zaradu od blizu 20 milijardi evra

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

08. 02. 2023. u 16:20

ANTIKAPITALISTIČKI aktivisti isprskali su u sredu crvenom bojom staklenu fasadu sedišta francuske energetske kompanije "Total Enerži" u poslovnom kvartu Defans u Parizu, u znak protesta zbog “predimenzioniranog superprofita” u trenutku dok u Francuskoj i svetu vlada neizvesnost energetske krize, i kada 12 miliona Francuza živi u "energetskom siromaštvu".

ЦРВЕНОМ ФАРБОМ НА ПРОФИТЕРЕ: Тотал енержи саопштио да је остварио историјску зараду од близу 20 милијарди евра

Foto Shutterstock

Francuska naftna kompanija "Total Enerži" je nešto pre toga, u sredu ujutro, objavila godišnje rezultate prema kojima je ostvarila najveći prihod u istoriji, od 20,5 milijardi dolara, što iznosi 19,5 milijardi evra profita. Povećane su i dividende za 7 odsto.

Iz “Totala” su čak pojasnili da bi zaradili mnogo više, da nisu štetili zbog progresivnog prekidanja saradnje s Rusijom usled rata u Ukrajini. To ih je koštalo 15 milijardi dolara, pa bi, da nije toga, prihod iznosio astronomskih 36,2 milijarde dolara.

Portparol francske vlade Olivije Veran je poručio da razume da ova brojka o profitu može da šokira u aktuelnom kontekstu. Ceo energetski sektor u svetu ima koristi od skoka cena, ističu u Francuskoj.

Iako su cene nabavke energenata na svetskom tržištu spuštene, i dalje se litar goriva na pumpama ovde prodaje oko dva evra.

“Total” je prošle godine, od septembra do decembra, odobravao popust građanima od 20 centi po litru goriva, a zatim 10 centi, do kraja godine. Ta mera ih je "koštala" 550 miliona, što nije značajno umanjilo istorijski prihod, ali je, s druge strane, očigledno privukla veliki broj potrošača. Ističe se da se razmatra mogućnost da se slična mera ponovi, ukoliko bude potrebno.

ŠTRAJK

ŠTRAJKAČI protiv penzijske reforme u kompaniji "Total Enerži" su veoma aktivni. Produžili su obustavu rada i na sredu. Sindikati su saopštili da je u jutarnjoj smeni bilo 100 odsto štrajkača u operativnim ekipama u skladištu Flandr na severu zemlje u blizini Dankerka, 80 odsto u rafineriji Donž u oblasti Loara – Atlantik, 70 odsto u rafineriji Fejzen u regionu Rone i 56 odsto u rafineriji u Normandiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom