HLADNO VREME OTEŽAVA SPASAVANJE: Širom Turske postavljene poljske bolnice, životno ugrožene helikopterima prevoze u okolne ustanove

Tanjug

08. 02. 2023. u 16:02

TURSKA vlada uspostavila je 77 poljskih bolnica u 10 provincija pogođenih zemljotresom, a hladno vreme ometa operacije spasavanja širom zemlje.

ХЛАДНО ВРЕМЕ ОТЕЖАВА СПАСАВАЊЕ: Широм Турске постављене пољске болнице, животно угрожене хеликоптерима превозе у околне установе

FOTO: AP/Tanjug

Turski ministar zdravlja Fahretin Kodža napisao je danas na Tviteru da u se pojedinima od tih bolnica mogu da obavljati hitne hirurške operacije.

Kodža je naveo da se povređeni u zemljotresu sa rizičnim zdravstvenim stanjem helikopterima prebacuju u bolnice u regionu, preneo je Si-En-En (CNN).

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posećuje danas područja koja su teško pogođena zemljotresom nakon što je u utorak proglasio tromesečno vanredno stanje u 10 provincija.

On je rekao da je cilj turske vlade da za godinu dana obnovi južni region Kahramanmaraša, epicentra zemljotresa u ponedeljak, napominjući da niko od građana neće ostati na ulici.

Predsednik je rekao da vlada planira da dodeli po 530 dolara pomoći porodicama pogođenim zemljotresom i da je organizovala smeštaj u hotelima za građane koji su ostali bez domova.

Erdogan je priznao da je u početku bilo probleme u čišćenju blokiranih puteva i snabdevanju prirodnim gasom, ali da je sada situacija pod kontrolom.

U razornim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili jugoistočnu Tursku i severnu Siriju poginulo je, prema najnovijim podacima, više od 11.000 ljudi.

Hladno vreme širom Turske i Sirije zakomplikovalo je potragu za preživelima, jer niske temperature povećavaju rizik od hipotermije za ljude zatrpane ispod ruševina.

BONUS VIDEO: Ruska vojska u akciji u Siriji: Pomažu nakon zemljotresa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati