OBJAVLJEN TRANSKRIPT Šta je Klinton obećao Jeljcinu 1993. godine: "U jedno sam siguran..."

Novosti online

08. 02. 2023. u 11:27

Bivši američki lider Bil Klinton je tokom razgovora sa prvim ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom obećao da će raditi na „tesnoj saradnji“ sa Rusijom – i to u vreme kada su njegovi saradnici kvalifikovali postsovjetski prostor kao „najopasniji politički haos“, navodi se u dokumentima koje je objavio Nacionalni arhiv SAD.

ОБЈАВЉЕН ТРАНСКРИПТ Шта је Клинтон обећао Јељцину 1993. године: У једно сам сигуран...

Foto Arhiva

Naime, novi deklasifikovani dokumenti američkog Nacionalnog arhiva sadrže i stenogram telefonskog razgovora dvojice bivših lidera koji je vođen 23. januara 1993. godine.

Prvi ruski predsednik tada je čestitao američkom kolegi na inauguraciji nekoliko dana nakon ceremonije.

„Siguran sam da ćemo zajedno uspostaviti najtešnju moguću saradnju između SAD i Rusije“, poručio je svojevremeno Klinton ruskom kolegi.

Istovremeno je dodao da u teškim vremenima za evroazijski kontinent Moskva i Vašington treba da sarađuju.

Klinton je takođe kazao da je potrebno započeti rad u cilju napretka po pitanju Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Pored toga, Klinton je saopštio Jeljcinu da je Strob Tolbot, karijerni diplomata i stručnjak za Rusiju, zadužen za procenu programa saradnje Vašingtona i Moskve.

Prema drugom dokumentu, Tolbot je okarakterisao Rusiju i prostor bivšeg Sovjetskog Saveza kao „najveći i najopasniji politički haos na Zemlji“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu