KINESKI IZAZOV, IRANSKO ORUŽJE, VEŠTAČKA INTELIGENCIJA... Kisindžer otkrio na kakvim će mukama biti SAD

Novosti online

08. 02. 2023. u 10:58

BIVŠI američki državni sekretar Henri Kisindžer osudio je politički establišment SAD zbog neuspeha da demonstrira "domaću koheziju" i ocenio da Amerika ne može sebi da priušti da se izoluje.

КИНЕСКИ ИЗАЗОВ, ИРАНСКО ОРУЖЈЕ, ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА... Кисинџер открио на каквим ће мукама бити САД

Foto: EPA

Pošto Sjedinjene Države "pate" od "domaćih podela i međunarodnog nereda oko toga ko smo i za šta se zalažemo", državi je "teško je da prikupi domaću koheziju neophodnu za suočavanje sa izazovima koji su pred nama", rekao je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost okupljenima na događaju organizovanom u čast bivšeg predsednika Ronalda Regana.

To, rekao je Kisindžer, uključuje "izazov svetskom poretku" koji stiže iz Kine, rusku vojnu operaciju u Ukrajini i očigledno skori razvoj "najrazornijeg oružja na svetu" u Iranu, da ne govorimo o veštačkoj inteligenciji (AI), za koju bivši diplomata upozorava da "transformiše samu ljudsku svest".

- Svaki od ovih hitnih događaja zahteva kombinaciju snage i pomirenja - rekao je on, podsećajući okupljene Reganove obožavaoce da je bivši predsednik "znao da Amerika treba da bude moćna u suštini i u umu kako bi zaštitila svetski poredak – silom, ako je potrebno."

Regan, koji bi da je živ imao 112 godina, nikada se nije pokolebao u uverenju da je "Amerika najbezbednija i najprosperitetnija kada njen lider oblikuje stabilni svet", kao i da "stabilan svet ne može da se zasniva na američkom izolacionizmu", tvrdi Kisindžer.

Dok je 99-godišnji bivši diplomata opisao Regana kao "mirotvorca", njegova administracija je izvršila invaziju na Grenadu, poslala hiljade vojnika na Bliski istok i pokušala da zbaci vladu Nikaragve finansiranjem, obukom i naoružavanjem Kontra milicije preko CIA.

Tokom Reganovog predsedništva, Kisindžer je predsedavao Nacionalnoj dvopartijskoj komisiji za Centralnu Ameriku, koja je optužila Sovjetski Savez da iskorišćava političke nemire u regionu, istovremeno prikrivajući američku – a posebno Kisindžerovu – podršku vojnim diktaturama poput one u Čileu kada je na čelu bio Augusto Pinoče i salvadorske "odrede smrti" koji su se, navodno, borili protiv komunizma.

Prošlog meseca na Svetskom ekonomskom forumu, Kisindžer je javno prihvatio ideju o članstvu Ukrajine u NATO-u, promenivši mišljenje od prethodne konferencije kada je pozvao na što pre okončanje sukoba kako Rusija ne bi bila "uvučena" u ruke Kine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Ruska vojska pomaže u Siriji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili