RAT U UKRAJINI: Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju u nekoliko ukrajinskih oblasti

Novosti online

08. 02. 2023. u 07:33 >> 22:55

DANAS je 350. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирене за ваздушну опасност одјекују у неколико украјинских области

FOTO: AP/Tanjug

Snimak dejstva artiljerije iz ugla drona

Artiljerci NM DNR noću uništavaju pešadiju i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Zavijaju sirene za vazdušnu opasnost

Proglašena vazdušna uzbuna u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

 

Ruska PVO oborila dronove kod Berdjanska

Oružane snage Rusije su PVO sredstvima oborile večeras neidentifikovane izviđačke dronove na prilazu Berdjansku, saopštile su gradske vlasti u Zaporoškoj oblasti.

U saopštenju se dodaje da ovom prilikom nije bilo žrtava niti uništenja.

Ukrajina bi mogla da ima nuklearno oružje

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske general Valdemar Skršipčak, u intervjuu za Radio ZET, rekao je da bi Ukrajina mogla imati nuklearno oružje.

On ne isključuje da Kijev poseduje nuklearno oružje, pošto Ukrajina „ima nuklearne elektrane, naučnike, laboratorije, znanje“.

 

Posetom Velikoj Britaniji Zelenski započeo evropsku turneju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u posetu Velikoj Britaniji, prvo odredište svoje evropske turneje, tokom koje će od evropskih saveznika tražiti dodatnu vojnu pomoć i isporuke savremenog naoružanja i municije.

Opširnije pročitajte ovde.

SAD: Dolazi kritičan momenat za podršku Zapada Kijevu

Nastupa kritičan momenat za nastavak i povećanje podrške Zapada Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

FOTO: AP/Tanjug

Tekst potpisa

Blinken je istakao da je podrška Zapada potrebna kako bi specijalna operacije Rusije u Ukrajini postala „strateški neuspeh“.

Uništen objekat u blizini naselja Semenovka

Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su industrijski objekat u Černigovskoj oblasti - Operativna komanda Sever.

 

"Ako London isporuči lovce Kijevu slede vojno-političke posledice za sve"

Ukoliko Britanija bude isporučila Kijevu lovačke avione to će imati vojno-političke posledice po Evropu i čitav svet, saopštila je ruska ambasada u Londonu.

- Želimo da napomenemo zvaničnom Londonu: upravo na njihovoj savesti će, u slučaju takvog scenarija, biti ‘krvava žetva’ još jednog talasa eskalacije kao i vojno-političke posledice za evropski kontinent i čitav svet koje iz toga proizlaze - navodi se u komentaru ambasade dostavljenom Sputnjiku.

Kolona tenkova ide ka Ukrajini

Tenkovi Leopard i BPM Bradley su već spakovani u Španiji i idu za Ukrajinu.

Tenkovi Leopard i BPM Bradley su već spakovani u Španiji i idu za Ukrajinu.

Rusi čekaju evropske tenkove

Šef nemačkog Ministarstva odbrane: Prvi bataljon tenkova Leopard 2 može biti poslat u Ukrajinu tokom prva 3-4 meseca ove godine...

Kao i uvek predstava za njihovu javnost, veliki broj tenkova je već viđen na vozovima širom EU i to pre nego što je javnosti predstavljena želja da bude isporuka. Kao i ostalo NATO oružje, koje je bilo u magacinima i pre SVO.

 

Sunak razgovarao sa Zelenskim o isporuci borbenih aviona

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti da se Kijevu isporuče borbeni avioni.

FOTO: AP/Tanjug

- Što se tiče lovaca, naravno o njima se razgovara. Razgovarali smo o njima danas i razgovarali smo o njima ranije - rekao je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

On je napomenuo da trenutno ništa nije „van dnevnog reda“.

Nebenzja: Pobrinućemo se da Ukrajina nikada više ne bude izvor pretnji

Pobrinućemo se da iz Ukrajine ubuduće nikada ne dolaze pretnje po Rusiju, njene saveznike, rusku kulturu i ruski jezik, to mora biti osnova za rešavanje sukoba, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je istakao da tamo nikada više neće biti veličanja Hitlerovih saučesnika koji su likvidirali stotine hiljada Jevreja, Rusa, Poljaka i Ukrajinaca. Opširnije ovoj temi.

Putin poslao avione?

Međunarodni tim tužilaca saopštio je da „postoje jake indicije“ da je ruski predsednik Vladimir Putin lično potpisao odluku o slanju ruskog raketnog sistema koji je oborio let MH17 Malaisia Airlinesa iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Podsećanja radi, putnički avion koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur oboren je 2014. godine raketnim sistemom BUK-TELAR, saopštili su tužioci. Međutim, napominju da ovi dokazi nisu dovoljni da dovedu do podizanja optužnice. Boing 777 je oboren 17. jula 2014. Oboren je projektilom iznad istočne Ukrajine, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade.

Lisabon u martu šalje tenkove Kijevu

Portugalija će u martu poslati tri tenka „leopard 2“ Ukrajini, saopštio je premijer ove zemlje Antonio Košta.

- Trenutno sprovodimo plan za obnovu i održavanje tenkova ‘leopard 2’. U skladu sa sprovođenjem ovog plana, moći ćemo da isporučimo tri od njih u martu - prenosi reči premijera list „Koreio da manja“.

Foto Tanjug/AP

Krajem januara portugalski ministar spoljnih poslova Huan Gomeš Karvinjo rekao je da bi tenkovi „leopard“ mogli da budu poslati u Ukrajinu za dva-tri meseca.

Pistorijus: Prvi bataljon „leoparda“ stiže u Ukrajinu za tri-četiri meseca

Prvi bataljon tenkova „leopard 2“ stići će u Ukrajinu u toku naredna tri-četiri meseca, izjavio je ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus nakon sastanka sa svojim poljskim kolegom Marijušom Blaščakom u Varšavi.

Prema rečima nemačkog ministra, bataljon će biti opremljen i poljskim tenkovima „leopard 2 A4“.

Šolc preti pooštravanjem sankcija Rusiji

Evropa će, kao signal predsedniku Vladimiru Putinu, još jednom pooštriti sankcije Rusiji u trenutku kada se približava godišnjica početka ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc uoči specijalnog samita EU.

Foto: Profimedia

- Putin neće postići svoje ciljeve - ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir - rekao je Šolc u Bundestagu, preneo je Rojters.

Zelenski se sastao sa britanskim kraljem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Bakingemskoj palati sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim, u okviru posete Velikoj Britaniji.

Kako navodi Bi-Bi-Si, to je bio prvi put da se kralj susreo sa Zelenskim, koji je ranije obećao britanskim poslanicima da će preneti zahvalnost ''svih Ukrajinaca'' kralju Čarlsu na podršci, još od vremena dok je bio princ od Velsa.

SAD: Kijev se sprema za intenzivnije borbe na proleće

Sjedinjene Američke Države praktično svakodnevno sa Ukrajinom razgovaraju o neophodnom naoružanju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za bezbednost Džon Kirbi.

On je dodao i da se Kijev sprema za intenziviranje borbi na proleće, te da zato kijevski režim govori o potrebi za sredstvima za manevrisanje i kretanja vojske na otvorenom.

Ukrajinske nuklearke projektovane da izdrže zemljotres jačine 7 stepeni

Ukrajinske nuklearne elektrane sposobne su da izdrže zemljotrese jačine 7 stepeni Rihterove skale, saopštila je nacionalna kompanija „Energoatom“.

- Ukrajinske nuklearne elektrane mogu da izdrže zemljotrese jačine do 7 stepeni Rihterove skale. Odjeci zemljotresa u Turskoj i drugim regionima sveta osetili su se i u Ukrajini. Manji tremori zabeleženi su sistemima seizmičkog monitoringa Hmeljnicke i Južnoukrajinske nuklearne elektrane - saopštila je kompanija na Telegramu.

Prema navodima kompanije, sve ukrajinske nuklearke projektovane su uzimajući u obzir seizmičke aktivnosti regiona. Nuklearke takođe imaju havarijsku zaštitu za energetske blokove: u slučaju zemljotresa jačine 6 stepeni, agregati prestaju da rade i prelaze u bezbedno stanje.

U Marinki su očišćena sva utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine

 

Šolc: Budućnost Ukrajine je povezana s EU

Nemačka će na predstojećem Savetu Evropske unije podsetiti na to da je Ukrajina deo Evrope i da je budućnost te zemlje povezana s EU, izjavio je u sredu nemački kancelar Olaf Šolc.

- Na predstojećem Savetu Evropske unije potvrdićemo obećanje, koje je Savet dao Ukrajincima i Ukrajinkama u junu prošle godine – da Ukrajina pripada Evropi i da je njena budućnost u Evropskoj uniji - rekao je Šolc u Bundestagu.

Rusi otkrili šta su uništili u Harkovskoj oblasti

Ruske oružane snage uništile su u Harkovskoj oblasti ukrajinski pogon za modernizaciju bespilotnih letelica, saopštilo je MO Rusije.

Ruske oružane snage su za dan uništile više od 140 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u području Donjecka, navode Rusi.

Sunak otkrio šta želi vlada Velike Britanije

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da njegova vlada želi da ove godine vidi odlučujuću vojnu pobedu Ukrajine na bojnom polju.

- Naš cilj ostaje da obezbedimo pobedu Ukrajine u ovom sukobu - rekao je Sunak u parlamentu.

On je istakao da će Britanija nastaviti da podržava Ukrajinu kako bi obezbedila njenu odlučnu vojnu pobedu na bojnom polju ove godine.

Sunak je rekao da je Britanija vodeći evropski saveznik Ukrajine u NATO i da će povećati finansiranje njenih oružanih snaga.

Šolc preti Rusiji jačim sankcijama

EU će uskoro pojačati sankcije Rusiji, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Mi, kao EU, ponovo ćemo pojačati sankcije Rusiji – do godišnjice početka rata - rekao Šolc u bundestagu.

Po njegovim rečima, to će biti "jasan signal" ruske strane, da njene namere u Ukrajini neće biti uspešne.

Sunak se sastao sa Zelenskim

Vladimir Zelenski posetio je Veliku Britaniju i sastao se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

 

Povodom posete Zelenskog, Britanija je najavila nove sankcije Rusiji. Na spisku je 15 fizičkih i pravnih lica.

Britanija šalje Kijevu oružje dugog dometa?

Tokom današnje posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Londonu, premijer Riši Sunak bi mogao predloži da se Kijevu isporuči oružje dugog dometa, preneo je "Skaj njuz".

- Sunak će predložiti i da se Ukrajini isporuče sredstva dugog dometa kako bi se Rusija sprečila da kontinuirano napada civilnu i vitalnu infrastrukturu Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Rusija traži da Rodžer Voters govori na SB UN

Rusija je poslala Savetu bezbednosti UN molbu da vođu legendarnog britanskog benda „Pink Flojd“ Rodžera Votersa uključi u spisak govornika na predstojećoj sednici o situaciji u Ukrajini, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

- Rusija je zatražila da kao govornika na Savetu bezbednosti UN o izgledima za mirno rešavanje ukrajinske krize, zbog sve većih isporuka zapadnog oružja ovoj zemlji, pozove britanskog aktivistu i poznatog rok muzičara Rodžera Votersa - napisao je on na Telegramu.

Sednica Saveta bezbednosti UN počinje danas u 16 časova.

Zelenski otišao u Veliku Britaniju

Zelenski će danas posetiti Veliku Britaniju i sastati se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, saopštila je Sunakova kancelarija.

Medvedčuk: Zelenski je peta kolona

Vladimir Zelenski je peta kolona ne samo za Ukrajinu, nego i za Evropu, a sukob interesa SAD i EU zbog aktuelne situacije je neizbežan, piše ukrajinski političar, lider političkog saveta stranke „Opoziciona platforma – za život“ zabranjene u Ukrajini, Viktor Medvedčuk u članku za Sputnjik.

Ukrajinski sukob postao je kamen temeljac svetske politike i imaće dalekosežne posledice. Da bi se razumelo kako će se sve ovo završiti, mora se prvo shvatiti kako je sve počelo, navodi na početku Medvedčuk.

- U lokalnim ratovima obično se koriste veoma srodni narodi pa čak i isti narod: Hrvati i Srbi, Rusi i Ukrajinci, Kinezi i Kinezi (Tajvan). Ponekad je težak zadatak da se okrenu jedni protiv drugih – više od jedne generacije Ukrajinaca su huškali protiv Rusa. Ne samo da zapadni stubovi demokratije ne primećuju sistem progona Rusa, nego ga i prećutno podstiču - navodi Medvedčuk.

Evropska unija, po njegovim rečima, ne želi da pusti Ukrajinu iz sfere svog uticaja jer će tada „ući u orbitu obnovljene Rusije“ i evropski mit će biti razbijen kao i američki.

Ukrajinu su, po rečima Medvedčuka, bacili u vatru zbog prevelikog ega čoveka koji se dokopao vlasti.

- Radi ovacija i lepe poze Zelenski je stavio pod nož mir, legitimitet i stabilnost svoje zemlje - konstatuje političar.

Foto: EPA

Aktuelni predsednik Ukrajine je, po njegovim rečima, izabrao da igra ulogu u tuđoj političkoj igri, ne shvatajući da je oružje u tuđem ratu.

- On je u stvari samo medijska pratnja rata, ali zapravo nema uticaja na stvarne procese bitaka. Zelenski je pretvorio svoju zemlju u bojno polje i nada se da će pobediti. On želi lično da pobedi, a zemlja je već izgubila - ocenjuje Medvedčuk.

Loše vesti za Kijev iz Artjomvska

Ruske jedinice nastavljaju uspešno napredovanje u Artjomovsku (ukrajinski Bahmut), nekoliko ulica grada je zauzeto, rekao je Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice Ahmat jutjub kanalu Solovjov lajv.

- Grupa „Vagner” i jedinice ruskog Ministarstva odbrane, koje vrše blokadu Artjomovska, veoma uspešno vode operacije. Napredovale su u samom gradu, okruživši ga sa desne strane. Zauzete su već neke ulice - rekao je Alaudinov.

Prema njegovim rečima, ima pomaka u pravcu autoputa koji vodi ka Konstantinovki.

- Ovo je jedini put kojim još postoji komunikacija između direktno blokiranih snaga i sredstava ukrajinske strane (u Artemovsku) i njihove pozadine - objasnio je komandant Ahmata.

Bajden: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je da će Vašington biti uz Ukrajinu u borbi protiv Rusije "koliko god bude potrebno".

- Zajedno smo učinili ono što, inače, Amerika radi na najbolji mogući način. Predvodili smo. Ujedinili smo NATO. Izgradili smo globalnu koaliciju - izjavio je Bajden u tradicionalnom obraćanju u Kongresu.

Ukrajinskoj ambasadorki Oksani Markarovoj, koja je bila prisutna tokom Bajdenovog obraćanja u Vašingtonu, poručio je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

Eksplozije u Harkovu

Tokom noći u Harkovu je odjeknulo više eksplozija. Kako je saopštio gubernator oblasti Oleg Sinegubov, pogođen je industrijski objekat.

Kijev preti

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da Kijev treba da "uništi" ruske objekte koji nanose štetu zemlji, piše Rojters.

- Ako postoje objekti koji nanose štetu našoj zemlji, moramo te objekte uništiti - pojasnio je Danilov govoreći o „određenim tačkama“ koje se nalaze u Rusiji.

 

Danilov je ranije rekao da vojska može da gađa ciljeve u Rusiji oružjem koje je proizvedeno u toj republici. On je uverio da ukrajinska strana ima takvo oružje.

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI: Optička varka prirode u Nadimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?