LAVROV ISPROZIVAO UN: Što se tiče nekakvih eksperata, koji se bave nekakvim istraživanjima...

Novosti online

07. 02. 2023. u 15:55

EKSPERTI Ujedinjenih nacija nemaju ovlašćenja da sprovode istrage o ratnim zločinima, ko god da ih je počinio, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ ИСПРОЗИВАО УН: Што се тиче некаквих експерата, који се баве некаквим истраживањима...

FOTO: Tanjug/AP

- Što se tiče nekakvih eksperata Ujedinjenih nacija, koji se bave nekakvim istraživanjima o navodnim zločinima privatne vojne kompanije 'Vagner' – nije mi poznato da postoje bilo kakvi eksperti UN koji bi imali ovlašćenja da razmatraju bilo kakve aspekte ratnih zločina, ko god da ih je počinio - izjavio je Lavrov odgovarajući na molbu novinara da komentariše pozive UN da se sprovede istraga o eventualnim zločinima grupe „Vagner“ u Maliju.

- Znam da takva ovlašćenja ima Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Postoje takva ovlašćenja, u krajnjoj meri, ona su svojevremeno upisana u statut Međunarodnog krivičnog suda – da one zemlje koje su prihvatile taj statut, moraju da ispunjavaju odluke Međunarodnog krivičnog suda. Ovde, međutim, postoje izuzeci i, uzgred rečeno, u kontekstu logike neokolonijalizma - rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „Međunarodni krivični sud je u velikoj meri već diskreditovao sebe“.

- U Ujedinjenim nacijama nijedan ekspert ne može da kaže: 'Ja, eto, proučavam ratne zločine ili sprovodim bilo kakvu istragu - dodao je Lavrov.

Vlasti Malija su ranije iz zemlje proterale šefa Odeljenja za pitanja ljudskih prava Misije UN za stabilizaciju u toj zemlji.

Prema navodima medija, takva odluka je doneta pošto je zaštitnik ljudskih prava u Maliju u govoru na skupu u UN osudio situaciju u vezi s bezbednošću u toj zemlji i „optužio nove ruske vojne partnere“ malijskog rukovdstva da narušavaju ljudska prava.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TRESLO SE I U IRAKU: Snimci Marije Zaharove iz Bagdada tokom zvanične posete ruske delegacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)