BROJ ŽRTAVA ZEMLJOTRESA PREŠAO 5.000: Preko 20.000 povređenih u Turskoj

Novosti online

07. 02. 2023. u 10:51

POTPREDSEDNIK Turske Fuat Oktaj saopštio je danas da je broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj porastao na 3.419, povređenih je 20.534, a prema podacima koje je objavio Si-En-En, ukupan broj žrtava sa onima u Siriji iznosi 5.021.

БРОЈ ЖРТАВА ЗЕМЉОТРЕСА ПРЕШАО 5.000: Преко 20.000 повређених у Турској

Foto: Tanjug/AP

Obraćajući se novinarima, Oktaj je rekao da se spasilačke ekipe na terenu suočavaju sa veoma teškim vremenskim uslovima koji otežavaju dovoženje pomoći i spasilačke akcije u ugroženim regionima, prenosi Rojters.

Prema Oktajevim rečima, spasilačke akcije su u ovom trenutku fokusirane na tri najugroženije provincije - Hataja, Kahramanmaraša, Adijamana i grad Malatiju, a na terenu je oko 25.000 pripadnika različitih hitnih službi, koji nastoje da izvuku ljude zatrapane ispod ruševina i pomognu povređenima.

U izveštaju Si-En-Ena se navodi da je u Turskoj evidentirano oko 11.000 oštećenih objekata.

U Siriji su najmanje 1.602 osobe izgubile život i hiljade su povređene nakon više uzastopnih potresa u susednoj Turskoj, saopštile su sirijske vlasti.

Državna novinska agencija SANA saopštila je da je u provincijama Alep, Latakija, Hama, Idlib i Tartus koje su pod kontrolom vlade poginulo najmanje 812 ljudi, a da je 1.449 povređenih.

U saopštenju NVO Beli šlemovi se navodi da je u područjima koje kontroliše opozicija poginulo najmanje 790, a povređeno više od 2.200 ljudi, ali da se očekuje da će konačan bilans biti značajno veći, preneo je Rojters.

Zemljotres je i u Siriji razorio čitave stambene blokove, uništene su hiljade zgrada, uključujući i bolnice, a na ulicama su hiljade povređenih bez zaštite i krova nad glavom.

BONUS VIDEO: Srpski spasioci otišli u Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)