DIVERZANT BUDANOV POSTAO MINISTAR: Smenjen Aleksej Reznjikov, ukrajinski ministar odbrane

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

07. 02. 2023. u 08:16

U RATNO vreme na ministarskim mestima u vojsci, policiji i na čelu Službe bezbednosti Ukrajine moraju da budu ljudi koji su iz tih profesija, a ne političari.

ДИВЕРЗАНТ БУДАНОВ ПОСТАО МИНИСТАР: Смењен Алексеј Резњиков, украјински министар одбране

Foto Arhiva

Zbog toga će u tim ministarstvima biti nova imenovanja, izjavio je David Arahmija, rukovodilac frakcije "Sluga naroda" u Radi.

Tako je Arahmija objasnio smenu dosadašnjeg ministra odbrane Alekseja Reznjikova, mada se zna da je morao da napusti funkciju posle velikog skandala oko cena hrane za vojsku. Po profesiji advokat, Reznjikov je rodom iz zapadne Ukrajine, iz Lavova. Požalio se novinarima "Ukrajinske pravde" da s njim niko nije razgovarao o smeni.

- Što se tiče planova za dobijanje oružja sa Zapada, ostvario sam sve i jedino još nismo dobili avione - kazao je on ljutito.

Selidbu na drugo ministarsko mesto, zasad, ne prihvata. Biće mu ponuđeno da bude ministar za stratešku industriju kako bi se pojačala vojna proizvodnja. Kaže da to neće prihvatiti.

Glavni kandidat za novog ministra je general-major Kiril Budanov, do sada šef vojne obaveštajne službe. Ministarstvom unutrašnjih poslova će rukovoditi Igor Klimenko, a Službom bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk. Sva trojica su i dosad bila u vrhu tih službi. Dosadašnji ministar policije Denis Monastirski je poginuo pri padu helikoptera u Kijevskoj oblasti.

Novi ministar odbrane general-major Kiril Aleksejevič Budanov (37) rođen je u Kijevu, završio je Akademiju kopnene vojske u Odesi. Bio je u specijalcima i učestvovao u više diverzantskih akcija. U Moskvi ga smatraju organizatorom diverzije na Krimskom mostu.

Istovremeno, na istočnom frontu, pogotovo oko Artjomovska, sve je dramatičnije, jer ruske jedinice stežu obruč. U Kijevu tvrde da su od obaveštajaca dobili pouzdanu informaciju kako kroz 10 dana Rusi kreću u veliku ofanzivu, a da će jedan od glavnih pravaca će biti ka gradovima Kremnaja i Liman, koji su sada pod kontrolom ukrajinske vojske. Sve je veća koncentracija ruske vojske i u Donjeckoj oblasti.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da ukrajinska vojska koristi kod Artjomovska i Ugljedara zabranjeno hemijsko oružje. Komandanti pojedinih ruskih jedinica tvrde da se deo vojnika žali na povraćanje i druge simptome koje izaziva hemijsko oružje.

BENET: RUSI NEĆE UBITI ZELENSKOG

BIVŠI premijer Izraela Naftali Benet ispričao je kako mu je predsednik Rusije Vladimir Putin 5. marta 2022. u Kremlju kazao da Rusi ne nameravaju da ubiju Vladimira Zelenskog. "Ponovio sam pitanje i Putin mi je i drugi put rekao da ne namerava da ubije Zelenskog", ispričao je Benet, koji je po odlasku i Kremlja iz automobila telefonirao Zelenskom i preneo mu da Putin ne namerava da ga ubije.

Bivši izraelski premijer tvrdi da je najagresivniji prema Rusiji i Putinu bio bivši britanski premijer Boris Džonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)