ERDOGAN PRIHVATIO RUSKU POMOĆ: Putin šalje spasioce i u Tursku, više od 2.000 poginulih

P. Z. S. / ria.ru

06. 02. 2023. u 16:23 >> 16:32

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan prihvatio je ponudu Vladimira Putina da pomogne slanjem ruskih spasioca u koji bi radili na otklanjanju posledica zemljotresa, javila je pres-služba Kremlja.

ЕРДОГАН ПРИХВАТИО РУСКУ ПОМОЋ: Путин шаље спасиоце и у Турску, више од 2.000 погинулих

Foto Tanjug/AP

-Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Izražavajući duboko saučešće u vezi sa razornim zemljotresima koji su izazvali brojne žrtve, Putin je potvrdio spremnost da odmah pomogne u otklanjanju posledica prirodne katastrofe. Konkretni predlozi su već dostavljeni turskoj strani, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Erdogan toplo zahvalio Putinu na ovako brzoj i iskrenoj reakciji. On je dao uputstva nadležnim resorima zemlje da prihvate pomoć ruskih spasilaca.

Ranije u ponedeljak, sirijski predsednik Bašar al Asad je takođe sa zahvalnošću prihvatio ponudu pomoći tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom. U narednih nekoliko sati u republiku će poleteti spasioci Ministarstva za vanredne situacije.

Zemljotres jačine 7,4 stepena Rihterove skale dogodio se rano ujutru u turskoj provinciji Kahramanmaraš. Prema poslednjim podacima, ukupno je stradalo više od 2.340 ljudi. U Turskoj je poginulo 1.498 ljudi, povređeno je 8.533. Zemljotrtes je pogodio i sirijske provincije Alepo, Latakiju, Hamu i Tartus. Izvještava se o 461 žrtvi katastrofe.

Ukupan broj poginulih u Siriji je više od 851. SANA izveštava o 461 u oblastima koje kontroliše vlada, a grupa „Beli šlemovi”, zvanično poznata kao Sirijska civilna odbrana, prijavila je 390 smrtnih slučajeva u oblastima pod kontrolom opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)