Holanđanin nije mogao da predvidi zemljotrese u Turskoj i Siriji (ISPRAVKA)

Novosti Onlajn

06. 02. 2023. u 10:19

IAKO su mnogi mediji, među kojima i naš portal, preneli da je izvesni Frank Hugerbets svojim tvitom predvideo mesto i jačinu razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji - to je netačno i nije moguće.

Холанђанин није могао да предвиди земљотресе у Турској и Сирији (ИСПРАВКА)

Foto: Tanjug/AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, nakon čega smo sporni tvit i takve tvrdnje uklonili iz našeg izvornog teksta, kao i naslova.

U tekstu se navodilo da je Hugerbets izazvao veliku pažnju u javnosti nakon što je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru objavio da će ovu zemlju pogoditi potres jačine 7,5 stepeni Rihtera. Ovi navodi su čisto manipulisanje činjenicama, jer ne postoji naučni dokaz koji bi potkrepio mogućnost da jedan čovek zaista može da bude u stanju da predvidi prirodnu katastrofu, bez da ima uporište u naučnim dokazima.

Dakle, Hugerbetsov tvit od 3. februara nije nikakvo predviđanje zemljotresa, niti se zemljotresi mogu predvideti. U svojoj objavi nije naveo “vreme i datum” zemljotresa, kako se tvrdi. Nije naučnik, niti seizmolog, a tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene.

Nepominjanjem ovih činjenica prilikom izveštavanja o njegovom tvitu, izostavljene su informacije bitne za kontekst priče o navodnom predviđanju zemljotresa.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest