ZAPAD NIJE ŽELEO DA PREGOVARA SA PUTINOM: Benet otkrio - 17 sporazuma je bilo na stolu

Novosti online

05. 02. 2023. u 19:39

PREGOVORI predstavnika Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine, u kojima je kao posrednik učestvovao tadašnji izraelski premijer Naftali Benet, prekinuti su na inicijativu zapadnih zemalja, saopštio je Benet u intervjuu izraelskom 12 kanalu.

ЗАПАД НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА ПРЕГОВАРА СА ПУТИНОМ: Бенет открио - 17 споразума је било на столу

Vladimir Putin, Foto AP

Benet je detaljno govorio o svom učešću u pregovorima nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, o ličnim kontaktima sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kao i sa liderima vodećih zapadnih zemalja ─ predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Kako je istakao, stavovi zapadnih lidera bili su podeljeni u pogledu daljih koraka.

- Vidite, svaki lider ima svoj pristup. Mogu se podeliti lideri na one koji se pridržavaju linije: „Moramo da odbijemo Putina i na one koji kažu: „Hajde, svi smo mi gubitnici u ratu". Boris Džonson se zalagao za radikalnije mere, a Makron i Šolc su bili pragmatičniji. Bajden je podržavao oba pristupa - prisećao se Benet.

Prema njegovim rečima, i sam se u to vreme držao neutralnog stava.

- Ovo pitanje nije bilo u okviru naših nacionalnih interesa… Kada vodim računa o Izraelu, borim se do kraja. Ali ovde nemam šta da kažem. Ja sam samo izvođač i posrednik. Amerika odlučuje za mene po ovom pitanju, ne postupam po sopstvenom nahođenju. Sve moje radnje su do najsitnijih detalja usaglašene i sa Sjedinjenim Državama, i sa Nemačkom, i sa Francuskom - rekao je bivši premijer, a zatim odgovorio potvrdno na pitanje domaćina da li je prekid pregovora inicirao Zapad.

- Uglavnom, da. Oni (Zapad) su prekinuli pregovore. Tada mi se učinilo da su pogrešili, a sada ću reći da je prerano za izvođenje zaključaka - rekao je izraelski političar.

Prema rečima Beneta, tada su pregovori još mogli da dovedu do pozitivnog ishoda, ali sada izražava sumnju u ispravnost takvog puta.

- Siguran sam da smo imali dobre šanse za uspeh… Ali sumnjam da bi to bilo ispravno. Tada mi se činilo da bi primirje bila prava odluka, ali sada nisam siguran - rekao je on.

Benet je objasnio da je tokom pregovora pripremljeno nekoliko nacrta sporazuma između Ruske Federacije i Ukrajine.

- Da, imali smo 17-18 nacrta. Nismo dozvolili da procure u javnost - rekao je on.

Međutim, Zapad je u jednom trenutku odlučio da "razbije Putina, a ne da se dogovori s njim."

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji