EMBARGO NA UVOZ I TRANSFER RUSKE NAFTE STUPIO NA SNAGU: Postoji jedan izuzetak, a evo na koga se odnosi

Novosti Onlajn

05. 02. 2023. u 10:05

U JUNU prošle godine zemlje EU dogovorile su paket sankcija kojim se zabranjuje kupovina, uvoz i transfer sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije. Nakon šestomesečnog prelaznog perioda embargo na sirovu naftu stupio je na snagu 5. decembra.

ЕМБАРГО НА УВОЗ И ТРАНСФЕР РУСКЕ НАФТЕ СТУПИО НА СНАГУ: Постоји један изузетак, а ево на кога се односи

Foto: Profimedia

Prelazni period za uvođenje embarga na uvoz naftnih derivata trajao je dva meseca duže, što znači da je danas stupio na snagu. Sirova nafta koja se isporučuje cevovodima i dalje podleže privremenom izuzeću. To podrazumeva da zemlje članice koje zbog geografskog položaja zavise od ruske nafte mogu da nastave da je snabdevaju cevovodima. Primeri takvih članica EU su Mađarska i Slovačka.

U suprotnom, oni ne mogu izvoziti ovu sirovu naftu ili naftne derivate u druge zemlje članice ili treće zemlje. Početkom decembra, zajedno sa embargom na uvoz većine ruske sirove nafte, stupio je na snagu limit cena sirove nafte koju Moskva izvozi u treće zemlje. Članice EU postavile su ga na 60 dolara po barelu od 159 litara, slažući se sa grupom G7 i nekim drugim partnerima.

EU, grupa G7 i Australija su u petak zaključile i sporazum o uvođenju ograničenja cena za naftne derivate koje Rusija izvozi u zemlje širom sveta. Za derivate koji su skuplji od sirove nafte, gornja granica je određena na 100 dolara za barel od 159 litara, a za jeftinije 45 dolara. Ove dve kapice su na snazi od danas.

Ograničenje cena znači da je pružanje usluga kao što su tehnička pomoć, brokerske usluge, finansiranje ili finansijska pomoć u vezi sa trgovinom, posredovanjem ili transportom ruske sirove nafte u treće zemlje dozvoljeno samo za naftu kupljenu po ceni od 60 USD po bure ili manje. Za derivate, gornje vrednosti su 100 i 45 dolara, respektivno.

Prema Briselu, Moskva snažno oseća meru ograničenja na sirovu naftu. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da to Rusiju košta oko 160 miliona evra dnevno.

BONUS VIDEO: SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA - Radovi na sanaciji traju 24 sata

(RTVSLO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)