HAPŠENJE U ISTANBULU: Osumnjičeini za pripremu terorističkih napada na zapadne konzulate

Novosti online

04. 02. 2023. u 22:24

TURSKE snage bezbednosti su tokom operacije u Istanbulu uhapsili 15 ljudi koji su osumnjičeni da su dobijali instrukcije za pripremu terorističkih napada protiv konzulata Švedske i Holandije u tom gradu i u religioznim objektima, prenosi agencija DHA.

ХАПШЕЊЕ У ИСТАНБУЛУ: Осумњичеини за припрему терористичких напада на западне конзулате

Foto: AP Photo/Ilustracija

- Tokom operacije Nacionalne obaveštajne organizacije i policije protiv članova terorističke držve 'Islamska država' (zabranjena u Rusiji), uhapšeno je 15 ljudi, osumnjičenih da su dobijali instrukcije od lidera 'Vilajeta Horasan', koji je u sastavu 'Islamske države', za pripremu terorističkih napada na konzulate Švedske i Holandije, kao i na hrišćanske i jevrejske religiozne objekte u Istanbulu - navela je agencija.

Opasnost od terorističkih napada, međutim, nije potvrđena, prenosi televizijski kanal TRT.

- Utvrđeno je da uhapšeni imaju veze s 'Islamskom državom' i sa zonama sukoba, ali nema potvrda o konkretnim pretnjama generalnim konzulatima i hrišćanskim i jevrejskim religioznim objektima - prenosi televizijski kanal.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je ranije, komentarišući situaciju u vezi sa zatvaranjem konzulata niza zapadnih zemalja u Istanbulu, rekao da je te zemlje teško nazivati saveznicima i prijateljima.

Generalni konzulati Švedske, Holandije, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske i Nemačke u Istanbulu su saopštili da su prestali da primaju posetioce zbog opasnosti od terorističkih napada u centru grada.

Diplomatski izvor je Sputnjiku rekao da su ambasadori tih zemalja pozvani na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Turske i da im je saopšteno da je takvo ponašanje nerazumno.

Konzulat Rusije je saopštio da nastavlja da radi normalno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja