"MINE" NA PUTU PREMA ČLANSTVU ŠVEDSKE U ALIJANSI: Čavušoglu - Stokholm može da ih ukloni, ako to želi

Srna

04. 02. 2023. u 20:27

TERORISTIČKE organizacije blokiraju put Švedske prema članstvu u NATO savezu, a Stokholm namerno gazi po "minama" iako bi ta zemlja mogla da reši situaciju, rekao je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

МИНЕ НА ПУТУ ПРЕМА ЧЛАНСТВУ ШВЕДСКЕ У АЛИЈАНСИ: Чавушоглу - Стокхолм може да их уклони, ако то жели

Foto: Tanjug AP

Švedska i Finska su odustale od vojne neutralnosti i prijavile se za ulazak u NATO u maju, nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini. Sve članice su ratifikovale protokol o njihovom prijemu, osim Mađarske i Turske.

Proces je u zastoju od januara, kada je danski ultradesničarski lider Rasmus Paludan zapalio kopiju Kurana ispred Ambasade Turske u Stokholmu uz dozvolu od švedskih vlasti.

- Terorističke organizacije postavljaju mine na putu Švedske u članstvo u NATO savezu, a Švedska ih namerno gazi. Mogu da ih uklone ako to žele - rekao je Čavušoglu, prenosi "Sputnjik".

On je dodao da će Turska održati reč nakon što Stokholm ispuni svoje obaveze, ali da u sadašnjoj situaciji Ankara ne može da podrži ulazak Švedske u Alijansu.

Čavušoglu je rekao da je Turska otkazala treću rundu trilateralnih razgovora Turske, Švedske i Finske o članstvu u Alijansi kao odgovor na provokacije protiv Turske u Švedskoj.

BONUS VIDEO: PUCNjI U AMBASADI: Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)