"VAŠINGTON SE NEĆE IZVUĆI KAO ŠTO JE TO BILO SA JUGOSLAVIJOM" Drže lekciju svetu, a primenjuju silu protiv slabijih

Novosti onlajn

04. 02. 2023. u 10:53

VAŠINGTON ne treba da se nada da će sećanje na insceniranje sa epruvetom koju je 2003. godine državni sekretar SAD Kolin Pauel pokazao u SB UN uspeti da zakopaju u živom pesku istorije – SAD će morati da se oslobode sindroma "sve nam je dozvoljeno", rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

ВАШИНГТОН СЕ НЕЋЕ ИЗВУЋИ КАО ШТО ЈЕ ТО БИЛО СА ЈУГОСЛАВИЈОМ Држе лекцију свету, а примењују силу против слабијих

Foto: Depositphotos/Vikipedija

On je tim rečima prokomentarisao 20. godišnjicu sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj su SAD pokušale da opravdaju nameru da napadnu Irak.

- Slika Kolina Pauela koji pokazuje epruvetu sa prahom odavno je postala poznata kao oličenje licemerja i uverenja vladajuće američke elite u sopstvenu nekažnjivost, u neosporno pravo da arogantno drže lekcije ostatku sveta, primenjujući silu protiv očigledno slabog protivnika radi očuvanja sopstvene globalne hegemonije - rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, to što je upravo tadašnji državni sekretar, koji nadmašuje i u profesionalnom i privatnom planu one koji su posle njega upravljali spoljnom politikom SAD, tada izveo tu sramnu inscenaciju ne menja suštinu stvari. Rjabkov je podsetio da „Kolin Pauel kasnije nije skrivao da je bio primoran da laže, izvršavajući naređenje“.

- Pretpostavljamo čak da ga je grizla savest koja u principu nije svojstvena američkoj političkoj klasi, posebno iz današnje generacije. Ono što je najvažnije – za razliku od situacije sa početka 2000-ih godina, Vašington više neće ostajati nekažnjen za međunarodno razbojništvo, kao što se ranije dogodilo protiv bespomoćne Jugoslavije. U geopolitičkim realnostima koje se brzo menjaju SAD sada objektivno nisu u stanju da pribegnu upotrebi sile svaki put kada im padne na pamet bez ozbiljnih posledica po sebe - poručio je Rjabkov.

Po njegovim rečima, „sramotno bekstvo iz Avganistana je označilo granice vojnih mogućnosti Amerike, ali ih nije odučilo“ od takvih poteza.

- Dokaz za to je mešanje Amerike u Ukrajini kao učesnika u sukobu – stare navike i maniri, agresivna i neobuzdana retorika. Ali Amerikanci će ipak morati da se oslobode sindroma 'sve je dozvoljeno' koji je tako jasno manifestovan prilikom skandala sa epruvetom. Takođe će morati da uzimaju u obzir Rusiju, Kinu i druge velike međunarodne igrače koji formiraju pravedniji multilateralni svetski poredak. Ne treba se nadati da će sećanje na ono što se dogodilo pre 20 godina biti zakopano u živom pesku moderne istorije - zaključio je Rjabkov.

Državni sekretar SAD Kolin Pauel pokazao je 2003. godine u SB UN epruvetu sa belim prahom kao dokaz navodnog posedovanja oružja za masovno uništenje kod Iraka, što kasnije nije bilo potvrđeno.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)