KINA OBRNULA PRIČU: Ne prihvataju neosnovane spekulacije

Novosti onlajn

04. 02. 2023. u 07:53

KINA ne prihvata neosnovane spekulacije i buku koja se podigla zbog situacije u vezi sa aerostatom, izjavio je član Politbiroa CK Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Van Ji u razgovoru sa američkim državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

КИНА ОБРНУЛА ПРИЧУ: Не прихватају неосноване спекулације

Foto: Tanjug

- Kina je odgovorna država i uvek striktno poštuje međunarodno pravo - rekao je Ji u razgovoru.

Dve strane su razmotrile kako da na miran i profesionalan način reše nepredviđene situacije i podrže međusobnu saradnju.

Ji se založio za to da Peking i Vašington zadrže fokusiranost i podrže međusobnu saradnju izbegavajući pogrešne procene.

Situaciju u vezi sa aerostatom u Ministarstvu spoljnih poslova Kine ponovo su nazvali incidentom izazvanim višom silom. U Pekingu su optužili američke političare i medije da su pokušali da iskoriste incident za diskreditaciju Kine.

Podsetimo, američki državni sekretar doneo je odluku o odlaganju posete Kini koja je trebalo da se dogodi u nedelju zbog incidenta sa kineskim aerostatom. On, međutim, nije naveo novi datum posete stavivši do znanja da je preuranjeno govoriti o tome dok se ova situacija ne reši.

U saopštenju kineskog MSP navodi se da o poseti Blinkena nije objavio ni Peking ni Vašington te da su američke izjave na tu temu njihova stvar.

Ulazak kineskog aerostata u američki vazdušni prostor predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali sam balon ne predstavlja pretnju po ljude na zemlji, izjavio je juče portparol Pentagona Patrik Rajder.

- Znamo da je balon narušio vazdušni prostor SAD i međunarodno pravo što je nedopustivo - rekao je Rajder, istakavši da je reč o „obaveštajnom balonu“ koji u ovom momentu ne predstavlja „fizičku ili vojnu pretnju ljudima na zemlji“.

Sjedinjene Američke Države ne obaraju aerostat koji se nalazi u vazdušnom prostoru zemlje strahujući da bi to moglo da dovede do žrtava na zemlji, dodao je portparol Pentagona, a sa time se složio i američki predsednik Džozef Bajden.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo da se kineski aerostat ozbiljno udaljio izvan predviđene putanje usled vetra, te da Peking žali što se našao iznad SAD. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin je pozvala da se ne spekuliše na temu „kineskog špijunskog aerostata“.

Još jedan balon iznad Latinske Amerike

Sjedinjene Države su otkrile da još jedan kineski aerostat, koji se u Americi kvalifikuje kao obaveštajni, trenutno nalazi iznad teritorije Latinske Amerike, objavila TV Foks njuz.

- Vidimo izveštaje o lopti koja leti iznad Latinske Amerike. Sada smatramo da je to još jedan kinski obaveštajni aerostat - rekao je portparol Pentagona Rajder.

BONUS VIDEO: U DINOSAURUSOVOM GNEZDU - U Kini pronađena fosilizovana jaja stara desetine miliona godina

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju