RAT U UKRAJINI Pušilin: Ruske snage prilaze Ugljedaru

Novosti onlajn

04. 02. 2023. u 07:06 >> 23:15

RAT u Ukrajini – 346. dan. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje mesta u DNR. Ruska artiljerija nanela je poraz ukrajinskim snagama u zaporoškom pravcu.

РАТ У УКРАЈИНИ Пушилин: Руске снаге прилазе Угљедару

Foto AP

Pušilin: Ruske snage prilaze Ugljedaru

Ruski odredi se približavaju Ugljedaru u Donjeckoj Narodnoj Republikci, protivnik u to područje prebacuje pojačanje, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

 - Oko Ugljedara, s južne strane, s jugozapadne i zapadne strane kuće su sada već pod našom kontrolom i naši odredi nastavljaju neposredno da oslobađaju sam Ugljedar - izjavio je Pušilin u video-obraćanju, objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, situacija je prilično složena, jer je protivnik prebacio brigadu morske pešadije, kojom je pojačao preostale jedinice.

 - Te rezerve su već prebačene. Izaći ćemo na kraj s tim obavezno, ali se to u međuvremenu malo usporilo - dodao je Pušilin.

 

UAE nastoje da posreduju u smanjenju napetosti između Rusije i Ukrajine

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nastoje da budu posrednici u smanjivanju napetosti između Rusije i Ukrajine, rekao je Sputnjiku visoko rangirani diplomatski izvor u Abu Dabiju, komentarišući vesti o novom oslobađanju ruskih vojnika iz zarobljeništva.

On je podsetio da Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje da posreduju u okviru doovora postignutog tokom sastanka predsednika te države Muhameda bin Zajeda el Nahajana i predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je održan u oktobru prošle godine.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su iz ukrajinskog zarobljeništva, nakon pregovora, oslobođena 63 ruska vojnika, te da je to rezultat posredovanja rukovodstva Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 - Od samog početka krize Ujedinjeni Arapski Emirati pozivaju na deeskalaciju i dijalog i podržavaju sve diplomatske inicijative u vezi s tim. Čvrsto verujemo da diplomatija ostaje jedini realan način da se okonča kriza - dodao je predstavnik UAE.

 

Mediji: Ukrajina može da dobije do 160 tenkova „leopard 1“ od Nemačke

Ukrajina bi mogla da dobije do 160 tenkova „leopard 1“ iz industrijskih zaliha Nemačke, prenosi list „Handelzblat“, pozivajući se na izvore.

Vlada Nemačke je u petak potvrdila da je ta zemlja odobrila da se Ukrajini isporuče tenkovi „leopard 1“.
 

Predstavnik Kijeva: Ne garantujemo da nećemo koristiti zapadnu vojnu tehniku protiv ciljeva u Rusiji


Predstavnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, član komiteta ukrajinskog parlamenta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajni rad Fjodor Venislavski izjavio je da Kijev neće garantovati da neće koristiti zapadnu tehniku protiv ciljeva u Rusiji.
„Pojedini zapadni ekspreti imaju ideju da je Ukrajina dužna da obeća da neće koristiti svoju vojnu tehniku na teritoriji Ruske Federacije. To je ideja iz paralelnog univerzuma“, rekao je Venislavski u intervjuu za nemački „Bild“.
 

Ukrajinci granatirali Kijevski orkug Donjecka

Ukrajinske snage granatirale su Kijevski okrug Donjecka. Na grad je ispaljeno deset projektila iz višecevnih raketnih bacača. Nakon što je eksplozivna naprava uletela u višespratnicu, urušen je plafon između trećeg i četvrtog sprata jedne stambene zgrade, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR na Telegramu.

Pod ruševinama se mogu nalaziti dve osobe, precizirano je u saopštenju.
 

„Odgovor će biti brz i žestok“: Medvedev upozorio – Rusija spremna da upotrebi sve vrste oružja

Rusija ne postavlja sebi nikakva ograničenja po pitanju odgovora na napade – u zavisnosti od vrste pretnje spremna je da upotrebi sve vrste oružja, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Naš odgovor može biti bilo kakav. Predsednik Rusije je to potpuno jasno rekao. Ne postavljamo sebi bilo kakva ograničenja i u zavisnosti od prirode pretnje spremni smo da upotrebimo sve vrste oružja – u skladu sa našim doktrinarnim dokumentima, uključujući Osnove nuklearnog obuzdavanja. Uveravam vas – odgovor će biti brz, žestok i ubedljiv - rekao je Medvedev u intervjuu koji je dao novinarki Nadani Fridrihson.

Foto AP

Upitan da li su u pravu oni koji misle da će davanje dozvole Kijevu da izvodi napade na ruske objekte na Krimu naterati Rusiju da pregovara sa Ukrajinom, Medvedev je rekao – rezultat će biti upravo suprotan.

- U tom slučaju neće biti nikakvih pregovora - biće samo udari odmazde. Planuće sva Ukrajina koja je pod vlašću Kijeva - rekao je poručio je on.

Kako je ocenio, tako mogu da razmišljaju samo „moralne nakaze kojih ima dovoljno i u Beloj kući i na Kapitolu“.

- Inače, ljudi u Pentagonu su normalniji, razumeju posledice - dodao je Medvedev.

Po njegovim rečima, da SAD zaista žele da okončaju sukob u Ukrajini koji su izazvale, to bi mogle da urade jednim potezom.

- Da Vašington zaista želi da okonča ovaj rat koji je sam izazvao, to bi mogao da uradi jednim potezom tako što će narediti svojim drogiranim slugama da sednu za pregovarački sto. Ali vašingtonski senilni starci u američkoj administraciji i jastrebovi u Kongresu jednostavno nisu zainteresovani za to - ocenio je Medvedev.

Evropljani za žaljenje

Stanovnici Evrope izazivaju žaljenje jer su izabrali sebi lidere koje nije briga za njih, rekao je Medvedev, istakavši da ipak ne saoseća sa njima.

- Treba saosećati sa našim narodom u Donbasu i na drugim teritorijama koje su izložene napadima nacista. Evropljane samo treba žaliti zbog toga što su sami sebi izabrali tako bedne lidere. Evropski lideri ne mare za sopstvene građane. Da bi ugodili američkom gospodaru, ti mali vladari su spremni na sve samo da bi ostali na vlasti. Pritom, obični građani EU plaćaju za sankcije, isporuke oružja kijevskom režimu, podržavanje trgovinskih ratova i blokada - rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Deset raketa palo je na Donjeck.

 

 

Iz zarobljeništva u Ukrajini u Rusiju se vratila 63 vojnika, posredovali Emirati

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se sa teritorije Ukrajine pod kontrolom kijevskog režima u Rusiju vratila 63 ruska vojnika.

U saopštenju se navodi da je do toga došlo posle teških pregovora.

 

Među oslobođenim vojnicima su i oni koji potpadaju pod „osetljivu kategoriju“ a čija je razmena omogućena zahvaljujući posredovanju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Svi oslobođeni vojnici nalaze se u Rusiji, njima je pružena medicinska pomoć.

Nemačka tvrdi da ima dokaze o ruskim zločinima

Nemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, rekao je nemački državni tužilac Peter Frank i ocenio da je za zločine u Ukrajini neophodan sudski proces na međunarodnom nivou, prenosi Rojters.

Medvedev upozorio Kijev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da je Rusija spremna da upotrebi bilo koje oružje kojim raspolaže, ako za tim bude bilo potrebe i ukoliko bude napadnuta, prenose mediji.

On je podsetio da ovakav scenario nije nemoguć, jer je u skladu sa ruskim zakonima i doktrinom pod nazivom "Osnovi nuklearnog odvraćanja".

- Možete biti sigurni u jedno: odgovor će biti brz, čvrst i ubedljiv - izjavio je Medvedev. 

Bivši predsednik Rusije dodao je da je netačno da će isporuka novog oružja Ukrajini za napade po teritoriji Ruske Federacije dovesti do diplomatskog regulisanja situacije.

Ovakve neprijateljske akcije neće dovesti do početka pregovora, već će izazvati jak odgovor u vidu "osvetničkih napada" po ukrajinskim snagama i teritorijama, naglasio je Medvedev, odgovarajući na pitanje da li je istina da bi udari po Krimu naveli Moskvu da pregovara sa Kijevom.

Vazdušna opasnost

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Težak poraz Ukrajinaca u Zaporožju

Ruska artiljerija nanela je poraz ukrajinskim snagama u zaporoškom pravcu.

Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje mesta u DNR.

Imovina ukrajinskih oligarha na Krimu vredi čak milijarde

Imovina ukrajinskih oligarha, biznismena i političara nacionalizovanih na Krimu procenjuje se na milijarde rubalja, izjavio je za RIA Novosti šef regionalnog parlamenta Vladimir Konstantinov.

- Ako osoba ne vodi antiruske aktivnosti i ne finansira kriminalni režim u Kijevu, onda ništa ne ugrožava njegovu imovinu na Krimu. Nema apsolutno nikakvih razloga za zabrinutost. Oni koji nisu viđeni u provokativnim aktivnostima protiv Rusije nemaju čega da se plaše - naglasio je on.

Krimski parlament je u petak odlučio da nacionalizuje imovinu nekih ukrajinskih oligarha povezanih sa kijevskim vlastima i koji čine neprijateljske akcije protiv Rusije. Zauzvrat, šef republike Sergej Aksjonov je rekao da će sav prihod od prodaje ove imovine ići za potrebe učesnika specijalne vojne operacije.

Visok nivo terorističke pretnje u Belgorodu

Visok nivo terorističke pretnje u Belgorodskoj oblasti produžen je na neodređeno vreme dok ne budu potrebne dodatne mere zaštite, izjavio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

- Postoji očigledna potreba da se nastavi sa uvođenjem "žutog" nivoa terorističke pretnje. Dakle, od danas će on biti neograničen. Takvo pravo, u skladu sa važećim zakonodavstvom, guvernerima je dodelio predsednik Ruske Federacije. Vladimir Vladimirovič Putin. I moram to da iskoristim - napisao je guverner u subotu na vašem telegram kanalu.

Prema rečima šefa regiona, čim se situacija popravi, restriktivne mere mogu biti ukinute. „Sada je glavna stvar bezbednost stanovnika Belgorodske oblasti“, dodao je Gladkov.

Još žrtava granatiranja u DNR

Jedan civil je poginuo, a dvojica su povređena tokom proteklog dana tokom granatiranja teritorije DNR od strane ukrajinskih trupa, saopštio je u subotu republički štab odbrane.

- U protekla 24 sata, od 00:00 3. februara do 00:00 4 februara, od posledica granatiranja ukrajinskih oružanih formacija na teritoriju Donjecke Narodne Republike, jedna osoba je poginula, a još dva civila su povređena - saopštio je Telegram kanal centrale. U petak je štab takođe izvestio o jednom mrtvom i dva ranjena civila u granatiranju ukrajinskih trupa.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024