PENTAGON OBJASNIO: Ovo su razlozi zbog kojih ne obaraju kineski aerostat

Novosti online

03. 02. 2023. u 21:22

ULAZAK kineskog aerostata u američki vazdušni prostor predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali sam balon ne predstavlja pretnju po ljude na zemlji, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

ПЕНТАГОН ОБЈАСНИО: Ово су разлози због којих не обарају кинески аеростат

Foto: Tviter

-Znamo da je balon narušio vazdušni prostor SAD i međunarodno pravo što je nedopustivo, rekao je Rajder, istakavši da je reč o „obaveštajnom balonu“ koji u ovom momentu ne predstavlja „fizičku ili vojnu pretnju ljudima na zemlji“.

Kako je istakao, kineski aerostat trenutno se nalaz u centralnom delu SAD i kreće se ka istoku. Balon se nalazi na visini od oko 20 kilometara i, po rečima Rajdera, ima mogućnost da manevriše.

Sjedinjene Američke Države ne obaraju aerostat koji se nalazi u vazdušnom prostoru zemlje strahujući da bi to moglo da dovede do žrtava na zemlji, dodao je portparol Pentagona.

-Ne mogu da komentarišem veličinu balona, ali je dovoljno veliki da bismo mogli da procenimo da bi potencijalno polje gde bi pao balon bilo veliko i da bi to potencijalno ugrozilo civile, njihove živote i imovinu, rekao je Rajder.

Po njegovim rečima, američka vojska pažljivo prati kretanje kineskog aerostata iznad zemlje i u ovoj fazi ne smatra da on predstavlja bilo kakvu vojnu pretnju.

-Naša procena u ovoj fazi je da balon ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji. Nastavićemo da ga pratimo. Prema našim procenama, aerostat će se verovatno nalaziti iznad teritorije SAD nekoliko dana. Nastavljamo da analiziramo i razmatramo moguće opcije za delovanje, precizirao je portparol Pentagona.

Rajder je saopštio da je Vašington na više nivoa izrazio Pekingu zabrinutost u vezi sa incidentom, te da je upoznat sa objašnjenjem koje je dala kineska strana.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo da se kineski aerostat ozbiljno udaljio izvan predviđene putanje usled vetra, te da Peking žali što se našao iznad SAD. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin je pozvala da se ne spekuliše na temu „kineskog špijunskog aerostata“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a