ZAŠTO SAD NISU OBORILE KINESKI BALON? Ruski stručnjak ukazao na problem sa kojim je suočena Amerika

Novosti online

03. 02. 2023. u 17:56

AMERIKA ne preduzima ništa protiv izviđačkog vazdušnog balona iznad njene teritorije, a koji Vašington smatra kineskim, jer je teška meta za protivvazdušni sistem, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert, direktor Centra za kompleksna evropska i međunarodna istraživanja pri Naučno- istraživačkom institutu „Viša ekonomska škola“ Vasilij Kašin.

ЗАШТО САД НИСУ ОБОРИЛЕ КИНЕСКИ БАЛОН? Руски стручњак указао на проблем са којим је суочена Америка

Foto Tanjug/AP

Ekspert je dodao i da Amerikanci nisu sigurni da bi tehnički uspeli da obore balon sa predvidljivim rezultatom.

Prema njegovim rečima, SAD su tokom Hladnog rata neprestano slale izviđačke balone iznad teritorije Sovjetskog Saveza i SSSR se suočio sa problemom da je obaranje balona specifičan zadatak.

Kašin je pojasnio da je problem sa eliminisanjem balona to što se nalazi na veoma velikoj visini i predstavlja veliku metu sa mekim omotačem, što stvara poteškoće i sistemima za navođenje raketa i detonatorima raketa.

On smatra da je malo verovatno da otkriveni balon može pripadati SAD nad kojim su mogle da izgube kontrolu.

Foto: Tanjug

IZVIĐAČKI BALONI IMAJU MNOGO PREDNOSTI

Istovremeno, inženjer, stručnjak za aeronautiku i generalni direktor DOO „Stratonautika“ Denis Jefremov ispričao je za Sputnjik o kakvom se, zapravo, balonu radi.

Stručnjak objašnjava da ovakvi stratosferni baloni lete na visini od 25-35 kilometara u smeru duvanja vetra i rade koristeći sunčeve panele, nalazeći se u vazduhu više od godinu dana.

Šta se, zapravo, nalazi u takvom balonu, može da zna samo proizvođač.

„Oni lete u smeru vetra. Ne mogu da lete protiv vetra, ali zbog promene visine mogu uhvatiti tokove neophodne za kretanje“, objašnjava Jefremov.

Stručnjak ističe da se ovakvi baloni uglavnom koriste u naučnim ciljevima, ali da izviđački nesumnjivo postoje i imaju mnoge prednosti.

„Oni su, umnogome, bolji od satelita. Lete niže, imaju precizniji pregled, jeftiniji su. Takođe, operativnije se pokreću“, ocenjuje Jefremov.

Foto: Tviter

F-15 USAF

JOŠ JEDAN NAPAD NA KINU

Bivši glavni urednik „Global Tajmsa“ Hu Siđing, prokomentarisao je na društvenim mrežama ovu situaciju, nazvavši je još jednim trikom za napad na Kinu. On je naglasio da Peking nikada ne bi poslala izviđački balon za praćenje SAD, jer će ga neizostavno otkriti, a to će izazvati međunarodni skandal.

Pored toga, iako se na teritoriji američke države Montane nalaze i vojni objekti, on smatra da to nije nikakva pretnja po Kinu i da tamo jednostavno ne postoji ništa što treba pratiti.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući objave o navodnom kineskom izviđačkom vazdušnom balonu na nebu iznad SAD, kazala je da spekulacije oko „kineskog špijunskog balona“, dok se svi detalji ne razjasne, ne doprinose rešavanju pitanja.

Pentagon je ranije saopštio da je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor, koji pripada Kini, na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati, ali je Bela kuća savetovala da vojska ne pokreće akciju obaranja.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uvereno da balon pripada Kini, a američki zvaničnici su u komunikaciji sa Pekingom jer sve opcije ostaju na stolu u pogledu narednih koraka.

Peking nije preuzeo odgovornost za balon. Incident se dogodio nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking, prve posete na tako visokom nivou Kini od 2020. godine.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)