RAT U UKRAJINI: Amerika šalje rakete većeg dometa za udare na Krim; Zelenski - VSU neće predati Bahmut (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

03. 02. 2023. u 07:05 >> 02:17

RAT u Ukrajini – 345. dan. Najviši zvaničnici EU iz Kijeva najavljuju novi paket sankcija Rusiji, a Savet EU saglasio se sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, vrednim 500 miliona evra. Vladimir Putin poručuje da je uveren u pobedu. Ukrajinski ministar odbrane poručuje da je Ukrajina spremna da se obaveže da neće koristiti oružje većeg dometa koje je tražila od Zapada za napade na teritoriju Rusije, sa izuzetkom novih ruskih regiona koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америка шаље ракете већег домета за ударе на Крим; Зеленски - ВСУ неће предати Бахмут  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

GŠ VSU: Ruska vojska napreduje na Limanskom, Artjomovskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu

Na Novopavlovskom (Ugledarskom) pravcu ruska vojska koristi tenkove, minobacače i artiljeriju u rejonima naselja Neskučnoe, Bogojavlenka i Ugledar.

U pravcu Kupjanska, Oružane snage RF koristi tenkove, minobacače i artiljeriju protiv Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Zapadnoje, Golubovka, Kupjansk, Kislovka Harkovske oblasti i Stelmahovka LNR.

FOTO: AP/Tanjug

U pravcu Limanskog, Oružane snage RF nanele su artiljerijske udare Oružanim snagama Ukrajine u rejonima naselja Torsk DNR i Makejevka, Červonopopovka i Dibrova LNR.

Na Artjomovskom pravcu ruska vojska je gađala položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Kontroverzno, Veseloe, Belogorovka, Paraskovievka, Artjomovsk, Ivanovskoe i Druzhba DNR.

U pravcu Avdejevke, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Tonjenkoje, Vodjanoje, Georgievka i Marinka.

U Zaporožju i Hersonu - ruska vojska napala je Oružane snage Ukrajine u oblastima više od 15 naselja. Među njima su Novopol i Vremevka DPR; Olgovskoe, Malinovka, Guljaipoljskoe, Novodanilovka i Malaja Tokmačka Zaporoške oblasti, Herson, Kačkarovka i Kozaka.

Hronika ratnih operacija: Žestoke borbe na limanskom pravcu, Vagnerovci napreduju kod Soledara i Bahmuta (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije
U regionu Brjanska, ruski sistemi PVO presreli su rakete VSU iznad teritorije Starodubskog opštinskog okruga. Civili nisu povređeni.

U regionu Kursk, ukrajinske formacije pucale su na skladišta žitnice u pograničnom selu Nikolaevo-Dariino, okrug Sudžanski.


Smer Starobeljsk
Na Kupjansko-Svatovskom sektoru situacija se nije bitno promenila: diverzantsko-izviđačke grupe obe strane deluju duž cele linije fronta.

U sektoru Limanskog, ruske trupe vode žestoke borbe sa VSU u oblasti Žuravka Balka.

Artiljerija Oružanih snaga Rusije ciljanim udarom pogodila je kolonu snabdevanja ukrajinskih trupa kod mosta u selu Torskoje.

Ilustracija telegram rybar



Soledarski pravac
U sektoru Lisičansk ruske trupe su preuzele kontrolu nad Belogorovkom. Ukrajinska komanda jača odbrambene linije u okolini Severska i privlači dodatne snage u grad.

U sektoru Soledara, jurišni odredi PMC Vagner napreduju ka liniji Fedorovka-Razdolovka, napredujući u pravcu autoputa Seversk-Krasni Liman.

Jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju da juriš na položaje ukrajinskih formacija u okolini Krasne Gore i Paraskovijevke.

U Bahmutu jedinice PMC „Vagner“ vode intenzivne borbe u istočnim i južnim delovima grada.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje ljudstvo i oklopna vozila u naselje radi jačanja odbrane.

Jugozapadno od Bahmuta, ruske trupe napreduju u pravcu autoputa Časov Jar - Bahmut.


Luganska Narodna Republika
VSU je iz HIMARS MLRS udario na selo Bulavinovka u Novopskovskom okrugu: oštećeni su stambeni objekti, škola, Dom kulture i pošta.

Donjecki pravac
U sektoru Avdijevski, jedinice Oružanih snaga Rusije jurišaju na odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine kod sela Severnoje.

Nastavljaju se sukobi u Mariinki: Ruska motorizovana pešadija pokušava da istera jedinice VSU iz zapadnog dela grada.

Ukrajinske formacije iz topovske i raketne artiljerije granatirale su naselja Donjecke aglomeracije:

U Jasinavati su oštećene zgrade gradske uprave i klinike.

U Gorlovki su pogođeni stambeni objekti i infrastruktura centralne pijace. U selu je bilo privremenih problema sa strujom.

VSU je nasumično pucao na civilne objekte u Donjecku: jedna žena je poginula, a tinejdžer je takođe povređen.

Foto Tanjug/AP



Zaporoški smer
U sektorima Orehovski i Pologovski, ukrajinska komanda, u okviru priprema za moguću ofanzivu Oružanih snaga Rusije, nastavlja da jača odbrambene linije i prikuplja rezervne snage.

Ujutro se dogodio teroristički napad u Energodaru: eksplozivna naprava je eksplodirala ispod dna automobila službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.


Južni front Hersonski pravac:
Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: ruske trupe su napale koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Gavrilovki, Kačkarovki i okolini Hersona.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su gađale stambene objekte i civilnu infrastrukturu u Novoj Kahovki, a požar je izbio na mestu udara u garažu zadruge. Povređen je jedan civil.

 

London razmatra: Vagner teroristička grupa?

London razmatra mogućnost da grupu „Vagner“ proglasi terorističkom organizacijom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije razrađuje planove da grupu „Vagner“ zvanično proglasi terorističkom organizacijom, prenosi list „Telegraf“.

Prema navodima lista, diskusija o proglašenju „Vagnera“ terorističkom organizacijom je u ranoj etapi. Izvori, međutim, pretpostavljaju da će konačna odluka o tom pitanju biti doneta brće nego u slučaju iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo


Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u nizu oblasti na istoku Ukrajine i u centralnom delu zemlje, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Prema podacima mape, vazdušna opasnost je objavljena u Kirovgradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoškoj oblasti koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

 

Snabdevanje Ukrajine oružjem Zapada

Prema objavljenom spisku, novi paket vojne pomoći uključuje: dodatnu municiju za HIMARS MLRS, dodatne 155 mm artiljerijske i 120 mm minobacačke granate, 190 teških mitraljeza, 181 minsko zaštićeno vozilo, 250 protivoklopnih sistema Javelin, 2 hiljade protivtenkovskih projektila i opreme za hladno vreme.

Foto Tanjug/AP

Pored toga, SAD će Ukrajini preneti dva PVO sistema HAVK, protivvazdušnu municiju, opremu za održavanje svojih sistema PVO, radare za vazdušno osmatranje, bespilotne letelice Puma, precizno navođene rakete, lekove i drugu opremu.

Rostek isporučio prvu seriju novih BMP-3 trupama (VIDEO)

Vozila su opremljena nišanom za operatora-topa „Sodema“ i dodatnom zaštitom – blindiranim ekranima i rešetkama.

Vojska će dobiti i vazdušno-desantne oklopne transportere-MDM, oklopna vozila za spasavanje BREM-L i opremu nakon remonta.

Kurganmašzavod i holding Visokoprecizni kompleksi rade u posebnom režimu od prošle godine, brojna odeljenja rade danonoćno. Za ispunjavanje zadataka državnog odbrambenog naloga u toku je aktivna regrutacija novih radnika.

Foto jutjub tvzvezda.ru

Poginuo američki plaćenik u Ukrajini

Američki Stejt department potvrdio je da je u Ukrajini poginuo američki državljanin.

-Možemo da potvrdimo da je nedavno u Ukrajini poginuo američki državljanin, rekao je za Sputnjik predstavnik Stejt departmenta. On je, međutim, odbio da otkrije identitet poginulog Amerikanca. Ranije su američki mediji javili da je u Ukrajini poginuo plaćenik, bivši američki marinac Pit Rid.

Foto Tanjug/AP

 

Prigožin Zelenskom: Ne povlačite se iz Bahmuta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage neće predati Artjomovsk. Nakon toga se ukrajinskom lideru obratio osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

-Niko neće predati Bahmut (Artjomovsk). Borićemo se koliko budemo mogli, rekao je Zelenski na pres-konferenciji nakon samita EU-Ukrajina koji je održan u Kijevu.

Nakon toga se oglasio osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin koji je pozvao Zelenskog da ne povlači snage iz Artjomovska.

Foto EPA/profimedia/ilustracija javno vlasnistvo


Poljska inicirala formiranje "tenkovske koalicije" za Ukrajinu

Poljska je inicirala formiranje „tenkovske koalicije“ za snabdevanje Ukrajine tenkovima, te očekuje da će se oni koji žele pridružiti koaliciji u februaru, izjavio je ministar nacionalne odbrane Poljske Marijuš Blaščak u Kijevu, prenela je Poljska televizija.

-Nema sumnje da Ukrajina očekuje novi napad Rusije, tako da je podrška tenkovima ključna za odbranu, to je ključno pitanje. Oglasile su se zemlje koje imaju tenkove 'leopard', ali čekamo konačna saopštenja do sredine februara, rekao je Blaščak.

Takođe je dodao da je Poljska započela obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje tenkovima „leopard“.

Foto Tanjug/AP



Zelenski: Ukrajinska vojska neće predati Artjomovsk

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage neće predati Artjomovsk.

-Niko neće predati Bahmut (Artjomovsk). Borićemo se koliko budemo mogli, rekao je Zelenski na pres-konferenciji nakon samita EU-Ukrajina koji je održan u Kijevu.

 

Foto: Printskrin

Vladimir Zelenski

 

Francuzi i Italijani šalju PVO sisteme

Francuska i Italija će na proleće Ukrajini poslati PVO sistem zajedničke proizvodnje „Samp/T – mamba“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Francuske.

U saopštenju je navedeno da će taj sistem „omogućiti Ukrajini da se štiti od napada ruskih bespilotnih letelica, raketa i aviona“.
 

Zelenski: Fali borbenog duha

Vladimir Zelenski se požalio na nedostatak borbenog duha i motivacije među Ukrajincima koji „odmaraju“ u gradovima koji se ne nalaze blizu linije fronta.

 

Poljska bi da preda svoje F-16, ali čeka odluku NATO

Poljska spremna da preda Kijevu lovce F-16 samo uz odluku NATO-a

Poljska je spremna da preda Ukrajini lovce F-16 tek nakon usvajanja zajedničke odluke zemalja NATO-a, izjavio je ministar nacionalne odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Ruski "kornet" na delu u Donbasu

Ruske snage uništile su u pravcu Avdejevke uporište voda Oružanih snaga Ukrajine odakle su gađani položaji ruske vojske, saopštio je Sputnjiku ruski vojnik.

Položaj protivnika uništen je iz protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“ kojim su rukovali pripadnici 56. zasebnog specijalnog bataljona ruskih snaga, rekao je naš sagovornik.

 

Uništen ukrajinski NASAMS

U Donjeckoj Narodnoj Republici je tokom proteklog dana po prvi put tokom operacije uništen norveški PVO sistem „nasams“ i jedna lansirna platforma „točka u“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

 

Nemci potvrdili prodaju "leopard 2" Ukrajini; Sunak ipak šalje avione

Nemačka Vlada je potvrdila da je Berlin odobrio predaju tenkova „leopard 2“ Ukrajini. Istovremeno, portparol vlade Nemačke Štefen Hebeštrajt, odbio je da precizira bilo kakve detalje i da saopšti o koliko tenkova je reč, istakavši da će to biti naknadno objavljeno.

Britanski premijer Riši Sunak nije isključio da će, uprkos neophodnoj dugotrajnoj pripremi pilota, Ukrajini biti predati borbeni avioni.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj najavio je da će Ukrajini za finansiranje radova na deminiranju biti dodeljeno 25 miliona evra.

Formiraju se jurišne brigade za Krim i Donbas

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine počelo je sa formiranjem jurišnih brigada za zauzimanje Krima i Donbasa, rekao je vršilac dužnosti ministra Igor Klimenko.

- Osnovu jedinica činiće aktivni i bivši vojnici, graničari i policajcisa velikim borbenim iskustvom. Ostatak će biti isključivo dobrovoljci - rekao je on .

Projekat je nazvan „Ofanzivna garda“ i obuhvatiće šest aktivnih jedinica, među njima i „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).

"Ukrajina će platiti najvišu cenu"

Savetnik šefa administracije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nije u intervjuu za list „20 minuta“ naveo tačne gubitke Kijeva u borbama oko Artjomovska (Bahmut), ali je naglasio da će Ukrajina „platiti najvišu cenu“ kako bi zadržala grad.

- Kada je reč o ljudskim žrtvama ne mogu da vam odgovorim. O tome možemo da govorimo kada se završi rat - rekao je Podoljak i dodao da će Ukrajina „platiti najvišu cenu“ kako bi zadržali Artjomovsk ali da ne mogu da ga ostave.

U Kijevu danas samit EU-Ukrajina

U Kijevu se danas održava samit EU-Ukrajina. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je na Tviteru da je doputovao u Kijev.

„Ponovo sam u Kijevu kako bih učestvovao na samitu EU-Ukrajina uz predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, predsednicu EK Ursulu fon der Lajen i komesara za spoljnu politiku Žozepa Borelja“, naveo je on.

Juče je u Kijevu održana sednica predstavnika EK i vlade Ukrajine na kojoj je objavljeno o novom paketu pomoći i proširivanje misije za obuku ukrajinskih vojnika.

Očekuje da će danas biti reči o novim sankcijama protiv Rusije i primeni zamrznutih aktiva Rusije za obnovu Ukrajine.

Berlin dostavlja "leopard" iz industrijskih rezervi

Prema navodima nemačkih medija, vlada u Berlinu namerava da dozvoli isporuku Ukrajini tenkova "leopard 1" iz industrijskih rezervi.

"Zidojče cajtung" navodi da odbrambeni koncern "Rajnmetal" i proizvođač automobila "Flensburger" planiraju da pripreme nekoliko desetina tenkova tog tipa i da ih isporuče Ukrajini. Radi se o 88 tenkova.

Navodi se da, međutim, postoji i dalje problem sa kupovinom municije jer se ovi tenkovi više ne proizvode a "leopard 2" koriste drugu municiju.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nacionalizovana imovina ukrajinskog oligarha Ahmetova

Na Krimu je nacionalizovana imovina ukrajinskih oligarha Rinata Ahmetova, Igora Kolomojskog i drugih, saopštio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov. U pitanju je ukupno 500 objekata – različita preduzeća, banke, turistička i sportska infrastruktura.

Pored toga nacionalizovani su aktivi ukrajinskih političara i biznismena Arsenija Jacenjuka i drugih.

Konstantinov je naglasio da su nacionalizovani i aktivi fudbalskog kluba „Dinamo“.

- Posle procedure privatizacije sva nacionalizovana preduzeća će raditi u skladu sa ruskim zakonom i njihov profit će se upućivati kao podrška učesnicima specijalne operacije - naveo je Konstantinov.

Kadirov: Zauzet "Ahmat" 

Specijalna jedinica „Ahmat“ zauzela je strateški važno uporište u DNR, kod sela Vesjolo, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Rusi sa "akacijom" ruše sve pred sobom

Ruska artiljerija uništila je kod Hersona ukrajinsku samohodnu haubicu „akacija“ sa posadom, rekao je izvor upoznat sa situacijom. Tri ukrajinska vojnika su poginula, jedan je ranjen.

„Akacija“ je samohodna haubica kalibra 152 milimetra.

Ova haubica je proizvedena u vreme SSSR. Modifikacije ove haubice u sastavu naoružanja svojih oružanih snaga imaju Rusija, Belorusija, Kazahstan, Ukrajina, Sirija.

Zaharova: Evropa ide ka dnu

Zapadna Evropa pada u recesiju i, „izgubivši naviku za preživljavanjem, ide ka dnu“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ovim rečima prokomentarisala izjavu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da se, navodno, tempo evropskih sankcija Rusiji usporio, a Moskva počela brže da se prilagođava sankcijama.

- Zapadna Evropa, koja je odavno izgubila naviku za preživljavanjem, pada u recesiju i ide ka dnu sa Ukrajinom, vezanom za nju - napisala je ona na njenom telegram kanalu.

Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, sredinom 20. veka, Zapadnu Evropu je od nje same spasio sovjetski narod, a sada bi trebalo dva puta razmisliti.

Gađani gradovi na obali Dnjepra

Tokom noći ukrajinske snage gađale su pet gradova na levoj obali Dnjepra. Na udaru ukrajinske artiljerije bili su Nova Kahovka, Aljoška, Gornostajevka, Kairi i Ljubimovka. Ispaljeno je 40 projektila.

Šef CIA predložio Kijevu da preda deo teritorije Rusiji

Šef CIA Vilijam Berns je predlagao Kijevu da ruskoj strani preda 20 odsto teritorije u zamenu za zaključivanje mirovnog sporazuma, navodi „Noje cirher cajtung“ pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike.

Prema navodima lista, američki predsednik Džozef Bajden je sredinom januara naložio šefu CIA da iznese takav predlog Moskvi i Kijevu, ali su obe strane, tvrdi se u članku, to odbile.

Tek nakon što je Bernsova misija propala Bajden je doneo odluku da se Ukrajini isporuče tenkovi „abrams“.

Američki časopis „Njuzvik“ navodi izjavu zamenika predstavnika za medije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šona Devita koji ističe da članak švajcarskog izdanja „ne odgovara stvarnosti“.

Represije nad žiteljima Snigirjovki

Kijevski režim sprovodi represije nad žiteljima Snigirjovki koji su primili humanitarnu pomoć od Rusije i njihove kuće obeležavaju posebnim znacima, rekao je šef ruske administracije Snigirjovskog regiona Jurij Barbašov.

Još jedan korak i Ukrajina gubi Artjomovsk

Presudan korak u oslobađanju Artjomovska biće potpuna blokada saobraćajnici iz mesta Časov Jar jer će tada ukrajinska vojska izgubiti i poslednji kanal za snabdevanje snaga u gradu, rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski.

On je rekao da se put sada nalazi pod stalnom vatrom ruskih jedinica.

Foto Tanjug/AP

- Čim put bude presečen, Artjomovsk i ukrajinske snage u njemu će biti opkoljene. To će biti presudan ali ne i završni korak u oslobađanju grada: neprijatelj će biti onemogućen da manevriše rezervnim snagama i da doprema municiju. To će jedino moći da radi kolskim putevima duž ivica šume - objasnio je Kimakovski.

On je dodao da je ukrajinska vojska od juče počela ubrzano da dovlači rezervne snage.

Za sada nema nagoveštaja povlačenja ukrajinskih snaga iz grada, rekao je Kimakovski i dodao da se, prema obaveštajnim podacima, u Kijevu vodi žustra debata: povući snage iz grada ili ne.

Kako je naglasio, ruske snage kontrolišu sve prilaze Artjomovsku.

Opkoljen Ugljedar

Ruska vojska je opkolila polovinu Ugljedara, a oslobađanje grada odvija se po modelu Artjomovska, rekao je za Sputnjik savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski.

- Postepeno se steže obruč oko grada. Grad je već do pola opkoljen iz pravca istoka i jugo-istoka. Zauzimanje grada se odvija po istoj šemi kao u i u slučaju Artjomovska - rekao je on.

Ukrajinske snage, dodao je, sa sve većim poteškoćama dovlače pojačanja i municiju pošto su ruske jedinice uspostavile kontrolu nad saobraćajnicom koja ide iz Krasnoarmejska u Ugljedar.

Eksplozije u Energodaru

U Energodaru je odjeknula eksplozija, a kako je na svom Telegram kanalu naveo član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, radi se o terorističkom napadu u kojem je poginula jedna osoba.

Foto: Printskrin Youtube/ AFP Deutschland

Eksplozija je bila toliko jaka da su izbijena stakla na prozorima okolnih zgrada sve do devetog sprata.

Ispaljene NATO rakete na Donjeck

Ukrajinski vojnici su u 7.00 časova ispalili šest granata NATO kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC). „Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine (Oružane snage Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 7.00 – naselje Kurakovo – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je šest granata kalibra 155 mm“, saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO. SAD su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima "krab" i francuskim samohodnim topovima "cezar" sa granatama ovog kalibra.

Situaciju u nuklearki u Zaporožju i dalje kritična

Situacija u nuklearki Zaporožje još nije prošla kritičnu fazu, iako poslednjih nedelja nisu zabeleženi „dolasci” u ZNPP, izjavio je šef Rosatoma Aleksej Lihačov.

- Nažalost, dok ne prođe kritična faza, linija razdvajanja trupa prolazi u neposrednoj blizini nuklearne elektrane. Inspektori IAEA pričaju o tome, čuju eksplozije, čuju odjeke kanonade - rekao je Lihačov novinarima.

Istovremeno je napomenuo da „poslednjih nedelja nismo zabeležili dolaske u nuklearku, iako je bilo pokušaja dronova da uđu na teritoriju ZNPP”. Ove pokušaje, dodao je Lihačov, osujetila je služba bezbednosti.

Rusi pojačali ofanzivu u Donbasu

Jača ofanziva ruskih snaga u Donbasu. Kijev tvrdi da je Moskva nagomilala hiljade vojnika i da uoči godišnjice rata planiraju veliku ofanzivu.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Ukrajinci su zadovoljni što su sa Francuzima potpisali memorandum o nabavci radara za protivvazdušnu odbranu. U prvoj turi očekuju do 140 tenkova iz 12 zemalja.

Pred današnji samit Evropske unije i Ukrajine, održani su razgovori na najvišem nivou. Predsednica Evropske komisije je četvrti put u Kijevu i obećala je ukrajinskoj vladi dalju podršku.

Ukrajinu posetili zapadni zvaničnici

Rusija, kaže Ursula fon der Lajen, već plaća i platiće cenu za rat, neće ostati nekažnjena za svoje zločine, a istragu će, kako najavljuje, voditi Međunarodni centar u Hagu.

Ukupna pomoć Unije Ukrajini je 50 milijardi evra. Žozep Borelj najavljuje obuku dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika u evropskim zemljama. Izdvojiće još 25 miliona evra za deminiranje područja pod kontrolom Kijeva.

U susednoj Rusiji obeleženo je 80 godina od poraza nacističkih trupa u Staljingradskoj bici. Putin je u Volgogradu podsetio da je Staljingrad zauvek postao simbol neuništivosti ruskog naroda i upozorio da nacizam u modernom obliku predstavlja opasnost za Rusiju.

- Neverovatno je, ali istinito da nam opet prete nemačkim tenkovima ‘leopard‘, na čijim oklopima se nalaze krstovi. I oni će se ponovo boriti sa Rusijom na tlu Ukrajine, rukama Hitlerovih potomaka - banderovcima. Ne želimo da šaljemo svoje tenkove na granice zapadnih zemalja, ali imamo čime da odgovorimo i taj se odgovor ne bi završio na borbenim oklopnim vozilima. Trebalo bi to da shvate - poručio je Putin.

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista