NOVA MONETARNA UNIJA? Pomalja se zajednička valuta sur dve najveće južnoameričke ekonomije

D. D. S.

02. 02. 2023. u 21:12

SUR je naziv nove zajedničke valut koju "kuju" dve najveće južnoameričke ekonomije, Brazil i Argentina. To je izazvalo spekulacije o novoj globalnoj monetarnoj uniji. Još nije jasno kako bi se vrednovala nova novčana jedinica, čiji naziv u prevodu znači "jug", ali ako bude uspešan, sur bi mogao da postane druga najraširenija međunarodna valuta, imajući u vidu i njeno opticajno tržište oko 260 miliona ljudi i obim BDP-a dve nacije.

НОВА МОНЕТАРНА УНИЈА? Помаља се заједничка валута сур две највеће јужноамеричке економије

Foto: Tanjug

Ovaj potez južnoameričkih nacija ne bi bio kraj za dolar, ali bi dodatno potkopao njen status svetske rezervne valute, posebno ako bi se i druge južnoamerički zemlje odazvale pozivu Argentine da se pridruže. No, formiranje zajedničke valute nije lak zadatak, imajući u vidu da je Evropskoj uniji bilo potrebno 35 godina da stvori evro. Skepticizam u ovom slučaju proizilazi uglavnom iz neslaganja između dve ekonomije, od kojih je brazilska znatno stabilnija od argentinske.

Zajednička valuta bi, međuitm, pomogla u integrisanju regionalne trgovine između dva vodeća svetska izvoznika hrane, ali i veću kontrolu nad ključnim resursima. Velika poljoprivredna sila, Argentina je takođe jedan od najvećih svetskih izvora litijuma, nazvanog "nova nafta". Industrijski Brazil ima bogate resurse nafte, metala, sveže vode.

Ako se uspostavi, nova valutna unija mogla bi da postane druga po veličini u svetu posle evrozone od 20 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)