RAT U UKRAJINI: Počela ruska ofanziva na Krasni Liman; Šef CIA - Narednih 6 meseci kritično za Kijev (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

02. 02. 2023. u 06:53 >> 03:36

RAT u Ukrajini – 344. dan. Britanski, nemački i poljski zvaničnici smatraju da slanje borbenih aviona u Ukrajinu sada nije moguće. Dok saveznici sa zapada prikupljaju novu tranšu vojne pomoći za Kijev koja uključuje i tenkove "leopard 2", borbe se rasplamsavaju oko Bahmuta, Hersona i duž reke Dnjepar.

РАТ У УКРАЈИНИ: Почела руска офанзива на Красни Лиман; Шеф ЦИА - Наредних 6 месеци критично за Кијев (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Počela ruska ofanziva na Krasni Liman, Vagnerovci napreduju u Bahmutu i Soledaru (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije
U Belgorodskoj oblasti, u Valujskom i Krasnogvardejskom okrugu, proradili su sistemi PVO, nema informacija o šteti.

Smer Starobeljsk
U sektoru Kupjanski, ukrajinske trupe se spremaju da odbiju napad ruskih snaga na liniji Grjanikovka-Petropavlovka-Sinkovka. Ukrajinska DRG (diverzantsko-izviđačka grupa) deluje u Kislovki.

Na Limanskom odseku Treće motostreljačke divizije Oružanih snaga RF, nakon artiljerijske pripreme, otpočeli su ofanzivu u rejonu jaruga Žuravke. Istovremeno, 144. streljačka divizija probila je liniju odbrane VSU dva kilometra kod Jampolovke. U rejonu šuma oko Serebrjanke, nakon napada ruskih trupa, ukrajinska teritorijalna odbrana se povukla na drugu liniju odbrane.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac
U sektoru Soledara, jurišni odredi Vagnerovog PMC-a zauzeli su selo Nikolajevku, čije zauzimanje otvara put ka liniji Fedorovka-Razdolovka. Prema nekim izveštajima, VSU je počeo da povlači trupe iz Belogorovke.

Ruske trupe nastavljaju da uništavaju nadolazeće rezerve VSU u oblasti Krasne Gore i Paraskovijevke. Više od 70 odsto petog graničnog odreda Oružanih snaga Ukrajine je likvidirano.

U Bahmutu (Artjomovsk), Vagnerovci su proširili zonu kontrole u ​​blizini fabrike Siniat, borbe su se prebacile na raskrsnicu ulica Vatutina i Nekrasova, napreduje se u zoni ulice Dobroljubov.

Jugozapadno od Bahmuta, ruske trupe su napredovale u šumi, zaustavivši se na dva kilometra od autoputa Časov Jar - Bahmut. Iz Krasnog, VSU je započeo delimično povlačenje jedinica zbog velikih gubitaka.

Foto Tanjug/AP


Donjecki pravac
Ukrajinske formacije nastavljaju da namerno uništavaju stambena naselja i infrastrukturu u aglomeraciji Donjecka. U Petrovskom okrugu u Donjecku, nekoliko stanova je uništeno direktnim udarom granate. Oštećene su kuće u Kirovskom i Kijevskom okrugu, jedna osoba je povređena od protivpešadijske mine „latice“.

Zaporoški pravac
Na sektorima Orehovski i Pologovski, Oružane snage Ukrajine jačaju odbrambenu liniju, očekujući skoru ofanzivu ruskih snaga. VSU prebacuje ljudstvo 15. bataljona 128. gardijske streljačke brigade i američka oklopna vozila.

VSU koncentriše dodatne protivtenkovske posade na liniji Belogorje-Lugovskoje. U Guljajpolju i Červonom ukrajinske formacije pojačale susvoju grupu minobacačkim jedinicama.

Foto AP

U okolini Ševčenka uočene su jedinice 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koje su stigle iz Dnjepropetrovske oblasti stigle nedovoljno popunjene.


Južni front Hersonski pravac
Nastavljaju se artiljerijski dueli duž cele linije dodira: jedinice Oružanih snaga Rusije pogodile su mesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u okolini Hersona, Antonovke, Berislava, Novokairova i Krasnog Majaka.

Zauzvrat, VSU je ponovo gađala stambeni sektor Nove Kahovke: dve kuće su oštećene, jedna osoba je povređena.

 

CIA: Sledećih 6 meseci kritično za Kijev

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da su narednih šest meseci "kritični" za sukob oko Ukrajine, navodi CBS Njuz.

Kanal citira Bernsov govor na Univerzitetu Džordžtaun, tokom kojeg je direktor CIA izjavio da je narednih šest meseci „kritično“ za sukob oko Ukrajine.

Vilijam Berns / Foto Tanjug-AP

Berns je dodao da SAD ne vide ozbiljan stav Moskve prema pregovorima.

Rezime GŠ Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska napreduje na Limanskom, Artjomovskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu

Na Limanskom pravcu, Oružane snage RF gađale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Novogorovka, Nevskoe i Dibrova LNR i Terni i Serebrianka DNR.

Na Artjomovskom pravcu ruska vojska je napala položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Verhnekamenskoe, Kontroverzno, Belogorovka, Veseloje, Paraskovijevka, Artjomovsk (Bahmut), Ivanovskoje, Predtečino, Stupočki, Družba i Njujork u Donbasu.

U pravcu Avdejevke ruska vojska je gađala položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Severna, Avdejevka, Pervomajskoe, Nevelskoe, Krasnogorovka, Georgijevka, Mariinka, Pobeda i Novomihajlovka.

Foto: Printskrin Youtube

Na novopavlovskom pravcu ruska artiljerija je napala položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Ugledar, Bogojavljenka, Novoukrainka, Prečistovka, Velika Novoselka i Neskučnoe (DNR).

Na pravcu Kupjanska ruska vojska je tenkovima i artiljerijom nanela udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Dvurečnaja, Sinkovka, Ivanovka, Kupjansk, Kislovka, Kotljarovka, Tabaevka, Krahmaljnoje, Peščanoje u Harkovskoj oblasti i Novoselovskoje i Stelmahovka (LNR).

U pravcu Zaporožja, Oružane snage RF su gađale više od 20 naselja, posebno Vremevka DNR i Poltavka, Malinovka, Guljajpolje, Volšebnoje, Orehov i Novodanilovka Zaporoške oblasti.

 

Zapad poručio Kijevu: Odugovlačite

Zapadne zemlje savetuju Kijevu da odugovlači, akumulira snage i sačeka dolazak obećanih tenkova "leopard" kako bi na proleće krenuo u ofanzivu, piše "Blumberg", pozivajući se na predstavnike vlasti SAD i EU. Predlažu mu i da žrtvuje Artjomovsk (Bahmut).

Kako se navodi, prema ocenama zvaničnika, ukrajinske snage će verovatno moći, nakon što se povuku na Zapad, formirati novu liniju odbrane i sprečiti dalje napredovanje na Kramatorsk i Slavjansk.

Trenutno oružje koje je već prebačeno u Ukrajinu nije dovoljno za veliku ofanzivu. Međutim, nakon isporuke novih oklopnih vozila, Kijev može pokušati da izvrši kontranapad na jugu kako bi preseklao kopneni put za Krim.

Istovremeno, izvori agencije napominju da čak i takva ofanziva neće značiti postizanje svih ciljeva koje je proglasio Kijev i da sukob se može oteći najmanje do 2024. godine.

 

 

Kijev obećava da neće gađati Rusiju raketama većeg dometa, ali ne i Krim, Donbas, Herson i Zaporožje

Ukrajina je spremna da se obaveže da neće koristiti oružje većeg dometa koje je tražila od Zapada za napade na teritoriju Rusije, sa izuzetkom novih ruskih regiona koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Foto Vikipedia/Sonaz/ M270

Putin poručio Rusima: Očuvanje zemlje je prvi cilj

Očuvanje zemlje i stvaranje uslova za njen razvoj su glavni prioritet, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa članovima patriotskih i omladinskih organizacija, preneo je TASS.

FOTO: Tanjug/AP

-Naš prioritet je da očuvamo Rusiju, stvorimo uslove za njen održivi razvoj i ojačamo je i ova misija će sigurno biti završena, istakao je predsednik Rusije

 

Sledi sudar Vagnerovaca i ukrajinskih padobranaca

Pres služba Jevgenija Prigožina objavila je oslobađanje još jednog naselja - sela Nikolajevke severno od Soledara.

Oslobađanje Nikolajevke i Saka i Vancetija omogućava nam da krenemo u juriš na sledeću liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine – Fedorovka – Razdolovka, gde se nalaze snage 10. gardijske vazdušno-desantne brigade Ukrajine.

FOTO: Tanjug/AP

Napredovanje u ovom pravcu omogućiće približavanje aglomeracije Seversk sa juga, prekinuti snabdevanje jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze na liniji Verhnekamenskoje-Vjemka-Ivano-Darjevka i stvoriti pretnju ukrajinskim formacijama u samom Seversku.

 

Rusi napreduju kod Bahmuta

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage porazile ukrajinske trupe u sukobima oko naselja Vasiljevka u Donjeckoj oblasti, severno od Bahmuta koji je već mesecima žarište intezivnih borbi, prenosi Rojters.

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je danas izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da kako Rusija ima potencijal da odgovori na isporuke novog zapadnog oružja Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

-To znači da Rusija ima potencijal i što više se Zapad bude dopremao novo oružje Ukrajini, Rusija će nastaviti da koristi sav svoj raspoloživi potencijal da odgovori, rekao je Peskov.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će ruski dobavljači oružja "značajno" povećati svoje isporuke vojne opreme tokom 2023, i dodao da će nove zalihe Rusiji pomoći da Ukrajini nanese ''stravičan poraz'' na bojnom polju, preneo je TAS S.

Medvedev trenutno obavlja funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti i predvodi vladinu komisiju za proizvodnju oružja.

Zaporoški pravac: VSU dovodi pojačanja pred rusku ofanzivu (MAPA)

Na Zaporoškom pravcu nema značajnijih promena. Oružane snage Ukrajine, čekajući nastavak ofanzive Oružanih snaga RF na sektore Orehovski i Pologovski, jačaju svoje pozicije.

U sektoru Orehovski, odvojene jedinice 15. bataljona 128. gardijske streljačke brigade raspoređene su na linije fronta od Stepova do Novodanilovke nakon snabdevanja. Jedinici je, prema rečima pripadnika 128. brigade, dopremljena oprema američke proizvodnje.

Ilustracija telegram rybar

Dodatne posade ATGM-a su raspoređene na liniji Belogorje-Lugovskoe, gde odbranu drže snage 108. brigade Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine, a minobacači i municija za njih dopremljeni su u Guljajpolje i Crvenonoje.

U isto vreme, u nekim formacijama, kao što je, na primer, u 9. puku specijalnih snaga „Gepard“ Nacionalne garde Ukrajine, vrši se rotacija kadrova, a neki su poslati na odmor.

Takođe, u okolinu Ševčenka stiglo je nekoliko jedinica 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koje su u Dnjepropetrovskoj oblasti bile nedovoljno popunjene. 93. ombr se može poslati kako za pojačanje grupisanja u Zaporožju, tako i u Ugledarsku oblast.

 

Kijev ostaje bez lovaca i pilota

Kijevu ponestaju lovci, rezervni delovi i piloti, koji umeju da njima upravljaju, izjavio je u intervjuu listu „Fajnenšnal tajms“ ukrajinski vojni pilot koji nije želeo da otkrije svoj identitet.

Foto: Printscreen Yutube

Švajcarska: Niko nam nije tražio tenkove „leopard“

Švajcarska ima 96 tenkova „leopard 2“, ali nijedna zemlja se nije obratila Bernu s molbom da ih kupi, a što može biti odobreno samo uredbom vlade, izjavili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane Švajcarske.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Italija odlučila: Nećemo slati tenkove Kijevu

Italija neće isporučivati Ukrajini tenkove, izjavio je ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani.

-Ukrajini smo uvek slali odbrambeno oružje, a ne ofanzivno. Nismo slali i nećemo slati tenkove, rekao je on u intervjuu televiziji „Rai“.

 

Vagnerovci zauzeli Nikolajevku

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Nikolajevka u DNR, saopštila je pres-služba osnivača Vagner grupe Jevgenija Prigožina na njegovom Telegram kanalu.

-Tokom borbi, jedinice PMC“ Vagner „zauzele su naselje Nikolajevka, navodi se u publikaciji.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Nikolaevka se nalazi nekoliko kilometara severno od Soledara. Operacija ruskih trupa za uzimanje ovog grada pod kontrolu završena je 12. januara uveče. Nekoliko dana kasnije, Oružane snage su u istom pravcu oslobodile železničku stanicu Sol.

 

 

Obuka na leopardima 2 od sledeće nedelje

Ukrajinski vojnici će sledeće nedelje početi obuku u korišćenju tenkova Leopard 2, izvestio je u četvrtak Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borel rekao da će EU, u okviru evropske misije za obuku ukrajinske vojske, obučavati tankere za tenkove Leopard 2, koji se planiraju isporučiti Kijevu.

Foto: AP

 

Nuland: SAD rade na slanju raketa dugog dometa

SAD rade na zadovoljavanju potreba Ukrajine naoružanjem, uključujući rakete dugog dometa, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland "Al Džaziri".

Prema njenim rečima, „za Ukrajince je važno da kontrolišu svoj vazdušni prostor kako bi zaštitili (svoju) teritoriju“.

Foto AP

Viktorija Nuland

Očekuje se da će Sjedinjene Države objaviti novi paket vojne pomoći Kijevu 3. februara, piše Volstrit džurnal. Prvi put će rakete GLSDB, maksimalnog dometa oko 150 km biti uvrštene u spisak naoružanja koje se isporučuje Ukrajini. Kako navodi list, ovaj projektil, težak oko 113 kg, opremljen je raketnim motorom i može se ispaljivati iz višecevnog raketnog sistema HIMARS.

 

Prvi roboti „marker“ stigli u Donbas

Četiri robota „marker“ stigla su u Donbas, napisao je šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin na svom Telegramu.

- Počinjemo da postavljamo slike meta, razrađujemo borbene algoritme kaou sastavu grupe borbenih robota i instaliramo moćna protivtenkovska oružja - napisao je Rogozin.

Nemci istražuju incidente na Severnom toku

Nemački istražitelji koji se bave septembarskim incidentima na gasovodima „Severni tok“ dopuštaju mogućnost da je moguća verzija prema kojoj iza eksplozija stoji neka zapadna država s ciljem da se optuži Rusija, piše „Tajms“.

- Nemački istražitelji su malo napredovali a vlasti tek treba da nađu uverljive dokaze. Ipak ‘Tajms’ pretpostavlja da oni ostaju otvoreni za teoriju prema kojoj je neka zapadna država iza eksplozije na gasovodima s ciljem da se optuži Rusija - navodi se u članku.

Rusko Ministarstvo odbrane: Veliki gubici ukrajinskih snaga

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je za 24 sata na području ka Donjecku u ofanzivi ruskih snaga likvidirano 50 ukrajinskih vojnika. Snage Kijeva trpe velike gubitke i na drugim delovima fronta.

U pravcu ka Kupjansku za vreme udara avijacije i artiljerije za poslednja 24 sata likvidirano je još 25 ukrajinskih vojnika.

Na području u pravcu ka Krasnom Limanu snage Kijeva su izgubile preko 100 vojnika, a jedinica "Istok" likvidirala je još 65 ukrajinskih vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu, kao i četiri oklopna vozila.

Ruske snage su uništile dva ukrajinska skladišta municije u oblasti kod Hersona i Zmijovke.

U oblasti Kramatorska za 24 sata uništen je jedan višecevni bacač raketa „hajmars“ i jedan MRLS američke proizvodnje.

Kod Malokaterinovke u Zaporoškoj oblasti uništeni su ukrajinski sistemi 35D6 i AN/TPQ-37.

Rusiji se spremaju nove sankcije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU želi da pripremi nove sankcije protiv Rusije do 24. februara, kada je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

U Ukrajinu do sada stiglo 50 milijardi evra

Ukupna pomoć Evropske unije Ukrajini od početka sukoba iznosi je 50 milijardi evra, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, koji je u četvrtak doputovao u Kijev na sastanak Evropske komisije sa vladom Ukrajine.

- Stigao sam u Kijev kako bih preneo snažnu poruku Evropske unije Ukrajincima… Pomoć EU dostigla je 50 milijardi evra… Evropa je bila ujedinjena sa Ukrajinom i ostaće uz vas za pobedu i obnovu zemlje - napisao je Borelj na Tviteru.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sa svoje strane, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je nakon sastanka sa Boreljom izjavio da će EU pokrenuti program humanitarnog razminiranja teritorije Ukrajine u vrednosti od 25 miliona evra.

Šmigalj je takođe zahvalio Borelju na podršci EU Ukrajini, povećanju budžeta Evropskog fonda za mir za 2 milijarde evra, kao i za obuku ukrajinskih vojnika, dodajući da Ukrajina računa na njeno proširenje.

Nove vazdušne opasnosti

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

EK spremila novi paket pomoći za Ukrajinu

Evropska komisija objaviće novi paket finansijske pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 400 miliona evra, rekao je komesar za pitanja budžeta i ljudske resurse Johanes Han.

Od te sume 145 miliona evra predviđeno je za humanitarnu pomoć.

Predsednica EK Usrula fon der Lajen i komesari borave u Kijevu gde se održava sednica sa vladom Ukrajine, a uoči samita EU-Ukrajina sutra u Briselu.

Fon der Lajen stigla u Kijev

Šefica EK Ursula fon der Lajen i grupa evropskih komesara doputovali su u Kijev s ciljem da sa tamošnjim vlastima razmotre produbljivanje saradnje.

Prvi čovek Pentagona želi da ukrajinske trupe učini efikasnijim

Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države fokusirane na predaji Kijevu kapaciteta koji su mu neophodni da bi ukrajinske trupe bile efikasne u očekivanoj kontraofanzivi na proleće.

On je dodao da SAD čine sve kako bi osigurale da ukrajinske trupe imaju kapacitete koji su im potrebni „odmah“ kako bi efikasno delovale na bojnom polju.

Sjedinjene Američke Države mogle bi da dozvole drugim zemljama da Ukrajini isporuče avione F-16, ali malo je verovatno da će to sami raditi, piše portal Politiko pozivajući se na predstavnika Pentagona.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina moli za 10 milijardi dolara

Ukrajini je potrebno još 10 milijardi dolara od drugih zemalja i međunarodnih organizacija, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra finansija Olga Zikova, prenosi list „Ekonomičeska pravda“.

Zikova je navela da 2023. godine, uprkos „merama za smanjenje budžetskog deficita“, potreba za međunarodnim finansiranjem ostaje oko 3 milijarde dolara mesečno. Prema njenim rečima, ukrajinska vlada dobila je potvrdu o izdvajanju 30 milijardi dolara od Evropske unije i SAD.

- Međutim, ostaje potreba za još 10 milijardi dolara. I tu računamo na pomoć drugih zemalja i međunarodnih finansijskih organizacija, posebno MMF-a - istakla je Zikova.

Volodin: Tenkove „leopard“ zadesiće ista sudbina kao i one fašističke kod Staljingrada

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da će tenkovi, koje će Nemačka isporučiti Ukrajini, doživeti istu sudbinu kao i oni iz Drugog svetskog rata.

On je na Telegram kanalu objavio poruku povodom 80. godišnjice bitke za Staljingrad

- Kako je pokazala istorija, lekcije uništenja nacističke Nemačke kod Staljingrada nisu svi usvojili. Bivša kancelarka Angela Merkel je, dok je obavljala dužnost, obmanjivala međunarodnu zajednicu i svoj narod, pomagala je kijevskom režimu da se pripremi za rat. Aktuelni kancelar Olaf Šolc je otišao i korak dalje donoseći odluku o slanju nemačkih tenkova da ratuju protiv Rusije. Njihova sudbina biće kao i pre 80 godina. ‘Leopardi’će biti sravnjeni isto kao i fašistički ‘tigrovi’ - naveo je Volodin.

Predsednik Dume je dodao da nemačke vlasti treba da se sete 1943. godine i objasne svojim građanima zbog čega ponovo uvlače nemački narod u rat.

Tramp optužio Bajdena za treći svetski rat

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se sukob u Ukrajini mora okončati pre nego što se situacija pogorša.

- Trenutno (američki predsednik Džozef) Bajden radi ono što će, kako je govorio pre 10 meseci, dovesti do trećeg svetskog rata – šalje tenkove u Ukrajinu - rekao je Tramp u video-poruci objavljenoj na njegovoj društvenoj mreži Truth Social.

- Moramo odmah da okončamo ovo smešan rat i zahtevamo mir u Ukrajini pre nego što se stvari pogoršaju. Krajnje je vreme da sve strane nađu mirno rešenje... pre nego što situacija, koja je postala strašna katastrofa, izmakne kontroli -

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Političar je dodao da je rešavanje u Ukrajini „lako sprovesti“ i izrazio uverenje da bi mogao da postigne mir „za 24 sata“, ali nije naznačio kako bi zapravo, po njegovom mišljenju, mogla da se reši trenutna situacija.

Ukrajinsko ljudstvo masovno se prebacuje u LNR

Ukrajinska komanda dodatno prebacuje ljudske rezerve i tehniku kako bi nadoknadila gubitke kod u LNR, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

- U oblasti naselja Steljmahovka (Svatovski okrug LNR) zabeleženo je dodatno prebacivanje ljudstva, naoružanja i tehnike neprijatelja - rekao je Maročko za Sputnjik.

On je naglasio da se ukupan broj ukrajinskih vojnika u toj oblasti nije promenio, pošto se preduzimaju mere za „nadoknadu sanitarnih i bespovratnih gubitaka, kao i za zamenu tehnike i naoružanja izbačenih iz stroja“.

Prema njegovim rečima, kijevske trupe koriste duboke jame od artiljerije za masovne grobnice svojih poginulih vojnika na severu Luganske Narodne Republike kako bi sakrile stvarne gubitke.

Ukrajinci trpe velike gubitke kod Dnjepra

Svi pokušaji ukrajinske vojske da forsira Dnjepar odbijaju se uz velike gubitke za neprijatelja, ruska vojska u potpunosti kontroliše akvatorij reke i ušće Dnjepar-Bug, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Vladimir Saldo. Ranije je javljeno da ukrajinska armija čini stalne pokušaje da forsira Dnjepar kako bi se učvrstila na levoj obali i stvorila uporište za ofanzivu. Poslednji neuspešni pokušaji napravljeni su u oblasti Nove Kahovke i Hersona.

Prema njegovim rečima, uopšte nema smisla govoriti o realnosti vojnih planova „kijevskog režima“ da forsira Dnjepar. Njeni lideri, gurani od Amerikanaca i Britanaca, jednostavno bacaju sve više vojnih jedinica na klanje u različite sektore fronta, bez obzira na ljudske gubitke“, naglasio je Saldo. Hersonska oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma koji je tamo održan. Istovremeno, ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju regiona. Danas je 75% teritorije Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, dok je desnoobalni deo, uključujući regionalni centar regiona, grad Herson, ostao pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Gejts: Putina će zameniti "veći jastreb"

Sjedinjene Države su zainteresovane da održe jedinstvo Rusije i snažnu vladu u Moskvi koja bi nastavila da kontroliše nuklearni arsenal zemlje, izjavio je bivši američki sekretar odbrane Robert Gejts. „Poslednja stvar koja nam je potrebna je fragmentacija Rusije sa nejasnom sudbinom za sve ovo nuklearno oružje... Potrebna nam je jedinstvena ruska država i potrebna nam je jaka vlada u Moskvi da zadrži kontrolu nad svim tim oružjem“, rekao je on u intervjuu za Vašington post.

Foto: Profimedia/Printskrin

- Ako on (Putin) sutra napusti scenu, onda mislim da će ga zameniti još veći jastreb, a ne neko zainteresovan za nagodbu ili pregovore u Ukrajini - rekao je bivši ministar, koji je predvodio Pentagon pod dva predsednika, Džordžom. V. Bušom i Barakom Obamom.

Gejts priznaje da Ukrajinci mogu da povrate teritorije izgubljene od početka ruske specijalne operacije, ali je povratak Krima nazvao "posebnim i težim problemom", "pravom crvenom linijom" za Putina. "Mislim da je Krim, zbog svoje uloge pomorske baze, prava crvena linija za njega. Mislim da će to biti posebno teška linija", rekao je Gejts.

Na Krimu počinje nacionalizacija imovine ukrajinskih oligarha

Na Krimu će biti nacionalizovana imovina 12 ukrajinskih banaka, izjavio je Vladimir Konstantinov, šef regionalnog parlamenta. Ranije je saopšteno da će na narednom sastanku sednice Krimskog parlamenta biti doneta odluka o nacionalizaciji imovine jednog broja ukrajinskih oligarha, biznismena, političara, kao i banaka i fabrika koje se nalaze u regionu. Istovremeno, prema rečima Konstantinova, nakon nacionalizacije preduzeća, deo dobiti koju dobijaju treba usmeriti za potrebe specijalne operacije.

Na spisku imovine koja podleže nacionalizaciji nalazi se pokretna i nepokretna imovina 12 ukrajinskih banaka“, rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Kremlj ne haje za dalekometne rakete Ukrajine

SAD spremaju vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od više od dve milijarde dolara, a očekuje se da će po prvi put biti uključene rakete većeg dometa.

Kremlj je saopštio da bi to eskaliralo sukob, ali ne bi bitno promenilo njegov kurs.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom posete Japanu da rastući odnosi Rusije i Kine predstavljaju pretnju i za Evropu i za Aziju.

Proruske snage tvrde da je Bahmut na istoku Ukrajine skoro potpuno opkoljen. Poluostrvo Kinburn, pojas zemlje koji se proteže sa južne strane Hersonske oblasti na levoj obali reke Dnjepar, nalazi se u "sivoj zoni", ni ukrajinska ni ruska vojska u potpunosti ne kontrolišu teritoriju, navode ukrajinski izvori.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)