BELORUSIJA UNAPREĐUJE ARTILJERIJSKE SISTEME: Primenjuju iskustva iz rata u Ukrajaini

Tanjug

01. 02. 2023. u 17:38

BELORUSIJA unapređuje artiljerijske sisteme sovjetske proizvodnje i menja programe obuke za raketne i artiljerijske trupe na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvestila je novinska agencija Vajar pozivajući se na komandanta beloruskih raketnih i artiljerijskih trupa Ruslana Čehova, a preneo je TASS.

БЕЛОРУСИЈА УНАПРЕЂУЈЕ АРТИЉЕРИЈСКЕ СИСТЕМЕ: Примењују искуства из рата у Украјаини

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

-Iskustvo specijalne vojne operacije u Ukrajini potvrđuje da artiljerijski sistemi sovjetske proizvodnje u upotrebi – artiljerija 2S1 Gvozdika, 2S3 Akacija, artiljerija 2S5 Giatsint i višecevni raketni sistem BM-21 Grad daju veoma dobre rezultate, ako se nadograde. Takve nadogradnje se trenutno izvode u vojno-industrijskim objektima u Ruskoj Federaciji i Republici Belorusiji, navodi se u izveštaju.

Čehov je napomenuo da Belorusija kontinuirano radi na razvoju tehnika i metoda upotrebe artiljerijskih jedinica.

-Razvili smo i uveli izmene aktuelnih preporuka o borbenoj upotrebi raketnih i artiljerijskih snaga. Borbena obuka je organizovana u skladu sa ažuriranim propisima, navodi ruska agencija.

Sredinom januara prvi zamenik državnog sekretara Beloruskog saveta bezbednosti general-major Pavel Muravejko rekao je da Minsk pomno prati specifičnosti tekućih sukoba u svetu.

Prema rečima zvaničnika, belorusko Ministarstvo odbrane „sve ove aspekte ispituje bukvalno korak po korak“ i prilično brzo ih uvodi u obuku trupa.

Krajem oktobra 2022. beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da je iskustvo ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini primoralo Minsk da preispita svoj pristup opremi oružanih snaga.

On je takođe rekao da Belorusija mora da poveća brzinu nadogradnje raspoloživih tenkova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)