BURNO U ITALIJANSKOM PARLAMENTU: Anarhista u zatvoru, oluja u skupštini

Milica Ostojić

01. 02. 2023. u 14:54

NAKON napada anarhista na italijanska diplomatska sedišta u Barseloni i Berlinu, zbog njihovog lidera koji se nalazi u italijanskom zatvoru tzv. 41 bis, najtvrđem predviđenom za počinioce raznolikih kriminalnih dela organizovane mafije, nastala je prava oluja u italijanskoj Skupštini, koju su izazvali sa jedne strane poslanik partije Italijanska braća, a sa druge odgovori opozicije u vezi sa anarhistom u zatvoru.

БУРНО У ИТАЛИЈАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Анархиста у затвору, олуја у скупштини

Foto: AP

Poslanik partije desnog centra Italijanska braća Đovani Donzeli objavio je kako su četiri poslanika levog centra Demokratske partije posetila anarhistu u zatvoru "da ga ohrabre", jer je počeo štrajk glađu pre više od 100 dana, a "on je u dosluhu sa pripadnicima mafijaških kriminalnih organizacija", postavivši im pitanje "da li ste vi sa državom ili sa teroristima". Usledila je prava bura u napadima opozicije, odakle njemu podaci da je uhapšeni terorista u kontaktu sa nekim mafijašima.

Alfredo Kospito, rođen 1967. godine, italijanski je anarhista i terorista koji je osuđen 2014. godine na 20 godina zatvora za razna kriminalna dela, ranjavanje u nogu generalnog direktora Nuklearne centrale, atentat na školu karabinijera i niz terorističkih akcija, a od maja prošle godine stavljen u tzv. 41 bis, tvrdi zatvor. Njegov slučaj trebalo je da bude razmatran na Kasacionom sudu 7. marta, on je, međutim, u nadi da će ostvariti nešto za sebe započeo štrajk glađu pre više od 100 dana, uzima samo vodu, med i vitamine, a sada anarahisti svojim akcijama hoće da ga izvuku napolje.

Pre dva dana iz zatvora u Sasariju, s obzirom na to da je smršao 40 kilograma, prebačen je u zatvor sa boljim medicinskim uslovima u Milanu. Jer italijanska Vlada ne želi da ustukne pred nasrtajima anarhista i zahtevom da Kospito izađe iz zatvora "41 bis", kao ni pred stavovima opozicije da se revidira zatvor "41 bis", jer je on neophodnost u izolaciji mafijaša kojima se ograničava tako kontakt sa svojim organizacijama napolju.

Ministri za pravdu, spoljne poslove i unutrašnje poslove jasno su potvrdili da Kospito ostaje u zatvoru "41 bis" pod strogom medicinskom kontrolom i da vlada desnice neće ustuknuti pred organizovanim nasrtajima anarhista. Razlog za to jeste upravo podatak da je na svetlost dana izašao sadržaj prisluškivanja u zatvoru, iz kontakta anarhiste najverovatnije u satu dozvoljene šetnje sa jednim mafijašem: "demontirati tvrdi zatvor služi i vama i nama", reč je o pripadniku klana Kazalezi (Kamore u Kampaniji).

Zatvor "41 bis" ustanovljen je 1986. godine i pojačan 1992. nakon mafijaškog masakra kada su ubijeni sudije Đivani Falkone i Paolo Borselino i pripada onom tipu potpune izolacije za počinioce kriminalnih dela za koje se zna da pripadaju organizovanom kriminalu, pa stoga ne bi trebalo da dođu do mogućnosti da kontaktiraju sa spoljnim svetom, odnosno organizacijom čiji su deo. Trenutno se u Italiji u takvim zatvorima nalazi 728 mafijaša i terorista, od toga su 12 žene, podaci su pre hapšenja mafijaškog bosa Matea Mesine Denaro.

                                        

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi