RAT U UKRAJINI: Vagnerovci zauzeli strateški položaj kod Soledara; DŽefri Saks: Nisu slušali Putina, moglo je bez rata (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

01. 02. 2023. u 07:02 >> 02:27

RAT u Ukrajini - 343. dan. Ruske snage praktično su okružile Bahmut (Artjomovsk) sa tri strane i aktivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih položaja, saopštio je pukovnik LNR Vitalij Kiseljov. SAD će izdvojiti Ukrajini paket vojne pomoći na 2,2 milijarde dolara. Paket treba da sadrži rakete dalekog dometa.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци заузели стратешки положај код Соледара;  Џефри Сакс: Нису слушали Путина, могло је без рата  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Dnevni rezime borbi u Ukrajini:  VSU napada kod Limana, Vagnerovci napreduju kod Soledara i Bahmuta (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije

Oružane snage Ukrajine su sa Točka-U napale pumpnu stanicu Novozibkov u Brjanskoj oblasti, ali nisu izazvale ozbiljnu štetu. U Belgorodskoj oblasti u Šebekinskom gradskom okrugu, sistemi protivvazdušne odbrane su radili, a sve granate su uspešno presrete.


Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjansko-Svatovski, ruske snage ispituju položaje VSU u oblasti Novoselovskog. Samo selo je skoro potpuno u ruševinama.

Na sektoru Krasni Liman ukrajinske formacije izvele su više napada u oblasti Krasnopopovke i Dibrove. Motorizovana pešadija Oružanih snaga RF bila je u stanju da odbije napad, uništavajući veliki broj ljudstva.


Soledarski pravac

U sektoru Soledara, jurišni odredi Vagnerovog PMC-a zauzeli su sela Sako i Vanceti, a izvode i ofanzivna dejstva u rejonu Nikolajevke.

Ruske snage, uz podršku artiljerije, probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Krasnoj Gori i Paraskovjevki.

Ilustracija telegram rybar


Ukrajinska strana trpi velike gubitke. Jedinice 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine povučene su radi obnavljanja borbene sposobnosti nakon gubitka oko 150 poginulih.
U samom Bahmutu (Artjomovsk) jurišni odredi PMC Vagner napreduju sa borbom u rejonu Mesoprerađivačke i fabrike šampanjca.

Jugozapadno od Bahmuta, Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke i izgubile kontrolu nad šumskim područjem severozapadno od Kleščejevke. Ruske snage su zauzvrat uspele da napreduju u pravcu Krasnoe.


Donjecki pravac

Na sektoru Avdejevke, Oružane snage Rusije nanose udare na prednje i pozadinske tačke koncentracije VSU u samoj Avdejevki i njenoj okolini.

U Marinki se nastavljaju žestoke borbe. Ruska motorizovana pešadija i marinci pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Linija fronta je privremeno zamrznuta, pošto ukrajinska strana stalno prebacuje pojačanja na sektor.

Ukrajinske formacije nastavljaju haotično granatiranje naselja u aglomeraciji Donjecka. U samom Donjecku oštećeno je nekoliko stambenih zgrada u Kirovskom i Petrovskom okrugu.

FOTO: AP/Tanjug


Južnodonjetski pravac

Nastavljaju se borbe na sektoru Ugledar na području grada ​​Ugledara i okoline. 72. brigada Oružanih snaga Ukrajine pretrpela je značajne gubitke, odvojene jedinice brigade su povučene u rejon Jelizavetovke.

Delovi 30. korpusa marinaca i jedna od jedinica 80. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine stigli su na ukrajinsku stranu kao pojačanje.

Jeromonah Bonifacije i monahinja Sava poginuli su u noćnom granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine Svetog Uspenskog Nikolo-Vasiljevskog manastira u Nikoljskom.


Južni front i Hersonski pravac:

U Hersonskoj oblasti se nastavljaju artiljerijski dueli: Oružane snage Rusije su pogodile područje nagomilane tehnike i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu i okolini.

 

 

Džefri Saks: Rat u Ukrajini je mogao da bude sprečen krajem 2021.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, Saks ističe da je reč o sukobu dve supersile i da je taj sukob mogao da se predvidi još pre 30 godina, kada su Sjedinjene Američke Države, nakon što je okončan Hladni rat, krenule s proširenjem NATO-a.

-Mnogi su tada upozoravali: „Stanite, nemojte da izazivate novi hladni rat.“ Ono što je zanimljivo jeste da su evropski lideri u to vreme znali da je ta ideja užasna, mnogi od njih i dalje su aktivni, ali o tome ne govore javno. To je gurnulo SAD i Rusiju u ovaj sukob. Krajem 2021. rat u Ukrajini mogao je, ali i morao je, da bude izbegnut. Predsednik Putin izneo je neke primedbe sa kojima se ja u mnogome slažem i koje su bile razumne. Na primer: „Nemojte širiti NATO na Ukrajinu.“ Da se o tome pregovaralo, ovaj rat bi bio izbegnut, ističe on.

Foto: Printscreen

Džefri Saks

On kaže i da rat, sam po sebi, nije odgovarajući način da odgovorite na NATO pretnje, ali i da je istovremeno SAD preusmerila milijarde dolara za naoružanje.

-To je razlog zašto je Ukrajina relativno efikasno pregurala prethodnu godinu, jer je Amerika Ukrajince naoružala do zuba. Bez toga ne bi bilo rata. Rat ne bi bio moguć. Ne tražim izgovore za rat, ali ono što govorim jeste da ne treba tražiti izgovore za krah američke diplomatije, jer američka diplomatija jeste krahirala. Kad je Putin izneo svoje primedbe 2021. godine, ja sam nazvao američke lidere i rekao: pregovarajte kako biste izbegli rat. Međutim, oni su odbili da pregovaraju, navodi Saks.

On je podsetio i na svoj angažman u Sovjetskom Savezu pre 33 godine, kada je bio savetnik Gorbačova, ekonomski savetnik Jeljcina, ali i savetnik ukrajinskog predsednika Kučme.

Kako kaže, savetovao je obe strane, i zna da je pre više od 30 godina Zapad obećao da neće širiti NATO ka Istoku ni za jedan inč.

Foto: Shutterstock

-Ali to obećanje su prekršili, i kada su to učinili pametni ljudi su znali da je to strahovita greška. Zatim su oni nastavili da krše obećanja i širili NATO dalje ka Istoku, sve dalje i dalje dok se nisu sapleli o žicu sa Ukrajinom i Gruzijom. Jer je Putin vrlo jasno rekao 2007. i 2008: „Stanite, ovo je naša crvena linija, prestanite da pretite proširenjem NATO-a. Mi ne želimo vojne baze u našoj blizini, ne želimo da budemo okruženi NATO-om: Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Turska, Gruzija, potpuno ste nas okružili u Crnom moru”. On je to objasnio. Trebalo je da znamo da to vodi u rat, ali nismo imali dovoljno osećaja, rekao je on. (RTS)

MO Ukrajine: Vode se žestoke borbe, jedinice VSU su u teškoj situaciji, ruska vojska vodi moćnu ofanzivu sa nadmoćnijim snagama

Prema izveštaju Ministarstva odbrajine Ukrajine Rusi pokušavaju da prošire teren ofanzive u na Krasno Limanskom pravcu. Snažno pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu.

Ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije i na pravcima Bahmut, Avdejevki, Novopavlovki.

Ruske trupe aktivno pokušavaju da dođu do granica Donjecke i Luganske oblasti.

Maljar je priznao da se Oružane snage Ukrajine bore „u uslovima superiornosti Oružanih snaga RF u broju boraca i količini naoružanja“. Ukrajinske trupe s mukom „pokušavaju da održe liniju“.

Iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

Na Limanskom pravcu Oružane snage RF nanose vatrene udare Oružanim snagama Ukrajine u rejonima naselja Nevski i Dibrova LNR i Terni i Serebrjanka DNR.

– Na kupjanskom pravcu Oružanih snaga Ukrajine pod ruskim udarima u rejonima naselja Dvurečnaja, Ivanovka, Kupjansk, Kislovka, Kotljarovka, Krahmaljnoje i Pesčanoje u oblasti Harkova i Novoselovskoe i Stelmahovka LNR.

Zauzeta strateška tačka u DNR

Pres služba Jevgenija Prigožina objavila je poruku vlasnika PMC Vagner o oslobađanju sela Sako i Vanceti severno od Soledara:

-Danas, 1. februara 2023. godine, u 16.00 sati, Sako i Vanceti su potpuno stavljeni pod kontrolu od strane jurišnih jedinica Vagnerovog PMC-a. Na fotografiji je jedina preživela kuća u Saku i Vancetiju.

Ilustracija telegram rybar

Zauzimanje ovog sela će povećati pritisak na obližnju Nikolajevku, na čijoj se periferiji vode borbe, kao i razviti dalje napredovanje prema Vasjukovki i uporištu Oružanih snaga Ukrajine na dominantnim visovima zapadno od Blagodatnog, kao i Fedorovki i Razdolovkia, i približi se utvrđenom području Oružanih snaga Ukrajine u aglomeraciji Severskaja.

 

Erdogan nije za slanje tenkova Kijevu

Isporuka tenkova Ukrajini predstavlja rizik jer ne pomaže rešavanju sukoba, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Ne smatram da će isporuka tenkova predstavljati korak ka rešavanju konflikta u Ukrajini. Očekujemo da će zapadne države podržati naše pozive za pregovore Ukrajine i Rusije“, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Netanijahu: Razmatram slanje Gvozdene kupole

Izrael razmatra mogućnost da preda Ukrajini sisteme PVO "Gvozdena kupola", izjavio je premijer zemlje Benjamin Netanijahu u intervjuu televiziji Si-En-En.

"Sigurno to razmatram", rekao je on.

 

Francuzi šalju radare Kijevu


Ukrajina i Francuska su potpisale memorandum o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

Foto AP

Memorandum su potpisali ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznik i francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn. Broj radara nije naveden.

 

Slovačka ne da patriote dok ne stigne zamena

Sistemi protivvazdušne odbrane saveznika iz NATO-a mogli bi da budu raspoređeni u Slovačkoj, a trenutno raspoređeni sistemi Patriot neće otići pre nego što budu prvi zamenjeni, izjavio je danas slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

Foto Tanjug/AP

 

Prigožin: Vagnerovci zauzeli dva sela

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selima Sako i Vanceti u DNR, saopštio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.

 

Duda: Poljska ne šalje avione Kijevu

Poljska neće prebacivati borbene avione u Ukrajinu, nauštrb svog vojnog potencijala, rekao je predsednik Republike Andžej Duda novinarima u Viljnusu.

 

Ilon Mask na udaru Zelenskog

Savetnik administracije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da novi vlasnik Tvitera Ilon Mask veštački umanjuje popularnost zvaničnih stranica ukrajinskih vlasti na društvenoj mreži.

Foto: Profimedia

Ilon Mask

Podoljak je optužio Maska da gušenje stranica društvenih mreža u vezi sa Ukrajinom.

"Elone, možda prestanite da smanjujete vidljivost zvanične naloge Ukrajine i nasilno smanjujete pokrivenost? Sve je previše očigledno", napisao je Podoljak na Tviteru.
 


Nemački vicepremijer: Slanje lovaca Ukrajini bila bi greška

Vicepremijer Nemačke Robert Habek smatra da je pogrešno isporučivati lovačke avione Ukrajini.

-Smatram da je sada pogrešno isporučivati lovce, rekao je on za nemačku TV ZDF.

Na molbu novinara da precizira da li samo sada ili „uopšte“, vicepremijer je objasnio da ovaj korak „uopšteno“ ne smatra dobrim.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Prema njegovim rečima, tokom celog sukoba Nemačka je pokušavala da pronađe balans između maksimalne podrške Ukrajini i pokušaja da ne dopusti „da se u rat uključe“ Evropa, sama Nemačka ili ceo svet.

 

 

Reznikov odlazi?

Sve više ukrajinskih resursa najavljuje predstojeću ostavku ministra odbrane Alekseja Reznikova. Formalni razlog su korupcionaški skandali njegovih zamenika, uključujući nedavnu istoriju nabavki za Oružane snage Ukrajine.

Foto: Vlada Ukrajine

Konkretno, bivši zamenik ministra Šapovalov i bivši zamenik šefa odeljenja za nabavke Hmeljnicki su već pod sumnjom. Prvi je osumnjičen za proneveru od 2,8 miliona dolara, drugi za ometanje isporuke zaštitne opreme vredne 27 miliona dolara.

Predviđeno je da će Reznikov posle smene biti na čelu Ministarstva pravde. U Bankovoj (rezidencija predsednika) su protiv ostavke.

 

Pistorijus: To neće biti kompletna tenkovska obuka

Obuka ukrajinskih vojnika na tenkovima leopard počeće u bliskoj budućnosti u nemačkom Minsteru, to neće biti kompletan kurs, već samo obuka u najosnovnijim veštinama, rekao je novinarima nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Dva "Azova" isti osnivač

U Ukrajini trenutno postoje dva „Azova“. Stari „Azov“ je puk, nastavlja da se zove „Mariupolj“, i nalazi se i dalje u sastavu Nacionalne garde i bori se negde na južnom pravcu. Novi „Azov“ je deo Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine pod nazivom „treća zasebna jurišna brigada“ i biće poslat u Artemovsk (Bahmut) sa zadatkom da obuzda, a pod povoljnim okolnostima i porazi jurišni odredi „muzičara” iz PMC „Vagner”.

Ranije je osnivač nacističkog bataljona „Azov” Andrej Bilecki najavio formiranje istoimene brigade u sastavu Oružanih snaga Ukrajine i „veliku misiju” koja joj je dodeljena da brani Bahmut. Trenutno je brigada već trebalo da krene u pomoć jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje drže odbranu u gradu.

Foto printskrin youtube citynews

Jedinica je formirana u februaru prošle godine kao dobrovoljačka formacija teritorijalne odbrane, zatim transformisana u odred MTR i dalje raspoređena u brigadu. Uključuje i „veterane Azova“.

Soledarski pravac: Žestoke borbe u Bahmutu, ruske jedinice napreduju (MAPA)

U sektoru Soledara, jurišni odredi PMC „Vagner“ čiste sela Sako i Vanceti i okolinu, a takođe su se približili Nikolajevki, na čijoj periferiji se vode borbe. U isto vreme, nastavlja se juriš na utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine u Paraskovjevki i Krasnoj Gori, gde, uz podršku artiljerije, ruske trupe probijaju odbranu. Usled masovnog udara na uporišta na brdima zapadno od Blagodatnog, pogođeno je više desetina pripadnika ukrajinskih formacija.

Jedna od jedinica 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja deluje na severu Bahmuta, povučena je u Černigovsku oblast radi obnavljanja borbene sposobnosti. Od 200 ljudi, samo 40 je preživelo.

Ilustracija telegram rybar

U Bahmutu, „vagnerovci“ su napredovali u fabrici za preradu mesa do ulice Pervaja Alabastrova, konsolidovali kontrolu u oblasti fabrike šampanjca, a takođe su uspostavili kontrolu nad dve pozicije u Zabahmutovki.

Na jugozapadu Bahmuta ruske jedinice su izbacile formacije 3. brigade Oružanih snaga Ukrajine iz šumskog područja na severozapadu Kleščejevke. Napredak je takođe zabeležen u pravcu Krasnog.

FOTO: Tanjug/AP

Uprkos značajnom uspehu, u ovom trenutku izjave o operativnom opkoljavanju Bahmuta su preuranjene: Oružane snage Ukrajine drže pozicije u ovoj oblasti i još uvek nema kontrole nad autoputem od Časog Jara do Bahmuta.

 

 

Mediji: Berlin planira kupovinu PVO sistema koje je prethodno poslao Kijevu

Nemačka namerava da za svoje oružane snage kupi osam PVO sistema „iris-t“, koje je zemlja ranije poslala Kijevu, prenosi agencija „Rojters“, pozivajući se na dokument.

U saopštenju agencije navodi se da je reč o sistemima srednjeg dometa zemlja-vazduh.

Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo je agenciji da planira da sporazum o kupovini ovih PVO sistema iznese na usvajanje parlamenta, iako rokovi i broj sistema nisu precizirani.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Oglasio se Crveni krst povodom napada na LNR

Međunarodni komitet Crvenog krsta upoznat je sa napadom na bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR. Napadi na medicinske ustanove su pretnja po civile, navode u organizaciji.

- Obavešteni smo o udarima na bolnicu u Novoajdaru u Luganskoj oblasti gde imamo kancelariju - rekla je za Sputnjik portparolka MKCK Fatima Sator.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 28. januara da su ukrajinske snage izvele udar na bolnicu projektilima „hajmars“. Tom prilikom je poginulo 14 ljudi, a 24 je ranjeno.

Kremlj: Čitava vojna infrastruktura NATO danonoćno radi protiv Rusije

Čitava vojna infrastruktura NATO, uključujući obaveštajnu, danonoćno radi protiv Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija, kako je naglasio, ne može da ne uzme u obzir neprijateljske uslove koje su stvoreni politikom NATO.

- Vidimo kako čitava vojna infrastruktura NATO radi protiv Rusije. Vidimo kako čitava obaveštajna infrastruktura NATO, uključujući obaveštajnu avijaciju, satelite, 24 sata dnevno radi u interesu Ukrajine, ukrajinskog režima. Naravno, sve to stvara veoma posebne uslove, neprijateljske za nas uslove koje ne možemo da zanemarimo - rekao je Peskov.

Podsetimo, Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Predsednik Austrije stigo u Kijev

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen stigao je u Kijev. On je na Tviteru objavio fotografiju sa perona železničke stanice.

- Posle skoro godinu dana Ukrajina nije zaboravljena. Zajedno sa predsednikom (Vladimirom) Zelenskim i hrabrim narodom Ukrajine zalažemo se za evropske vrednosti - napisao je austrijski predsednik ispod fotografije.


 

Ukrajinci traže dronove umesto tenkova

Ukrajinska vojska treba da se fokusira na masovnu upotrebu bespilotnih letelica, koji su efikasniji od obećanih američkih tenkova „abrams“, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

- Daju nam je 31 tenk ‘abrams’ u vrednosti od 400 miliona dolara. Za ovu cenu može se proizvesti 400 hiljada dronova-kamikaza. Svaki od dronova može da ponese kilogram eksploziva... Ako naši piloti budu dovoljno obučeni, moći će da uništavaju sva neprijateljska oklopna vozila na udaljenosti od nekoliko kilometara - napisao je Geraščenko na svom Telegramu.

On je napomenuo da upotreba teških dronova koji lete noću daje „odlične rezultate“ u uništavanju tehnike. Prema njegovim rečima, dronovi koštaju između 10 i 30 hiljada dolara, što je sitnica u poređenju sa drugim vrstama naoružanja.

"Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU"

Brisel neće obećati ubrzanje procesa pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji na samitu u Kijevu gde će se razgovarati o članstvu Ukrajine u EU, piše britanski časopis Fajnenšl tajms.

Rukovodstvo Evropske unije ne bi trebalo da daje Ukrajini lažne nade da će postati članica u narednim godinama, navodi Fajnenšel tajms pozivajući se na izjave diplomate zemalja članica EU u Briselu, prenosi TASS.

NATO pokušava da sve dublje uvuče Južnu Koreju u vrtlog ukrajinskog sukoba

NATO pokušava da sve dublje uvuče Južnu Koreju u vrtlog ukrajinskog sukoba, piše kineski list „Global tajms“

- S obzirom na to da Južna Koreja ima razvijenu i produktivnu industriju NATO uporno poziva Seul da poveća vojnu pomoć Kijevu i čak da razmotri mogućnost direktnog izvoza naoružanja - navodi se u članku.

Prema oceni autora članka, na taj način Alijansa nastoji da svojim pipcima obavije ceo Azijsko-pacifički region.

- Alijansa pokušava da se transformiše iz regionalne organizacije u globalnu i svim silama poziva svoje glavne partnere u regionu – Japan i Južnu Koreju – da aktivno učestvuju u sukobu u Ukrajini. SAD pretpostavljaju da uvlačeći Južnu Koreju u evropski sukob onda mogu da se s pravom mešaju u potencijalne sporove u istočnoj Aziji pod prividom pravedne međunarodne organizacije - navodi se u članku.

Foto AP

Rusi napali ukrajinski konvoj iz Artjomovska

Ruske snage izvele su napad na konvoj ukrajinskih trupa koje su se kretale po jedinom putu koji vodi iz Artjomovska u Časov Jar, izjavio je pomoćnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Ovaj put se već kontroliše, gađaju se konvoji koji dovoze zalihe, dodao je on.

- Mislim da nije ostalo mnogo kada ćemo čuti da je ovaj put pod kontrolom i da je sam Artjomovsk zauzet - rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, Artjomovsk je u operativnom okruženju, ruske snage sužavaju obruč oko grada.

- Trenutno se vode borbe za kontrolu puta Časov Jar-Artjomovsk - precizirao je on.

Put iz Časovog Jara u Artjomovsk je jedini preostali put preko koga Kijev može da snabdeva svoje snage u Artjomovsku, podsetio je Gagin.

Gađan manastir u DNR, poginuo monah

Ukrajinske snage gađale su 31. januara Sveto-uspenski Nikolo-vasiljevski manastir u Nikoljskom u DNR. U napadu je poginuo sveštenik, a teško ranjena jedna monahinja, sopštili su u manastiru.

- Oko šest uveče (31. januara), ratni zločinci iz Oružanih snaga Ukrajine... gađali su manastir raketom, poginuo je jeromonah Vonifatij i shimonahinja Sava. Molite se za njih - navodi se u saopštenju na nalogu manastira na društvenoj mreži VKontakte.

Rusi okružili Bahmut

Ruske snage praktično su okružile Artjomovsk (Bahmut), za koji se sada vode borbe, sa tri strane i trenutno intenzivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih pozicija, izjavio je za program „Solovjov uživo“ vojni ekspert i pukovnik LNR Vitalij Kiseljov.

On je dodao da će oslobađanje Artjomovska nakon oslobođenog Soledara omogućiti da se ukrajinska grupa u ovom delu fronta razbije na dva dela.

Foto Tanjug/AP

- Svakako je sada najvažnije napredovanje u pravcu Artjomovska i za nas je ovo veoma važno naselje s obzirom na to da će oslobođenje Soledara i Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) dati velike preduslove da se (grupe Oružanih snaga Ukrajine) jug i sever razbiju na dva dela - objasnio je Kiseljov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage svakodnevno vrše pet do sedam neuspešnih pokušaja da u malim grupama napadnu položaje ruskih snaga kod Kremene i tu trpe velike gubitke.

On je objasnio da je odbrambeni sistem u oblasti Kremene i Svatova izgrađen veoma kompetentno. Prema njegovim rečima, postoje mala napredovanja ruskih snaga ka selu Terni u DNR, odakle ukrajinske jedinice pokušavaju da napadaju položaje ruskih snaga.

Naselje Kremena nalazi se na zapadu LNR. Trenutno kontakt linija prolazi 5-7 km od naselja i dobro je utvrđena u ovoj oblasti, ali Oružane snage Ukrajine sistematski pokušavaju da je probiju, a samu Kremenu redovno granatiraju.

Lula "opalio šamar" Šolcu

Stav brazilskog predsednika Lule da Silve po pitanju isporuka oružja Ukrajini i po pitanju Rusije praktično predstavlja šamar za nemačkog kancelara Olafa Šolca, piše „Junge velt“.

- Lula da Silva je ukazao da je Brazil zemlja mira i da zato neće isporučivati oružje Ukrajini, a Nemačka koja je želela da se predstavi kao tobože miroljubiva zemlja sada se pretvorila u državu koja je u ratu - navodi se u članku.

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Pored toga, brazilski predsednik se založio za pregovore za rešavanje ukrajinskog sukoba umesto da se pridruži osudama na račun Rusije i na taj način je pozicionirao zemlju kao samostalni pol moći i to ne samo između Ukrajine i Rusije nego i Rusije i Zapada.

U Kijevu zabranjena komunikacija na ruskom

U Kijevu su za to da se zabrani komunikacija na ruskom na svim ukrajinskim fakultetima, izjavio je komesar za očuvanje službenog jezika u Ukrajini Taras Kremenj.

Prošle nedelje takva zabrana je već uvedena na Kijevsko-mogiljanskoj akademiji (nacionalni univerzitet).

Kremenj je podržao tu odluku, dodajući da na svakom univerzitetu mora da se uradi isto u cilju vaspitavanja istinski patriotskih građana Ukrajine.

Šef saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je u oktobru da ruski u Ukrajini mora sasvim da nestane.

U Hersonskoj oblasti pronađena municija za diverzije

Pripadnici policije pronašli su skrovište sa stotinama mina pripremljenih za sabotažu u Hersonskoj oblasti, navodi se na sajtu „MUP medija“.

- U Hersonskoj oblasti, pripadnici operativne grupe policije, proveravajući dobijene informacije, pronašli su jamu obloženu granama nekoliko kilometara od naselja Nova Majačka, u kojoj se čuvalo više od 250 komada minobacačke municije i više od 200 komada granata velikog kalibra, kao i artiljerijski barut i upaljači. Preliminarno je utvrđeno da je skrovište opremljeno u blizini borbenog područja verovatno bilo namenjeno za diverzije - navodi se u saopštenju.

Napominje se da su je više od sto mina koje su se nalazile u njemu već bile pripremljene za borbenu upotrebu. Stručnjaci za eksploziv su u saradnji sa specijalistima policijskih specijalaca i vojnicima kontrolisanom detonacijom uništili pronađeni arsenal.

Sve više ukrajinskih vojnika prelazi na rusku stranu

Slučajevi prelaska ukrajinskih vojnika na stranu Rusije u hersonskom pravcu linije fronta redovno se beleže, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saljdo.

- Ovo se dešava redovno, iako nije masovne prirode. Mi, po pravilu, ne žurimo da objavljujemo informacije o prelasku ukrajinskih vojnika na našu stranu, jer oni imaju porodice koje bi režim u Kijevu mogao da podvrgne represiji - objasnio je Saljdo.

Prema njegovim rečima, sistem prinude u ukrajinskoj vojsci je vrlo strog.

SAD šalju nove rakete i dronove

Američka kompanija „Dženeral atomiks“ predlaže Ukrajini dva drona Riper MQ-9 za dolar, ali bi za isporuku bilo potrebno 10 miliona dolara, piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izvore u kompaniji.

Kako se navodi u članku, takav predlog je prošle nedelje izneo izvršni direktor kompanije „Lindenom blu“ atašeu za odbranu ukrajinske ambasade u Vašingtonu.

„Američki proizvođač oružja predlaže da vladi Ukrajine proda dve bespilotne letelice Riper MQ-9 za dolar kako bi pomogla Kijevu da se zaštiti jer se sprema za očekivanu ofanzivu Rusije“, navodi se u tekstu.

Foto: Depositphotos

Prema navodima, predlog uključuje i kopnenu platformu za rukovođenje dronovima na praktično bilo kom mestu.

Ukrajinska strana trebalo bi da plati oko 10 miliona dolara za pripremu i slanje letelica u Ukrajinu i oko osam miliona dolara godišnje za tehničko održavanje.

Sjedinjene Američke Države pripremaju paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 2,2 milijarde dolara koji bi prvi put mogao da uključuje rakete dometa dvostruko većeg od onih koje su do sada isporučene, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

Kako navodi agencija, reč je o „bombi malog dometa kopnenog baziranja“, zajedničkom razvoju kompanije „Boing“ i „Saab“, koje su avionskoj bombi dodali raketni motor i prilagodili je za lansiranje pomoću višecevnih raketnih sistema „hajmars“. „Saab“ tvrdi da domet takve precizno navođene municije prelazi 150 kilometara.

"Leopard" iz Saragose stiže u Ukrajinu

Španija planira da isporuči Ukrajini od četiri do šest tenkova „leopard 2A4“, piše list „Pais“ pozivajući se na izvore.

List navodi da će konačna cifra zavisiti od stanja 53 tenka koji su već deceniju uskladišteni u Saragosi. Trenutno špansko Ministarstvo odbrane pregovara o „hitnoj rehabilitaciji tenkova sa vojnom industrijom zemlje“, dodaje „Pais“.

Orban: Ukrajina je ničija zemlja

Mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje održivost Ukrajine kao suverene države, piše Politiko. Prema mišljenju političara, Kijev će izgubiti, jer je vreme na strani Moskve. Istovremeno, Orban je Ukrajinu nazvao „ničijom zemljom“ i napomenuo da se ona „pretvorila u Avganistan“.

- Mislim da to govori zato što misli da mnogi Evropljani zaista misle – i očekuje da Evropa na kraju ne podržava Ukrajinu - rekla je Žuzane Selenji, bivša poslanica mađarske Narodne skupštine.

Prema njenim rečima, mađarska vlada se kladila na brzo rešavanje sukoba i nadala se da će Mađarska imati koristi od održavanja odnosa sa Rusijom. „Neki su očigledno mislili da će Mađarska postati neka vrsta ’mosta’ između Rusije i ostatka Evrope i da će istovremeno dobiti trgovinske i druge beneficije“, sugeriše ona. Dok je većina zapadnih zemalja prešla na vojnu podršku Kijevu, Budimpešta insistira na prekidu neprijateljstava, istakao je autor članka.

Foto: Tanjug

- Naša elementarna humanost i moralni osećaj zahtevaju da učinimo sve što je moguće da zamrznemo liniju fronta kako bi došlo do prekida vatre i početka pregovora - rekao je političar.

 

Zaharova: Zapad sprema informativni talas protiv Kine

Zapad sprema informativni talas protiv Kine, on će početi u bliskoj budućnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Već na horizontu ovog globalnog informativno-propagandnog talasa, ovaj svetionik Kine je obeležen. Sada će se ovaj talas dići u tom pravcu. Za sada oni (Zapad) nisu spremni za propagandu, jer je Kina informaciono zaštićena, kineska unutrašnje polje je zaštićeno, ne samo dobro, odlično, ali nije loše, postoje resursi. Zato im je potrebno vreme za globalnu pripremu. Ali siguran sam da će jedan od najmoćnijih talasa biti antikineski i dovoljno u bliskoj budućnosti. Oni se sada pripremaju za to, jer je nemoguće napasti - rekla je Zaharova u eteru radija Sputnjik.

Prema njenim rečima, Zapad stalno stvara izmišljene „pretnje” u informacionom polju kako bi ostvario svoje ciljeve. Rusija već 10 godina igra takvu ulogu u zapadnoj propagandi, dodao je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

Britanci sumnjaju da Rusi imaju novu taktiku

Borbe za Pavlivku i Ugljedar u Donjeckoj oblasti sve su žešće. Britansko Ministarstvo odbrane smatra da ruski komandanti verovatno imaju za cilj da razviju novu osovinu napredovanja u regionu Donjecka, i da preusmere ukrajinske snage iz područja Bahmuta.

Zapad ponovo naoružava Ukrajince

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Kijev očekuje da će dobiti 120 do 140 tenkova u "prvom talasu" isporuka iz koalicije od 12 zemalja.

Foto EPA/AP

Ukrajinski ministar odbrane u Parizu zatražio borbene avione, a obećano mu još 12 haubica "cezar" i i eventualna obuka za pilote.

Lavrov: NATO je već umešan u rat

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov smatra da je NATO već duže umešan u hibridni rat protiv Rusije, koliko god pokušavao da opravda svoje prekomerno slanje oružja Ukrajini.

Rat u Ukrajini izazov svetskog poretka

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Japanu je rekao da rat u Ukrajini nije samo evropska kriza već je i izazov za svetski poredak.

SAD su optužile Rusiju za kršenje novog START-a, poslednjeg glavnog stuba posthladnoratovske kontrole nuklearnog naoružanja između dve zemlje.

- Rusko odbijanje da omogući inspekcijske aktivnosti sprečavaju SAD da ostvare važna prava po ugovoru i ugrožava održivost američko-ruske kontrole nuklearnog naoružanja - naveo je portparol Stejt departmenta.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024