RUSIJA POVEĆAVA ARMIJU: Više oružanih snaga po ugovoru

Branko VLAHOVIĆ

17. 01. 2023. u 22:12

Zbog toga što zapad vodi proksn i rat protiv Rusije, ona će povećati broj vojnika. Ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je juče na savetovanju sa zamenicima i komandantima svih rodova vojske da će oružane snage biti znatno povećane, pa će do 2026. godine armija imati milion vojnika i oficira.

РУСИЈА ПОВЕЋАВА АРМИЈУ: Више оружаних снага по уговору

Foto AP

Postepeno će se menjati granice pozivanja u vojsku sa sadašnjih 18 na 21 godinu, a poslednji rok će biti 30, ne kao dosad 27 godina. Armija će dobiti i dva nova vojna okruga, Moskovski i Lenjingradski. U Kareliji, naspram Finske će se formirati armijski korpus sedam motorizovanih brigada, transformisaće se u divizije.

Posebna pažnja će biti posvećena izboru profesionalnih vojnika koji će potpisati ugovore, uz najnoviju vojnu tehniku. U vojnim okruzima će se povećati broj poligona za vojnu obuku, kazao je Šojgu.

JELENINE "FORMULE MIRA"

Supruga predsednika Ukrajine Jelena Zelenski došla je na Međunarodni ekonomski forum u Davosu, gde je donela pisma o "Formuli mira", koja je poslao njen suprug predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Švajcarske Alenu Barseu, kao i pismo koje treba tek predati kineskom lideru Siju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da će se broj vojnika povećati, jer protiv Rusije kolektivni Zapad vodi "posredni" rat na svim pravcima. Bezbednost zemlje mora biti obezbeđena. Peskov je demantovao glasine kako će uskoro biti nova mobilizacija rezervista. Te priče šire zlonamerno iz inostranstva, kazao je Peskov i podsetio da je predsednik Putin nedavno rekao da nema potrebe za novom mobilizacijom.

Peskov nije hteo da komentariše glasine o tome da je general Gerasimov, koji rukovodi ruskim jedinicama u Ukrajini, dobio naredbu od Putina da oslobodi Donbas do marta.

- Nemam ni najmanju želju da komentarišem tvrdnje ukrajinske obaveštajne službe - rekao je Peskov.

Vesti sa fronta na istoku Ukrajine za rukovodstvo u Kijevu nisu ni malo optimističke. Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je u utorak da će ruske jedinice uskoro zauzeti Arjomovsk koji ukrajinci zovu Bahmut.

MEDVEDEV: SRAMOTA U DAVOSU

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije, nazvao je sramotom što se na ekonomskom forumu u Davosu razgovara o dostavci tenkova Ukrajini, jer se ranije govorilo o ekonomskim temama. "Dobro je što sada u Davosu nema predstavnika ni Rusije, a ni Kine", kazao je Medvedev, pošto je na konferenciji za novinare predsednik Poljske Andžej Duda rekao da će Poljska Ukrajini dati četu tenkova "leopard".

Ukrajinski vojnici koji se nalaze u gradu Zaporožju pod hitno su počeli da kopaju rovove i pripremaju se za ulične borbe.Posle pada Soledara na istočnom frontu ukrajinska vojska sve teže dobija oružje i obećanu vojnu tehniku, pa se sve češće govori o povlačenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UHAPŠEN NAPADAČ: Muškarac koji je pretio eksplozivom u iranskom konzulatu u Parizu lišen slobode (FOTO)