ZA ARTILJERCE NEMA PRAZNIKA: Na naseljena mesta u Donjecku palo 397 projektila

Branko VLAHOVIĆ

02. 01. 2023. u 23:06

DOK se u svetu slavila Nova godina, ruski i ukrajinski vojnici bili su rovovima, a artiljerija je razmenjivala plotune. U Donjecku su saopštili da je, tokom prvog dana ove godine, ukrajinska vojska 80 puta gađala Donjecku republiku, a pošto su korišćeni i višecevni bacači, na naseljena mesta i gradove, palo je čak 397 projektila.

ЗА АРТИЉЕРЦЕ НЕМА ПРАЗНИКА: На насељена места у Доњецку пало 397 пројектила

FOTO: AP/Tanjug

U Donjecku je, posle ukrajinskih artiljerijskih napada, 15.000 domaćinstava ostalo bez struje. Oštećene su 84 trafostanice, a veliki broj kotlarnica prestao je da radi, tako da mnogi nemaju ni grejanje, ni električnu eneregiju. Slične probleme imaju i gradovi Makejevka i Gorlovka.

Na drugoj strani, Rusi su gađali visokopreciznim raketama i dronovima energetske i vojne objekte. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je 31. decembra pogodilo pogone u kojima Ukrajinci prave dronove, kao i platforme na kojima su udarne ukrajinske bespilotne letelice, nastojeći da spreči najavljene napade ukrajinskih dronova na ruske gradove.

Gde su te fabrike dronova i bespilotne letelice, nije saopšteno, ali je "Komsomolska pravda" objavila da su najverovatnije gađani dronovi "Striž", koje su Ukrajinci uz pomoć Amerikanaca modernizovali, ugradnjom elektronike za navođenje pomoću satelita. Obe strane imaju dovoljno dronova da nastave rat.

Minulih dana na velikom delu Ukrajine, zavijale su sirene upozoravajući na napad iz vazduha. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je potvrdio da je ukrajinska prestonica bez vode i grejanja.

- U toku noći Rusi su poslali na Kijev oko 40 dronova. U oblastima oko Kijeva oboreno je 15 dronova, a 22 bespilotne letilice su oborene iznad Kijeva - kazao je Kličko. - Značajno je oštećena energetska infrastruktura, pa je deo grada ostao bez struje.

Ukrajinska energetska infrastruktura je toliko oštećena da je za popravke potrebno više meseci, možda i godine. Veliki broj energetski objekata je uništen i ne može se popraviti, nego mora da se nabavi sasvim nova oprema. Zbog toga objektivno preti opasnost da cela Ukrajina jednog dana bude u mraku, upozorio je direktor "Ukrenergo" Vladimir Kudrickij. Sve oblasti u Ukrajini imaju problema sa strujom i zato je potrošnja ograničena, a svako prekoračenje može da dovede do kolapsa.

SVE INTENZIVNIJI SUKOB DRONOVIMA

U Brjanskoj oblasti u Rusiji ukrajinski dron je pogodio jednu trafostanicu i ostavio jedno mesto bez struje. Ruska PVO oborila je, 2. januara, kod Voronježa lakši ukrajinski špijunski dron, pa žrtava i štete nije bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna