OPASNE IGRE ŠEFA PENTAGONA: "SAD spremne da primene konvencionalno i nuklearno oružje za zaštitu Južne Koreje"

Novosti onlajn

31. 01. 2023. u 10:05

SJEDINjENE Američke Države posvećene su obuzdavanju Severne Koreje, uključujući upotrebom čitavog niza sredstava, među kojima su i nuklearna, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

ОПАСНЕ ИГРЕ ШЕФА ПЕНТАГОНА: САД спремне да примене конвенционално и нуклеарно оружје за заштиту Јужне Кореје

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

- SAD su čvrsto posvećene obuzdavanju, što uključuje čitav spektar odbrambenih sredstava koja su na raspolaganju SAD, uključujući naše konvencionalne i nuklearne sposobnosti, kao i protivraketnu odbranu - rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Seulu, govoreći o posvećenosti SAD odbrani Južne Koreje.

Ostin je naveo da je Severna Koreja 2022. godine izvela neviđen broj provokacija.

Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sub i Ostin osudili su dejstva Severne Koreje, uključujući lansiranje raketa i bespilotnih letelica.

- Tokom sastanka, (ministri odbrane) oštro su osudili kontinuirane provokacije i kršenja rezolucija Saveta bezbednosti UN od strane Severne Koreje, uključujući lansiranje raketa i nedavne upade bespilotnih letelica - navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Kako se navodi, SAD i Južna Koreja su se dogovorile da zajedno sa međunarodnom zajednicom nastave da zauzimaju čvrst stav protiv „svih daljih provokacija Severne Koreje“.

Takođe se dodaje da su se Južna Koreja i SAD dogovorile da prošire obim zajedničkih vojnih vežbi tokom 2023. godine.

Ministri su se složili da treba uzeti u obzir promene u oblasti bezbednosti, uključujući nedavne poteze Severne Koreje u vezi sa njenim nuklearnim i raketnim programima.

Osim toga, Vašington i Seul su se složili da se blisko konsultuju o razmeštanju američkog strateškog naoružanja na Korejskom poluostrvu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČKALJIN INTERVJU PRED SMRT Ja gladujem? Ma gde to ima? Mučimo se... Kao i svaki penzioner