RAT U UKRAJINI: Zelenski o stalnim ruskim napadima - Situacija je veoma teška

Novosti onlajn

29. 01. 2023. u 07:45 >> 00:12

RAT u Ukrajini 340. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски о сталним руским нападима - Ситуација је веома тешка

Foto: Printscreen/Jutjub

Zelenski: Ruski napadi su stalni

Ukrajina se suočava sa "veoma teškom" situacijom u istočnom regionu Donjecka i potrebna nam je brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja kako bismo izdržali ruske napade, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Rojters.

- Situacija je veoma teška. Bahmut, Ugledar i drugi delovi u Donjeckoj oblasti - ruski napadi su stalni - rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Ističe da Rusija želi da se rat oduži i da se ukrajinske snage iscrpe.

- Dakle, moramo da učinimo vreme našim oružjem. Moramo da ubrzamo događaje, ubrzamo snabdevanje i moraju se otvoriti nove opcije naoružanja za Ukrajinu - kaže Zelenski.

Italija neće slati Kijevu ofanzivno oružje

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da njegova zemlja neće snabdevati Kijev ofanzivnim oružjem.

- Situacija u Ukrajini je teška i mi smo izuzetno zabrinuti. Ulažemo napore ka miru i, kako je parlament odlučio, spremni smo da isporučimo odbrambeno oružje - rekao je Tajani.

Samo jedan put iz Bahmuta pod kontrolom VSU

Samo jedan put iz Artjomovska (Bahmut) ostao je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na ukrajinsku vojsku. On ide severozapadno od grada.

Ukrajinske snage granatirale most u Zaporoškoj oblasti, ima poginulih


Ukrajinske trupe raketirale su „hajmarsima“ drumski most preko reke Moločne u Melitopoljskom okrugu, ima poginulih i ranjenih, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti, Vladimir Rogov.

„Danas, oko 12.30 teroristi su izveli raketni napad iz višecevnih bacača raketa ‘hajmars’ na most preko reke Moločna u selu Svetlodolinsko u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti“, ​​napisao je Rogov na svom Telegramu.



On je istakao da među civilnim stanovništvom poginulih i ranjenih.
Napad je izveden tokom izvođenja remontnih radova, rekao je Rogov.

Selo Svetlodolinsko nalazi se 35 kilometara severno od Melitopolja.

Šef administracije Melitopoljskog okruga Andrej Siguta potvrdio je novinarima da je izveden napad, nakon čega je izbio požar. Prema njegovim rečima, na mesto napada upućene su ekipe hitne pomoći.

 

Prigožin: Pronašli smo tela stranih plaćenika

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da su u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) otkrivena tela stranih plaćenika.

- Danas su u Bahmutu jedinice „Vagnera“ pronašle tela sa odsečenim glavama i rukama. Kao i telefone i druge informacije da ova tela pripadaju plaćenicima, koje neprijatelj nije mogao da izvuče zbog žestokih borbi i na ovaj način pokušao da sakrije njihov identitet. Međutim, uz tela su pronađeni i elektronski uređaji - rekao je Prigožin.

Prema njegovim rečima, „sva tela i drugi dokazi će uskoro biti predati istražnim organima na dalje odlučivanje”.

U granatiranju mosta poginule dve osobe

Tokom ukrajinskog granatiranja mosta preko reke u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti poginule su dve osobe, izjavio je Vladimir Rogov, član administracije ovog regiona.

- Trenutno se zna za dvoje poginulih i sedam ranjenih - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Rogov je pojasnio da je reč o železničkom mostu. Prema preliminarnim podacima, Oružane snage Ukrajine ispalile su ukupno tri projektila "hajmars", od kojih je jedan oboren. Napad je izveden tokom izvođenja remontnih radova na mostu.

Ukrajinski ministar odbrane priznao da je teško na istoku zemlje

Na istoku zemlje je teška situacija, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu kanadskom televizijskom kanalu CBC.

O teškoj situaciji na frontu izvestili su ministra ukrajinski generali. Istovremeno, on tvrdi da je sve pod kontrolom.

Reznikov je takođe priznao da će biti potrebno neko vreme da se dobiju tenkovi koje su obećale zapadne zemlje i da će za obuku ukrajinskih vojnika biti potrebno vreme. Kao približan datum naveo je mart.

Minirano je 40% Ukrajine

Tenkovske posade ukrajinske vojske doputovale su u Veliku Britaniju na obuku za tenkove „čelendžer 2“, koje London planira da preda Kijevu.

„Velika Britanija će Ukrajini predati tenkove ‘čelendžer 2’ paralelno sa partnerskim zemljama u svetu“, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

U januaru je kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio da će London narednih nedelja predati Ukrajini 14 tenkova „čelendžer 2“ i započeti obuku ukrajinskih vojnika za njihovo korišćenje.

Ukrajinske trupe raketirale su „hajmarsima“ drumski most preko reke Moločne u Melitopoljskom okrugu, ima poginulih i ranjenih, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti, Vladimir Rogov.

Ruska vojska uništila dve američke haubice M777 i dva „paladina“

U protekla 24 časa uništena su dva artiljerijska sistema M777 američke proizvodnje, dve samohodne artiljerijske haubice američke proizvodnje „paladin“ i jedan protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPKu-50, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Portparol je dodao da su u kupjanskom pravcu jurišna i armijska avijacija i artiljerija „Zapadne“ grupe trupa izvele napad na ljudstvo i tehniku 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblast i Luganskoj Narodnoj Republici.

U Harkovskoj oblasti suzbijena su dejstva četiri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine. Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je do 50 ukrajinskih vojnika, a uništen oklopni transporter i samohodna haubica „Akacija“.

U krasnolimanskom pravcu udarima operativno-taktičke, armijske avijacije i artiljerijskom vatrom grupe trupa „Centar“ poražene su ukrajinske snage u Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Gubici neprijatelja u ovom pravcu su: 110 poginulih ukrajinskih vojnika i uništeno jedno borbeno vozilo pešadije, četiri borbena oklopna vozila, samohodni top „Nona S“ i borbeno vozilo višecevnog lansera „Grad“.

U donjeckom pravcu jedinice grupe trupa „Jug“ zauzele su povoljnije položaje i pogodile neprijateljske jedinice u oblastima naselja Kurahovo i Antonovka i DNR.

Kod Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici uništeno je skladište municije 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine. U ovom pravcu ubijeno je do 90 ukrajinskih vojnika, a uništeno borbeno vozilo pešadije, dva borbena oklopna vozila, 14 automobila, dve samohodne haubice „Akacija“, dve haubice D-20 i D-30 i dva lansera „Oljha“ i „Smerč“.

U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu jedinice grupe snaga „Istok“ nastavile su ofanzivna dejstva i izvele napad na neprijatelja u rejonima naselja Ugljedar, Prečistovka i Ševčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici i Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti.

Kod Prečistovke i Ugljedara uništena su dva skladišta artiljerijske municije ukrajinskih snaga. Tokom protekla 24 časa u ovom pravcu ubijeno je i ranjeno do 100 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, dva borbena oklopna vozila, tri kamioneta, dva automobila i dve samohodne haubice „Akacija“.

U hersonskom pravcu uništena su dva kontrabaterijska radara američke proizvodnje AN/TPKu-36 i AN/TPKu-48, kao i jedno skladište artiljerijske municije ukrajinskih snaga.

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili četiri ukrajinske bespilotne letelice u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

Takođe je presretnuto 16 raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“, „Oljha“ i „Uragan“ u DNR i Hersonskoj oblasti.

Osim toga, u rejonu naselja Novi Svet u DNR oborena je protivradarska raketa američke proizvodnje „HARM“.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno ukupno: 381 avion, 204 helikoptera, 2.980 bespilotnih letelica, 402 protivvazdušna raketna sistema, 7.670 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 995 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.956 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 8.218 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Romano Prodi: Sukob će trajati još dugo

Bivši italijanski premijer i bivši šef Evropske komisije Romano Prodi smatra da, uprkos evropskom dogovoru da se pruža podrška Ukrajini, zemlje EU imaju potpuno različito viđenje sukoba, piše list „Mesađero“.

„Za pojedine zemlje, kao što su Nemačka i Francuska, preovlađujući zadatak je očuvanje, koliko je to moguće, integriteta Ukrajine, ograničavajući ofanzivu Rusije. Druge, kao što su Poljska i baltičke države, a sa njima i SAD, izgleda imaju nameru da pomognu Ukrajini da pobedi“, objasnio je političar.
Prema njegovim rečima, neke zemlje čak su spremne da deluju u uslovima „dramatične neodređenosti“ oko ljudskih gubitka potrebnih za postizanje ciljeva.


Peskov o ekonomskom ratu protiv Rusije: Držimo u tajnosti podatke

Ljudi koji učestvuju u razvoju ekonomske politike Rusije imaju pristup svim podacima koji su im potrebni, za širi krug se ove informacije ne otkrivaju zbog hibridnog rata Zapada protiv Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Protiv Rusije se vodi hibridni rat, kao i ekonomski rat. Zato je u takvim uslovima i prirodno što držimo u tajnosti te podatke. Svi koji bi trebalo da znaju i svi koji su uključeni u proces izrade ekonomske politike imaju pristup svim podacima, statistikama i tako dalje“, navodi izjavu Peskova „Fajnenšnal tajms“.

Kako list piše, navodno se u ruskim vladinim krugovima vodi diskusija o tome da li je potrebno da se više otkrivaju informacije o ekonomskoj situaciji u zemlji.


Predsednik Državne dume: SAD učestvuju u konfliktu u Ukrajini

Isporuke teškog naoružanja Kijevu svedoče o direktnom učešću Vašingtona u konfliktu u Ukrajini, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

 - Tamo se nalaze američki instruktori i plaćenici. Kako bi spasili kijevski režim oni su počeli da isporučuju teško naoružanje. Sve to govori o direktnom učešću Vašingtona u sukobu, zbog straha da će izgubiti svoju koloniju - napisao je Volodin na Telegramu.

 

Blaščak: U Poljskoj prošle godine regrutovan rekordan broj vojnika

Poljski ministar odbrane Marius Blaščak rekao je da su oružane snage te zemlje prošle godine regrutovale najveći broj vojnika otkako je okončala regrutaciju 2008. godine, jer je ruski napad na Ukrajinu izazvao veći interes za odbranu domovine.

Kako je rekao, tokom 2022. godine Poljska je regrutovala više od 13.500 profesionalnih vojnika, prenose poljski mediji.

Najviše stradali gradovi i sela na istoku i jugu zemlje

Najviše su stradali gradovi i sela na istoku i jugu zemlje. Šest osoba je poginulo u regionu Donjecka, dvoje u Hersonu i dvoje u oblasti Harkov, navodi se u saopštenju.

Volodimir Zelenski je situaciju na liniji fronta opisao kao "izuzetno tešku", posebno u istočnom regionu Donjecka, gde Rusija pojačava ofanzivu. Velike bitke se vode za Vuledar i Bahmut.

Ukrajinske oružane snage izvestile su da je Rusija usmerila svoju artiljerijsku vatru na 40 naselja u blizini Bahmuta, grada u istočnoj Donjeckoj oblasti koji je bio u središtu nekih od najintenzivnijih borbi poslednjih meseci.

Vojni izvori kažu da se ukrajinske snage sada bore da zadrže grad, nakon povlačenja ukrajinske vojske iz obližnjeg grada Soledara prošle nedelje. 

Nekoliko zemalja obećalo je Ukrajini ukupno 321 tenk, rekao je ukrajinski ambasador u Francuskoj.

BONUS VIDEO: 

PUCNjI U AMBASADI: Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)