OTKRIVENE NAMERE VAŠINGTONA: Zašto SAD vrše pritisak na Evropu po pitanju isporuke oružja Ukrajini

Novosti online

28. 01. 2023. u 15:17

PRITISAK koji Vašington vrši na Evropu po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini ima za cilj slabljenje vojno-industrijskog kompleksa u zemljama EU, kao i stvaranje zavisnosti Evrope od NATO-a, izjavio je za Sputnjik član Komiteta za bezbednost i borbu protiv korupcije u Državnoj dumi Rusije Adalbi Šagošev.

ОТКРИВЕНЕ НАМЕРЕ ВАШИНГТОНА: Зашто САД врше притисак на Европу по питању испоруке оружја Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

 - Sva ta priča o tenkovima 'leopard' ima svoj razlog. Glavni razlog zbog kojeg Vašington vrši pritisak kako bi tenkovi stigli u Ukrajinu je slabljenje vojno-industrijskog kompleksa Nemačke - smatra ruski parlamentarac.

Međutim, po njegovim rečima, SAD imaju i drugi motiv, a to je ulaganje napora kako Evropa ne bi mogla ni da pomisli na osiguravanje sopstvene bezbednosti bez NATO-a.

 - To potvrđuje i činjenica da su i evropski lideri izjavljivali da bi trebalo da razgovaraju o evropskoj bezbednosti bez konteksta NATO-a. To je pre šest meseci rekao francuski predsednik Emanuel Makron, a o tome su govorili i Nemci - dodao je Šagošev.

Slabljenje vojno-industrijskog kompleksa EU u celini neće više „dovoditi u iskušenje” evropske političare da samostalno rešavaju pitanja sopstvene bezbednosti, što Vašington i pokušava da postigne, zaključuje ruski poslanik.

Nakon dugih razgovora o isporuci zapadnih tenkova Kijevu, nemačka vlada je na kraju pristala da pošalje Ukrajini borbena vozila „leopard 2“. Planirano je da se formiraju dva tenkovska bataljona. Berlin će u prvoj fazi isporučiti Kijevu četu od 14 borbenih vozila tipa A6 iz zaliha Bundesvera. Kako je rekao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, tenkovi bi u Ukrajinu mogli da stignu krajem marta.

Isporuku tenkova za Oružane snage Ukrajine najavio je i američki predsednik Džo Bajden. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska će dobiti 31 borbeno vozilo „M1 abrams“ koji će formirati jedan tenkovski bataljon. Visoki zvaničnik iz američke administracije je precizirao da će isporuka vojne tehnike Ukrajini potrajati mesecima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUCNjI U AMBASADI: Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna