ZELENSKI TRAŽI AVIONE I RAKETE: Predsedniku Ukrajine rastu apetiti posle najave tenkova iz Nemačke i Amerike

Branko VLAHOVIĆ

27. 01. 2023. u 07:00

KAD je dobio saglasnost zapadnih zemalja da će dobiti stotinjak tenkova "leopard" i 31 američki "abrams", predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sad traži da mu daju i rakete znatno većeg dometa od onih koje je do sada dobijao, kao i avione F-16.

ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ АВИОНЕ И РАКЕТЕ: Председнику Украјине расту апетити после најаве тенкова из Немачке и Америке

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

O tome je Zelenski razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, i o tome obavestio građane na sajtu.

Savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Sak je išao korak dalje pa je agenciji Rojters kazao da će, kad dobiju avione F-16, imati ogromnu prednost na frontu.

 - Pre ili kasnije Zapad će predati Ukrajini traženo oružje. Na početku nisu hteli da daju višecevne bacače "hajmers", pa su nam ih zatim dali. Tako je bilo i sa tenkovima, tako će biti i sa avionima - uveren je Sak.

Američki avion F-16 je mnogofunkcionalni laki lovac četvrte generacije. Koristi se od 1978. Do sada ga je kupilo 25 zemalja. Ako ga dobiju Ukrajinci, biće to veliki "ispit" tog lovca koji dosad nije ratovao protiv zemalja koje imaju takvu PVO kao Rusija.

Sve izjave ukrajinskih političara su u kontekstu situacije na istočnom frontu gde im vojska gubi mesto po mesto, uz velike gubitke. Izjavama o obećanoj vojnoj pomoći sa Zapada ukrajinski političari, pre svega Zelenski, nastoje da vrate optimizam vojnicima i narodu od kojih ne mogu više da kriju veliki broj poginulih i ranjenih.

Jedan broj vojnih analitičara na Zapadu smatra da će rasprava oko davanja aviona Ukrajini biti mnogo teža nego o tenkovima. Neki od evropskih lidera svesni su da će to proširiti konflikt.

Zbog toga će ministri odbrane zemalja članica NATO održati poseban sastanak u američkoj bazi "Ramštajn" u Nemačkoj, najverovatnije u februaru, na kom će razgovarati o davanju zapadnih modernih aviona Ukrajini. Zasad nemački kancelar Olaf Šolc govori kako Nemačka neće slati avione u Ukrajinu "ni sada, a ni ubuduće".

Da apetiti ukrajinskog rukovodstva rastu dokazuje i izjava bivšeg ambasadora u Berlinu Meljnika, koji je sada zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine. On traži od Zapada brodove i podmornice. Na to je reagovao bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji je sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije, rekavši da Ukrajina može da ostane bez izlaza na moru, pa joj brodovi i podmornice mogu koristiti samo na reci Dnjepar.

KARAKTERISTIKE AMERIČKOG TENKA "ABRAMS"

TENKOVE "abrams", među najsavremenijim na svetu, odlikuje odlična oklopna zaštita, velika vatrena moć i odlična pokretljivost. Ali, zahvaljujući nekonvencionalnom pogonu koji se zasniva na gasnoj turbini, troše značajno više goriva u odnosu na konkurente. Uspešna upotreba ovih tenkova zavisi od više faktora, pre svega obučenosti posada, ali i od verzije koja će biti isporučena i logističke podrške. Verovatno će u upotrebi biti kombinovani sa borbenim vozilima pešadije M2 "bredli", koji su takođe najavljeni kao vojna pomoć. Procenjuje se da će u Ukrajinu 31 "abramsa" stići tek posle nekoliko meseci, kad bude završena obuka posada, od izuzetnog značaja za upotrebu. Vozila za izvlačenje su neophodna u slučaju kvara ili oštećenja tenka, s obzirom na njihovu znatno veću masu u odnosu na ukrajinske.

Zelenskom se vraća optimizam, pa je izjavio u intervjuu "Skaj njuzu" da ga ne interesuje da se sretne i razgovara sa Putinom, koji je za njega "niko", tvrdeći da šef Kremlja živi u "informativnom balonu" i ne zna šta se dešava na bojnom polju.

U Moskvi Zelenskom, koji je više puta menjao stav, u zavisnosti od sugestija koje dobija iz Vašingtona i Londona, niko nije ni nudio susret sa Putinom. Od početka Moskva ponavlja da do pregovora može doći ako Kijev prihvati zahtev Rusije da Ukrajina ostane neutralna i ne uđe u NATO.

Odluka nemačke vlade da preda Ukrajini 14 "leoparda 2" iz rezervi u Rusiji nikog nije uplašila, kao ni to što je dozvoljen eksport te vrste tenkova članica NATO iz Evrope. Ukupno bi Ukrajina trebalo da dobije stotinjak "leoparda", a njeni vojnici će ići na obuku u Nemačku. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je u četvrtak da bi tenkovi "leopard" mogli da se pojave, u Ukrajini u martu ove godine.

Glavni cilj rukovodstva u Kijevu je da "čeličnom pesnicom" u proleće pokušaju da naprave proboj na južnom frontu i preseku kopnenu vezu sa Krimom preko kojeg ruskoj vojsci stiže sve što joj je potrebno za vođenje rata. U sredu je predsednik SAD Bajden najavio da će dolaskom proleća ukrajinske snage krenuti u kontraofanzivu i nastojaće da vrate Krim.

Odluku Vašingtona da pošalje tenkove "abrams" u Ukrajinu u Kremlju su prokomentarisali kao direktno uvlačenje SAD u rat u Ukrajini. Isto se odnosi i na slanje nemačkih "leoparda" Kijevu.

LIN TREJSI STIGLA U MOSKVU

NOVA ambasadorka SAD Lin Trejsi (na slici) stigla je u Rusiju. Trejsova je već bila u Rusiji između 2014. i 2017. godine, kao zamenik šefa diplomatske misije SAD, a onda je 2018. godine postala ambasador u Jermeniji. Zamenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov rekao je novinarima da će se razgovori fokusirani na problematične aspekte rusko-američkih odnosa, nastaviti sa Trejsi. Trejsi je u novembru rekla pred Senatom da deli stav Vašingtona prema Rusiji i podržava oštrije antiruske sankcije

Putinov portparol Dmitrij Peskov objašnjava da su neistinite tvrdnje činovnika u EU i SAD koji govore kako njihove pošiljke oružja ne znače da oni učestvuju u ratu.

- Sve što rade članice NATO je sve veće uvlačenje u konflikt u Ukrajini - zaključio je Dmitrij Peskov.

U međuvremenu, juče ujutro gotovo u celoj Ukrajii sirene su najavile napad iz vazduha. Ruskim raketama i dronovima su napadnuti energetski objekti u Kijevskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj, Vinickoj i Dnjepropetrovskoj oblasti. Rukovodilac vojne administracije Odese Jurij Kruk je rekao da su pogođena dva energetska objekta.

Gradonačelnik Kijeva Kličko je kazao da je napad bio na hidroelektranu u Višgorodu u Kijevskoj oblasti. Ruske jedinice gađaju energetske objekte da bi paralizovale železnički promet kojim se prevozi oružje i vojna tehnika ukrajinskoj vojsci na istočni front.

Istovremeno, Zelenski je za britanski "Skaj njuz" priznao da ruske snage napreduju na istočnom frontu. U administraciji predsednika Donjecke narodne republike Denisa Pušilina su rekli da su ruske snage ušle u predgrađe Ugljedara. Ruska artiljerija intenzivno gađa položaje ukrajinske vojske i oni su prisiljeni da se povlače ka centru grada.

BONUS VIDEO:

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati