FRANCUSKI "LEKLER" NE IDE U UKRAJINU: U Odesu otputovala šefica diplomatije

G. ČVOROVIĆ

27. 01. 2023. u 08:30

DOK Nemačka i SAD isporučuju teške tenkove Ukrajini, francuska, zasada, to nema nameru da čini. Iako je predsednik Emanuel Makron nedavno poručio da "ništa ne može da se isključi" po tom pitanju, izvori bliski Jelisejskoj palati naglašavaju da slanje "leklera" Kijevu nije na dnevnom redu.

ФРАНЦУСКИ ЛЕКЛЕР НЕ ИДЕ У УКРАЈИНУ: У Одесу отпутовала шефица дипломатије

Foto: Tviter

Poznati radio Evropa 1 preneo je stav uticajnog generala da Francuska "neće isporučiti tenkove 'lekler' pod pritiskom SAD i Nemačke". On smatra da bi Ukrajina unedogled mogla da zahteva naoružanje.

 - Sutra će tražiti avione, a zatim, zašto da ne, i brodove. A to nećemo moći da damo - kazao je visoki oficir.

Istovremeno, sajt informativne televizije BFMTV prenosi da će biti potrebni "meseci, možda i godine", dok budu ispunjena obećanja oko isporuke teških tenkova iz Evrope u Ukrajinu.

Jelisejska palata je poručila da pozdravlja nemačku odluku da pojača podršku Ukrajini koju je Francuska već započela slanjem blindiranih vozila AMH-10 RC. Citiraju i jednog od bliskih Makronovih savetnika koji podseća da je Francuska prva isporučila tenkove. Pariz je namenio oko tridesetak ovih lakših tenkova na točkovima Kijevu, ali dalje od toga zasad neće ići.

Čak i kada bi hteli da isporuče tenkove "lekler" Ukrajini, Francuzi to ne bi mogli da urade, jer ih imaju samo oko 200, a više ih ne proizvode, još od 2008. godine, dok će sledeća generacija s proizvodnih pogona izaći tek 2040.

Istovremeno, juče se u Odesi, i pored bombardovanja energetskih instalacija u gradu, pojavila francuska šefica diplomatije Katrin Kolona, što je, kako je istakla, podrška Francuske suverenitetu Ukrajine. Ukrajinski kolega Dmitro Kuleba joj je čestitao na hrabrosti.

BONUS VIDEO:

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)