ŠVAJCARSKO ZBOGOM NEUTRALNOSTI: Bern omogućava izvoz oružja u Ukrajinu preko trećih zemalja

I. S.

26. 01. 2023. u 13:18

PARLAMENTARNI odbor za bezbednosnu politiku u Bernu omogućio je, jučerašnjom odlukom, trećim stranama da isporuče oružje švajcarske proizvodnje Ukrajini.

ШВАЈЦАРСКО ЗБОГОМ НЕУТРАЛНОСТИ: Берн омогућава извоз оружја у Украјину преко трећих земаља

Foto Genevalunch com

Švajcarski zakoni do sada su zabranjivali takav izvoz u zemlje uključene u međunarodne sukobe, ali je Bern sada dozvolio da naoružanje sa domaćih proizvodnih traka, posredstvom drugih zemalja, nađe put do Kijeva. Predlog ide u parlament na glasanje.

Time je ova nacija zapravo precrtala sopstveno zakonsko izuzeće za slanje oružja u zemlje koje ratuju i rekla zbogom svojoj tradicionalnoj neutralnosti. Sa 14 glasova "za" i 11 "protiv", usvojen je Nacrt novog zakona o ratnom materijalu, tako da se više ne zahteva poštovanje pravila koje ne dozvoljava da se oružjem snabdevaju države u kojima bukti ratni sukob. Novo rešenje, praktično, suspenduje ovo pravilo "u slučajevima gde postoji povreda međunarodne zabrane pribegavanja sili, a posebno u slučaju rusko-ukrajinskog rata", navodi se u saopštenju. To je, kako kažu analitičari, svojevrsni leks specijalis.

"Većina članova Komisije smatrala je da Švajcarska treba da doprinese evropskoj bezbednosti, što ide kroz značajniju pomoć Ukrajini", dodaje se. Švajcarska će, zato, doneti vanredni zakon kojim će poništiti do sada važeći preduslov, u borbi protiv tekućeg sukoba sa Rusijom, navodi AFP. Promena bi trebalo da nastupi brzo i da ostane na snazi do kraja 2025. godine, navodi se u predlogu.

Švajcarska vlada bi i ubuduće mogla da stavi veto na transfer oružja u slučajevima kada bi to predstavljalo "velike rizike za spoljnu politiku zemlje".

Odgovarajući na već pristigle prigovore opozicije da bi takvi transferi ugrozili tradicionalnu neutralnost Švajcarske, većina kreatora novog rešenja smatra da je predlog u potpunosti usklađen, "pošto ne dozvoljava direktan izvoz ratnog materijala u područja u sukobu".

Rusija je već upozorila da je Švajcarska, još lane, izgubila svoju tradicionalnu neutralnost, kad se alpska konfederacija pridružila sankcijama EU protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije