"AKO UPOTREBITE BOMBE KAO U JUGOSLAVIJI..." Moskva poslala žestoko upozorenje Zapadu

Novosti onlajn

25. 01. 2023. u 15:25

UKOLIKO se Ukrajini isporuče granate sa osiromašenim uranijumom za tenkove „leopard 2“, kao i za borbena vozila pešadije „bredli“ i „marder“, Moskva će to smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, upozorio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču zadužen za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.

АКО УПОТРЕБИТЕ БОМБЕ КАО У ЈУГОСЛАВИЈИ... Москва послала жестоко упозорење Западу

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašinerije da ne podstiču nuklearne provokacije i ucene. Poznato nam je da u naoružanju tenka 'leopard 2', isto kao i borbenih vozila pešadije 'bredli' i 'marder' postoji i protivoklopna municija sa jezgrom od osiromašenog uranijuma čija upotreba dovodi do kontaminacije zemljišta kao što se dogodilo u Jugoslaviji i Iraku. Ukoliko se Kijevu isporuče takvi projektili za NATO tešku vojnu tehniku, to ćemo smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posledicama koje proizilaze iz toga - upozorio je Gavrilov.

Kako je ocenio, Zapad je primorao Berlin da donese odluku o isporuci oklopnih vozila Ukrajini.

- Međunarodna zajednica ponovo je svedok toga kako u NATO-u deluje 'disciplina zasnovana na teroru'. Po kanonima 'civilizovanog Zapada' saveznici su prvo zapretili Berlinu međunarodnom izolacijom u slučaju da odbije da isporuči 'leoparde'. Zatim je niko drugi do portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs najavio 'predstojeće vesti' u vezi sa slanjem nemačke 'zveri' Kijevu. Tako se kuje transatlantska 'solidarnost' - rekao je ruski diplomata.

Po njegovim rečima, Berlin je svesno odlučio da „nemački tenkovi sa krstovima na oklopima ponovo krenu u napad na ruske vojnike“. Gavrilov je poručio da će ruska vojska uništavati ta oklopna vozila kao što to i sada čini sa ostalim NATO naoružanjem.

Moskva spremna na žestok odgovor

Moskva je spremna na žestok odgovor ukoliko SAD i NATO isporuče Kijevu naoružanje koje će se koristiti za napade na ruske gradove, istakao je Gavrilov.

- Ukoliko Vašington i zemlje NATO-a isporuče Kijevu naoružanje za izvođenje napada u dubinu ruske teritorije na mirne gradove i pokušaje zauzimanja teritorija koje su po Ustavu naše, to će primorati Moskvu da preduzme žestoke uzvratne akcije. Nemojte kasnije reći da vas nismo upozorili - rekao je Gavrilov na plenarnoj sednici Foruma OEBS-a za saradnju u oblasti bezbednosti.

Ranije je saopšteno da će Nemačka poslati Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“. Paket nove pomoći Ukrajini, osim tenkova i obučavanja vojnika, uključivaće municiju, tehničko održavanje sistema i pomoć u logistici.

U novembru prošle godine Rusija je uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuka oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada neće doprineti uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, te da će imati negativan efekat.

BONUS VIDEO:

PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)