RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Ugledara, VSU pokušava desant kod Kahovke; Stižu i leopardi i abramsi (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 01. 2023. u 07:17 >> 01:22

RAT u Ukrajini danas je ušao u 336. dan. Nemački "Špigl" objavio je juče da je kancelar Olaf Šolc odobrio slanje tenkova "leopard" u Ukrajinu. Bela kuća dovršava planove za slanje američkih tenkova "M1 Abrams" u Ukrajinu i mogla bi da saopšti odluku već ove nedelje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Угледара, ВСУ покушава десант код Каховке; Стижу и леопарди и абрамси  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Pripadnici VSU forsiraju Dnjepar, dočekala ih ruska artiljerija

Pripadnici VSU su pokušali da se iskrcaju na obalu Dnjepra pod ruskom kontolom, sa područja ostrva u blizini Kahovke.

Artiljerijska vatra je dočekala trupe VSU. Obaveštajna služba je pronašla neprijateljev pokret na vreme, dala koordinate artiljeriji i koja je otvorila vatru.

Foto AP

Boj se nastavlja, takođe, VSU je podigao avione i helikoptere.

 

 

Slovački MiG-29 za Ukrajinu?

Slovačka spremna da razgovara o transferu svojih lovaca MiG-29 Ukrajini, saopštio je Ministar odbrane Ukrajine.

-Avioni su sada u jednoj od baza u Slovačkoj i sada smo spremni da razgovaramo o transferu ovih letelica u Ukrajinu. Čekamo odluku vlade Slovačke, rekao je on.

Foto: Printscreen Yutube

Vazdušna uzbuna u delovima Ukrajine

U Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev objavljena je vazdušna uzbuna, proizilaze iz podataka onlajn mape alarma ukrajinskog Ministarstva za digitalni razvoj.

Kako navodi resurs, uzbuna u oblastima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva objavljena je u 22.32 po moskovskom vremenu, a dva minuta kasnije uključile su se sirene u susednoj Dnjepropetrovskoj oblasti.

Hronika specijalne vojne operacije: Rusi napreduju ka Ugledaru, VSU se sprema za kontraofanzivu (MAPA)


Kurski region
Ukrajinske formacije granatirale su farmu Otruba u okrugu Gluškovski. Oštećeni su dalekovodi, privremeno je prekinuto snabdevanje električnom energijom u obližnjim naseljima. Žrtava i povređenih nema.

Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjanski situacija se nije bitno promenila: artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira. Određivanje cilja daju posade dronova i mobilne izviđačke grupe.

U sektoru Svatovski, ukrajinska komanda, pripremajući se za ofanzivu na Kuzemovku, prebacuje ljudstvo i oklopna vozila na liniju fronta.

Nastavlja se međusobno granatiranje na sektoru Liman. Svi pokušaji VSU da se učvrsti u sivoj zoni od Makejevke do Dibrove osujećeni su preciznom artiljerijskom vatrom.

Foto Tanjug/AP


Soledarski pravac
Severno od Bahmuta, nastavljaju se žestoki sukobi u okolini Krasne Gore i Paraskovijevke.

U Bahmutu se jurišni odredi PMC „Vagner“ bore sa VSU u rejonu mesne fabrike na severoistoku grada.

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne jedinice na lokaciju radi jačanja odbrane.

Na jugozapadu ruske snage napreduju na položaje ukrajinskih formacija u Krasnoju. Zauzimanje naselja omogućiće uvođenje Bahmuta u operativno okruženje.

Luganska Narodna Republika
Oružane snage Ukrajine ispalile su rakete iz HIMARS MLRS na civilnu infrastrukturu LNR.

U Rubižnomu su oštećeni stambeni objekti, kotlarnica, hotel, kafić i administrativne zgrade. U Kremennoj su pogođene obrazovne ustanove i zgrada okružne uprave. Među civilima ima mrtvih i ranjenih.

Ilustracija telegram rybar



Donjecki pravac
Na sektoru Ugledar ruske trupe preuzele su kontrolu nad vikendicama na jugoistoku Ugledara. Vojnici 7. operativno-borbene taktičke formacije probili su protivničku odbranu i učvrstili se u stambenom naselju na periferiji grada.

Ukrajinske formacije nastavljaju nasumično granatirati naselja Donjecke aglomeracije: pogođeni su i stambeni objekti, trafostanica i dalekovodi u Gorlovki. Dve žene su povređene.


Zaporoški pravac
Artiljerijski dueli i pozicione borbe se nastavljaju na liniji Novoandrejevka-Novodanilovka u sektoru Orehovski.

U sektoru Pologovski, ruske trupe su izvele borbeno izviđanje u pravcu Guljajpolje. Ukrajinska komanda povlači dodatne snage na liniju dodira radi jačanja odbrane.


Južni front Hersonski pravac
Ruska artiljerija je pogodila mesta koncentracije VSU u Berislavu, Gavrilovki, Dudčanima, Kačkarovki i okolini Hersona. Zauzvrat, ukrajinske formacije su pucale na civilnu infrastrukturu i stambene objekte u Novoj Kahovki, Aleški, Golom Pristanu i Radensku.

 

Kirbi: SAD žele da VSU zadrži borbeni zamah

SAD žele da ukrajinske snage zadrže borbeni zamah kako se vremenske prilike popravljaju, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

-Mislimo da će Rusi, kada se vreme poboljša, želeti da povećaju tempo. Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci ne samo da mogu da zadrže isti, već imaju priliku da postave svoj, rekao je Kirbi novinarima.

On je dodao da američki tenkovi obećani Ukrajini neće stići u zemlju još nekoliko meseci. „Biće potrebno mnogo meseci pre nego što stignu tamo“, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

 

Turci donirali dva drona Kijevu

Turska kompanija koja proizvodi udarne bespilotne letelice Bajraktar ​​TB-2 donirala je Ukrajini još dve letelice ovog tipa, saopštilo je glavno obaveštajno odeljenje ukrajinskog Ministarstva odbrane.

-Danas smo dobili još dva drona Bajraktar ​​TB2 od Bajkarovih velikih prijatelja i partnera Ukrajine. Bajkar ih je besplatno donirao kako bi pomogao Oružanim snagama Ukrajine i narodu Ukrajine da se zaštite od okupatora, navodi se u Telegram kanalu ministarstva.

Foto shutterstock

 

Uništeno 150 abramsa na Bliskom istoku

Iako ga zapadni stručnjaci karakterišu kao najbolji tenk na svetu, operacije u kojima je učestvovao ne govore u prilog tome. Da „abrams“ nije baš toliko superioran govori podatak da je u raznim ratovima na Bliskom istoku uništeno više od 150 ovih tenkova.

Projektil pogodio turski brod ukotvljen u Hersonu

Brod za generalni teret u turskom vlasništvu po imenu "Tuzla" pogođen je danas projektilom u luci u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, što je izazvalo požar, pokazaju video snimci s lica mesta.

Raketa je pala na most broda i izazvala požar, saopštila je bezbednosna pomorska kompanija Ambrei, a preneo Rojters.

Na video snimcima vidi se kako plamen puni komandnu sobu broda, ali Rojters nije mogao da potvrdi datum snimanja.

Foto: Tanjug/AP photo

Brod, koji se zaglavio u luci od februara 2022. godine, jedan je od dvanaest turskih plovila zarobljenih u ukrajinskim lukama, uključujući Herson, koji nisu obuhvaćeni ugovorom o transportu crnomorskog žita uz posredovanje UN.

-Juče uveče došlo je do napada, najverovatnije na luku, a čini se da je eksploziv pogodio brod, ali kako nema posade nije bilo ni povređenih ni žrtava, rekao je anonimni izvor.

 

Norveška ima različite varijante leoparda2A4

Ministar odbrane Norveške Bjorn Arild Gram saopštio je da će ova zemlja isporučiti tenkove Ukrajini, ali nije precizirao o kojoj količini tenkova se radi.

-Trenutno su tenkovi veoma traženi. Norveška i vlada podržavaju predaju tenkova Ukrajini. Norveška treba da bude uključena, rekao je ministar.

Na pitanje da li bi ti tenkovi bili istog tipa kao nemački, ministar je odgovorio da Norveška ima različite varijante tenkova, odnosno „leopard 4“.

 

Finska šalje tenkove leopard - na jug na manevre

Tri teretne platforme sa tenkovima „leopard“uočene su na jednom od puteva u oblasti oko prestonice Finske.

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak platformi ali finska vojska je odbacila pretpostavke korisnika mreža da tenkove spremaju za transport u Ukrajinu.

U vojsci objašnjavaju da su tenkovi upućeni na vežbe na jug zemlje u oblast grada Hanko.
 

Foto Tanjug/AP

VSU spremio 40.000 vojnika za ofanzivu u Zaporožju

Oružane snage Ukrajine pripremaju kontraofanzivu na Zaporoškom frontu, spremno je do 40 hiljada militanata, kazao je načelnik Zaporoške VGA.

-Sada je zabrinjavajuće vreme, znamo za gomilanje ukrajinskih snaga u regionu Zaporožja, spremaju se za kontraofanzivu. Razumemo situaciju i spremamo se da dočekamo nezvane goste... Kod Zaporožja je veoma velika grupa, prema različitim procenama, reč je o 40 hiljada “ – rekao je vd guvernera Balicki.

 

Bajden odobrio slanje 31 abramsa - da zauzmu Krim

Bela kuća potvrdila je da će Ukrajini isporučiti 31 tenk "abrams".

Kijevu će biti isporučeno i osam remontno-evakuacionih vozila za održavanje tenkova.

Sjedinjene Države se nadaju, kako je saopštila Bela kuća, da će isporuke naoružanja pomoći Ukrajini da zauzme izgubljene teritorije, uključujući Krima.

Foto: Profimedia

Ugledarski pravac: Žestoka artiljerijska vatra, ruske jedinice napredovale (MAPA)

Vojnici 155. brigade Pacifičke flote i 7. operativno-borbene taktičke formacije napredovali su do vikendica na jugoistoku Ugledara u blizini magistrale. Vode se pozicione borbe.

Noću je odred 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine sa dva oklopna vozila Hamvi pokušao da izvrši kontranapad na napredujuće redove ruske vojske kod Ugledara, napad je odbijen. Neki od ljudi su zarobljeni.

Ilustracija telegram rybar

Dezorganizacija je značajno uticala na mogućnost formiranja prve linije odbrane. Zbog nedostatka komunikacije i panike, Oružane snage Ukrajine izgubile su nekoliko položaja severno i severoistočno od Pavlovke.

Ipak, sada su Oružane snage Ukrajine povukle rezerve i zauzele veliko utvrđeno područje u samom Ugledaru i na rudniku Južni Donbas. Ruski artiljerci otvaraju masovnu vatru koristeći topove i raketnu artiljeriju, kao i teške sisteme bacanja plamena.

Starobeljsk pravac: Pripreme za kontraofanzovu VSU kod Svatovskog (MAPA)

Nema značajnih promena Kupjanskom sektoru. Ruski i ukrajinski artiljerci gađaju položaje i uporišta. Određivanje cilja daju posade UAV i mobilne izviđačke grupe sa helikopterima.

Usled jednog od udara Oružanih snaga Rusije na tačku razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku, likvidirano je 27 ljudi, a više od 50 je povređeno. Komanda 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine popunjava snagu brigade mobilisanim. Pored toga, severno od Dvurečne su opremljeni artiljerijski vatreni položaji. Verovatno će se narednih dana povećati broj napada na pogranična područja sa Ruskom Federacijom.

Foto Tanjug/AP

Najmanje 30 jedinica teške oklopne tehnike stiglo je u sektor Svatovskog, od Kupjanska i Borovaje, u pravcu Svatova, verovatno iz sastava 66. brigade Oružanih snaga Ukrajine, o čijem prebacivanju jednog od bataljona je ranije prijavljeno.

Akumulacija takvog broja naoružanja u jednoj oblasti ukazuje na pripremu ukrajinskih formacija za aktivna dejstva u rejonu Kuzemovke.

Ilustracija

Tekst potpisa

Nastavlja se obostrano granatiranje u sektoru Limanski. Značajan deo teritorije od Makejevke do Dibrova je i dalje u sivoj zoni.

Međutim, u proteklih nekoliko dana, borci Oružanih snaga RF uspeli su da istisnu ukrajinsku DRG iz oblasti južno od Kremenje i da se naprave uporište u blizini reke Severski Donjec, poboljšavajući svoju taktičku poziciju.

 

Berlin šalje i PVO i artiljeriju Kijevu

Nemačka planira da pošalje još vojne pomoći Ukrajini, pored toga što će isporučiti 14 borbenih tenkova Leopard 2, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

-Pored tenkova o kojima smo sada razgovarali, nameravamo da proširimo dosadašnje isporuke, rekao Šolc i naveo da je moguće da u budućnosti Nemačka pošalje Ukrajini PVO sisteme, tešku artiljeriju i višecevne bacače raketa.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Berlin sam snositi troškove slanja tenkova „leopard“ Ukrajini.

„Ne mogu precizno da kažem koliko će to koštati, ali troškove ćemo snositi sami“, rekao je kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir.

Nemačka je donela odluku da pošalje Ukrajini tenkove „leopard 2“.

Portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt rekao je da je odluka doneta nakon intenzivnih pregovora Nemačke sa najbližim evropskim i međunarodnim partnerima.

„U prvoj fazi Nemačka će isporučiti četu od 14 tenkova 'leopard 2A6' iz zaliha Bundesvera“, rekao je zvaničnik.

 

Leopardi u Ukrajini za 3-4 meseca

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da će tenkovi „leopard 2“ biti isporučeni Kijevu najranije za tri do četiri meseca.

-To će se dogoditi najranije za tri ili četiri meseca, rekao je Pistorijus komentarišući planove Nemačke o isporukama, a preneo je nemački televizijski kanal Velt.

Foto Tanjug/AP

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je dnevni izveštaj sa sledećim informacijama:

- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 20 vojnika u pravcu Krasnog Limana;

- Ruske jedinice nastavljaju uspešnu ofanzivu u Donjeckoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su u pravcu Hersona sprečile pokušaj ukrajinske vojske da na levu obalu Dnjepra prebaci diverzantsko-izviđačke grupe;

- U pravcu Kupjanska ruska vojska je uništila dva samohodna topa nemačke proizvodnje "Panzerhaubitze 2000" i preko 90 ukrajinskih vojnika;

- Ruske oružane snage uništile su u DNR dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni gubici protivnika u proteklom danu u pravcu Donjecka iznose 60 vojnika;

- Oružane snage Rusije za dan su osujetile delovanje sedam diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i LNR;

- Jedinice grupe trupa "Vostok" zauzele su povoljnije položaje u pravcu Zaporožja. Uništeno je više od 60 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su četu taktičke grupe rezervi Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti;

- Oružane snage RF za dan su uništile 79 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na položajima;

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-27 u području Slavjanska u DNR;

Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Nemci šalju "leoparde" u Ukrajinu

Nemačka vlada je potvrdila danas da će poslati 14 tenkova "leopard" u Ukrajinu, saopštio kancelar Šolc na sednici vlade jutros.

Nemačka će takođe odobriti izvoz "leoparda" trećim zemljama.

Balicki: Ukrajinci spremaju kontraofanzivu

Ukrajinske trupe pripremaju kontraofanzivu u pravcu Zaporožja, zabeleženo je gomilanje neprijateljskih snaga do 40 hiljada ljudi, tvrdi Jevgenij Balicki, vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti

Ruski T-90 "Proriv"

Pušilin: Kijev nastavlja da prebacuje rezervne snage u Marjinku

Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u oblast naselja Marinka, kako bi ga zadržao i izbegao opkoljavanje Avdejevke, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Sada se borbena dejstva vode u privatnom sektoru. Protivnik nastavlja da prebacuje rezerve, trudeći se iz svih snaga da odloži oslobađanje Marinke - rekao je Pušilin, ali je istakao da je na osnovu izveštaja s fronta jasno da ruski odredi svakodnevno napreduju.

Prema njegovim rečima, potpuno oslobađanje Marinke otvoriće put ka Kurahovu i Krasnogorovku.

- Izlazak ka tim naseljima omogućiće operativno opkoljavanje Avdejevke - dodao je Pušilin.

Ruski poslanik: Nemački tenkovi "leopard 2" efikasniji od američkih "abramsa"

Nemački tenkovi "leopard 2" su po nizu karakteristika efikasniji od američkih tenkova "abrams", ali zaostaju za ruskim tenkovima T-90 po vatrenoj moći i oklopnoj zaštiti, izjavio je šef Komiteta za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

Foto: AP

- Tenkovi "leopard" nisu loši, reći ću čak dasu po nizu karakteristika efikasniji od "abramsa". Ipak, ako se uporede s našim T-90, oni suštinski zaostaju po vatrenoj moći i oklopnoj zaštiti, uključujući njen aktivni činilac - rekao je poslanik za televizijski kanal "Rusija 24".

On je naglasio da su ruski tenkovi već prošli proveru tokom specijalne vojne operacije i da su pokazali svoje najbolje osobine.

Pušilin: Jedinice napreduju u Bahmutu

Borbe u Artjomovsku (ruski naziv za Bahmut) se već vode u delovima grada koje je do nedavno držala ukrajinska vojska, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, u blizini grada se nastavljaju teški sukobi.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

- Ali jedinice, posebno "Vagner", napreduju u samom Artjomovsku, a borbe se već vode negde na periferiji, a negde u onim četvrtima koje je do nedavno držao neprijatelj - rekao je on novinarima.

Pušilin je napomenuo da je zauzimanje Soledara već omogućilo da se blokiraju putevi snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine i da se "u izvesnoj meri uzmu pod operativnu kontrolu" područja iz kojih je Kijev započeo udare.

Antonov: Uništavaćemo američke tenkove

Ruska vojska će uništiti američke tenkove M1 Abrams, kao i drugu vojnu opremu zemalja NATO-a, ukoliko američka administracija odluči da ih isporuči Ukrajini.

Ovo je u utorak izjavio ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, odgovarajući na zahtev da prokomentariše objave u američkim medijima o verovatnoj isporuci tenkova u Kijev.

- U toku ukrajinske krize, administracija [Vašingtona] je više puta koristila tehniku objavljivanja informacija u medijima uoči značajnih isporuka naoružanja i opreme kijevskom režimu. Analiza čitavog niza akcija Vašingtona pokazuje da Amerikanci stalno podižu "granicu" vojne pomoći svojim marionetama. To se posebno vidi kada Oružane snage Rusije postižu nove pobede i samouvereno oslobađaju teritoriju Rusije od nacističke pretnje -, rekao je Antonov, a prenosi Rojters.

- Nema sumnje da će, ukoliko se donese odluka o prebacivanju M1 Abrams u Kijev, američke tenkove naša vojska uništavati na isti način kao što uništavamo svo drugo oružje i tenhniku NATO zemalja. Očigledno je da Vašington namerno pokušava da nam nanese strateški poraz - naglasio je ambasador.

"Vašington post": Ukrajina će tenkove "abrams" čekati mesecima

Tenkovi "abrams", koje bi SAD mogle da isporuče Kijevu, najverovatnije neće stići u Ukrajinu uskoro, piše list "Vašington post", pozivajući se na izjave američkih činovnika.

Mediji su ranije preneli da predsednik SAD Džozef Bajden namerava u sredu da objavi da će Ukrajincima biti predato 30 do 50 tenkova "abrams".

Foto: Profimedia/Ilustracija

Činovnik je za "Vašington post" rekao da tenkovi "abrams", u slučaju da bude odlučeno da se isporuče Kijevu, najverovatnije neće biti dostavljeni Ukrajini mesecima, pa čak i godinama.

Televizijski kanal Ej-Bi-Si preneo je izjavu drugog američkog činovnika koji je rekao da tenkovi koje očekuje Kijev ukrajinska vojska neće moći da dobije makar još godinu dana, pa i više, jer je neophodno da američke vlasti zaključe odgovarajuće ugovore s proizvođačima.

Kolumbijski predsednik odbio predlog Amerike

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro potvrdio je u utorak da je Vašington razgovarao sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev. Prema rečima šefa države, Kolumbija ne razmatra ovaj predlog SAD.

- U jednom od razgovora, general [Laura] Ričardson i drugi američki predstavnici rekli su mi da će zbog nemogućnosti da Kolumbija održava i remontuje to oružje, oni to učiniti i poslati ga u Ukrajinu - rekao je Petro na konferencija za štampu u Buenos Ajresu.

Foto: Profimedia

Prema Petrovim rečima, ruska oprema koja je trenutno u posedu Kolumbije je u lošem stanju, jer nema načina da se održava.

- Mi ne zauzimamo ni jednu stranu. Mi smo na strani mira. Prema tome, nijedan komad ruske opreme, u kakvom god stanju da se nalazi na našoj teritoriji, neće biti upotrebljen u tom sukobu - dodao je on.

Petro je napomenuo da je pokrenuo temu Ukrajine na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koji se održava u Buenos Ajresu.

- Latinska Amerika, umesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija, treba da zahteva mir - rekao je on.

Vlasti Moldavije neće zatvarati nebo zbog pada delova raketa

Moldavija ne planira da zatvara nebo zbog nekoliko slučajeva pada delova raketa na njenu teritoriju, izjavio je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati.

- Bilo je predloga u vladi da se zatvori nebo, postojali su rizici, ali su sada oni veoma mali. Zato je doneta odluka da se nebo ne zatvara. Pratimo situaciju i u slučaju potrebe ili opasnosti ćemo preduzeti mere - rekao je on za internet portal "Rlajv".

Nosati smatra da bi zatvaranje neba dovelo do niza problema, između ostalog i do problema sa isporukom humanitarne pomoći izbeglicama iz Ukrajine. Ministar je podvukao da je vojska pronađene fragmente predala istražnim organima.

Prema njegovim rečima, moldavski sistem protivvazduhoplovne odbrane je integrisan sa rumunskim i ukrajinskim još od vremena SSSR-a, ali ne može da identifikuje rakete novije proizvodnje.

Vlasti u Moldaviji su od početka rata u Ukrajini zabeležile tri slučaja pada fragmenata raketa na pograničnu teritoriju, ali njihovo poreklo nije utvrđeno. Poslednji slučaj se dogodio u rejonu Bričeni. Ministarstvo odbrane je saopštilo da nije ugrožen vazdušni prostor Moldavije, piše Sputnjik.

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u sredu na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Sirene za uzbunu oglasile su se gotovo istovremeno praktično u svim regionima Ukrajine.

Rogov: Osujećena ofanziva ukrajinske vojske

Ruska vojska osujetila je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom", i član glavnog saveta regionalne ruske administracije.

- Zahvaljujući našim preventivnim akcijama, osujećeni su planovi neprijatelja da izvede široku ofanzivu na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi izbili na obalu Azovskog mora - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, sada su ukrajinske trupe prinuđene da povlače rezerve, uključujući i iz Donjeckog pravca, kako bi držale liniju fronta.

Dejstvo Su-25

Stejt department: Korupcionaški skandali nisu povezani sa pomoći iz SAD

Nedavni korupcijski skandali koji su doveli do najveće rekonstrukcije vlade Ukrajine od početka rata u februaru 2022. godine, po svoj prilici nisu uključivali vojnu i humanitarnu pomoć koju su Ukrajini isporučile Sjedinjene Države, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, piše Kijev Indipendent.

- Nije nam poznato da je bilo kakva pomoć SAD uključena u ono o čemu smo čuli poslednjih sati - rekao je Prajs tokom brifinga.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, zamenik generalnog tužioca, nekoliko zamenika ministara i nekoliko guvernera smenjeni su 24. januara posle niza skandala, pre svega zbog korupcije. Zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko podneo je ostavku.

Pozivi na dalji nadzor pomoći Ukrajini zbog bojazni da je podrška zloupotrebljena čuli su se u Kongresu SAD od početka rata.

Prajs je, međutim, rekao da su Sjedinjene Države "uvek angažovane na rigoroznom nadzoru".

Anadolu: Amerikanci šalju 30 do 50 tenkova "abrams" u Ukrajinu

SAD bi mogle poslati tenkove M1 Abrams u Ukrajinu ove sedmice, a paket bi mogao uključivati 30 do 50 tenkova, javlja turska agencija Anadolu, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američke administracije.

Foto: Profimedia

- Predsednik Bajden će objaviti snabdevanje tenkova M1 Abrams Ukrajini ove nedelje, najranije sutra (sreda) - rekao je zvaničnik.

On je rekao da bi najavljeni paket "mogao uključivati tenkovski bataljon "abramsa", koji čini 30 do 50 tenkova“.

Amerikanci povećavaju proizvodnju artiljerijskih granata

Njujork tajms piše da će vojska Sjedinjenih Država povećati proizvodnju granata od 155 milimetara na 90.000 mesečno u roku od dve godine.

Ogroman porast proizvodnje trebalo bi da nadoknadi nedostatke izazvane ratom u Ukrajini i da stvori zalihe za buduće ratove, navodi Njujork tajms.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...