BRAZIL SE ZALAŽE ZA DEDOLARIZACIJU: Lula predlaže stvaranje zajedničkih valuta BRIKS-a i Merkosura

Novosti online

24. 01. 2023. u 08:27

PREDSEDNIK Brazila Luiz Inasio Lula da Silva predložio je da se razgovara o mogućnosti stvaranja zajedničkih valuta za transakcije između zemalja južnoameričke trgovinske organizacije Merkosur i organizacije BRIKS.

БРАЗИЛ СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ДЕДОЛАРИЗАЦИЈУ: Лула предлаже стварање заједничких валута БРИКС-а и Меркосура

Foto: Tanjug

- Da sve to zavisi od mene, uvek bismo sa drugim zemljama trgovali u nacionalnim valutama kako ne bismo zavisili od dolara. Zašto ne bismo pokušali da stvorimo zajedničku valutu za zemlje Merkosura i zemlje BRIKS-a? Smatram da ćemo vremenom doći do toga i mislim da je to neophodno, pošto mnoge zemlje imaju poteškoće sa kupovinom dolara - rekao je Lula da Silva na pres-konferenciji sa predsednikom Argentine Albertom Fernandesom.

Kako je dodao, nacionalne centralne banke mogle bi da sklope odgovarajuće sporazume o stvaranju takvih valuta koje će se upotrebljavati prilikom trgovine unutar bloka.

Po mišljenju Lula da Silve, to bi moglo omogućiti "kvalitativan skok" u međusobnoj trgovini.

On je potvrdio da zajedno sa Argentinom analizira mogućnost stvaranja zajedničke valute. Pretpostavlja se da bi se zajednička valuta mogla koristiti u transakcijama između te dve zemlje u cilju smanjenja zavisnosti od dolara.

Kako je ranije pisao list "Fajnenšel tajms", predloženo je da se nova valuta Argentine i Brazila nazove "sur" ("jug"), te da u projektu nije isključeno učešće drugih latinoameričkih zemalja, osim Brazila.

Članice organizacije BRIKS su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, dok Merkosur predstavlja zajedničko tržište za zemlje Južne Amerike.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI PONOVO VOZE "MOSKVIČ" - Novi model legendarnog brenda u prodaji u salonima u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) ČOVEK SE ZAPALIO ISPRED SUDA U KOME SE SUDI TRAMPU: LJudi vrište i beže na sve strane (VIDEO)