HILJADE TRUPA, BRODOVI, 142 AVIONA... Amerika krenula u nuklearnu akciju sa svojim saveznikom

Tanjug

23. 01. 2023. u 16:50

SAD i Izrael započeli su danas zajedničke vojne vežbe u kojima učestvuje na hiljade trupa, desetak brodova i 142 aviona, među kojima i bombarderi sa nuklearnim oružjem.

ХИЉАДЕ ТРУПА, БРОДОВИ, 142 АВИОНА... Америка кренула у нуклеарну акцију са својим савезником

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vežbe će trajati do petka, a cilj je da prodube vojnu saradnju između SAD i vojske Izraela, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik SAD i dodao da je reč o najznačajnijoj vojnoj vežbi dve zemlje do sada.

Neimenovani zvaničnik SAD rekao je da na vežbama neće biti maketa iranskih ciljeva i da vežbe nisu zamišljene kao priprema protiv nekog konkretnog protivnika. Planiranje vežbi počelo je pre nekoliko meseci, pre nego što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo preuzeo čelnu funkciju.

Rojters navodi da su izraelski zvaničnici kritikovali pokušaje administracije predsednika Džozefa Bajdena da oživi iranski nuklearni sporazum, ali ti pregovarački napori su za sada ostavljeni po strani, jer Vašington vrši pritisak na Iran da prestane da šalje bespilotne letelice Rusiji za upotrebu u njenom ratu protiv Ukrajine i nastoji da zaustavi gušenje protesta u Iranu.

Neimenovani vojni zvaničnik SAD opisao je američku posvećenost bezbednosti Izraela kao ''gvozdenu''.

- 'Izraelske vlade dođu i prođu. Ali ono što se ne menja je naša čvrsta posvećenost bezbednosti Izraela - rekao je zvaničnik i dodao da je to ''znak da i dalje čuvamo leđa Izraelu u vreme kada postoji mnogo turbulencija i nestabilnosti širom regiona''.

BONUS VIDEO: Ruska artiljerija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima