NEMCI ODGOVARAJU NA POLJSKE "PROZIVKE": Evo šta su rekli o slanju "leoparda" Ukrajini

Novosti online

22. 01. 2023. u 22:18

NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je u nedelju da se Berlin neće mešati ako Varšava isporuči svoje tenkove nemačke proizvodnje "leopard 2" Kijevu, piše TASS.

НЕМЦИ ОДГОВАРАЈУ НА ПОЉСКЕ ПРОЗИВКЕ: Ево шта су рекли о слању леопарда Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Trenutno ovo pitanje nije postavljeno, međutim, da nam je postavljeno, mi ne bismo stajali na putu - rekao je Berbokova u intervjuu francuskom televizijskom kanalu LCI, odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako bi Poljska isporučila Ukrajini tenkove "leopard 2".

- Uzeli smo u obzir reči ministra spoljnih poslova Ukrajine da su im tenkovi potrebni u interesu zaštite. Razumem koliko su im ovi tenkovi potrebni. I zato smo zajedno sa svim našim partnerima u procesu razgovora o ovom pitanju - rekla je ona. 

Foto: Printskrin/Jutjub/adelphi, Berlin

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao da je Varšava, u slučaju da Nemačka ne pristane da pošalje "leoparde" u Ukrajinu, spremna da formira "novu vojnu koaliciju" sa zemljama koje su to spremne da urade.

- Stvorićemo "manju koaliciju" zemalja koje su spremne da žrtvuju deo svoje moderne tehnologije za Ukrajinu. Nećemo pasivno gledati kako krvari - rekao je on.

Moravjecki je dodao da bi želeo da čuje jasan odgovor iz Berlina da li druge zemlje koje imaju tenkove Leopard u svom naoružanju mogu da ih prebace u Ukrajinu.

Foto: EPA/Zbigniew Meissner

Prema rečima premijera, Nemačka je upala u zamku koju je sama sebi postavila, jer je godinama vodila politiku zbližavanja sa Rusijom.

Ranije je na konferenciji za novinare u Parizu nemački kancelar Olaf Šolc rekao da Berlin deluje u koordinaciji sa saveznicima po pitanju isporuke tenkova Ukrajini.

U petak je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj održan redovni sastanak ministara odbrane oko 50 zemalja, na kojem se razgovaralo o daljoj pomoći Kijevu.

Na osnovu rezultata, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da učesnici još nisu doneli odluku o isporuci nemačkih tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

List Zidojče cajtung, pozivajući se na sopstvene izvore, objavio je u sredu da je nemačka kancelarka spremna da dozvoli slanje Kijevu borbenih tenkova "leopard 2", pod uslovom da SAD, zauzvrat, Ukrajini dostave tenkove "abrams".

Poslednjih dana znatno je povećan pritisak na Berlin da prebaci nemačke tenkove u Kijev. Poljski predsednik Andžej Duda je 11. januara saopštio da je njegova zemlja spremna da prebaci tenkovsku četu (14 jedinica) u Ukrajinu. Tada su neke druge države, uključujući Finsku, signalizirale spremnost da obezbede "leoparde".

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)