MAKRONU NIŠTA NIJE JASNO: Burkina Faso da pojasni zašto žele da francuska vojska napusti zemlju

Đ.G.

22. 01. 2023. u 21:39

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je da čeka pojašnjenje vlasti Burkine Faso o mogućem zahtevu za povlačenje francuskih trupa iz te zemlje u roku od mesec dana.

МАКРОНУ НИШТА НИЈЕ ЈАСНО: Буркина Фасо да појасни зашто желе да француска војска напусти земљу

Emanuel Makron.Foto AP

Mediji su ranije objavili da je vlada Burkine Faso denuncirala sporazum o prisustvu francuskih oružanih snaga, u vezi sa kojim francuska vojska mora da napusti zemlju u roku od mesec dana.

- Čekam da se oglasi predsednik prelazne vlade (Ibrahim) Traore... Mislim da su ovi izveštaji rezultat velike konfuzije u informacijama koje se šire... Čekamo pojašnjenje gospodina Traorea. Makron je rekao, komentarišući medijske izveštaje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom  Olafom Šolcom u Parizu .

Krajem septembra 2022. godine mediji su objavili da je grupa vojnika u Burkini Faso, predvođena kapetanom Ibrahimom Traoreom, najavila smenu šefa prelazne vlade zemlje, potpukovnika Pol-Anrija Sandaoga Damibe, suspenziju ustava u zemlji i raspuštanje vlade. Damiba je najavio spremnost da dobrovoljno podnese ostavku ako pobunjenici ispune nekoliko uslova.

Burkina Faso, koja se nalazi u regionu Sahela , pokušava da obuzda radikalnu ofanzivu džihadista koja traje od 2015 - preneo je RT.

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI - Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku