OPLJAČKAN SUDIJA ZA ZLOČINE OVK: Misteriozno razbojništvo u Parizu, poznati francuski nedeljnik objavio zabrinjavajuću informaciju

G. ČVOROVIĆ - S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

23. 01. 2023. u 07:40

POD naslovom "Misteriozna provala kod sudije" i uz fotografiju osobe ogrnute zastavom terorističke OVK ispred Haškog suda, francuski nedeljnik "Žurnal di Dimanš" donosi juče preko čitave stranice zabrinjavajuću informaciju i tekst o nedavnoj pljački izvršenoj u pariskom stanu sudije na funkciji u Specijalnom sudu za zločine na Kosovu i Metohiji sa sedištem u Hagu. List navodi da je krađa laptopa sudije, čije se ime ne navodi, izazvala zabrinutost francuskih sudskih vlasti i policije.

ОПЉАЧКАН СУДИЈА ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Мистериозно разбојништво у Паризу, познати француски недељник објавио забрињавајућу информацију

Foto: AP

Provala se, kako se navodi, dogodila 1. januara, a prijavio je, kada je video obijena vrata, komšija sa sprata ovog sudije koji živi u očuvanoj zgradi u otmenom pariskom 8. arondismanu.

Najpre je bio angažovan lokalni komesarijat, kao što to biva u slučajevima obične krađe, ali, kada se ustanovilo o kome se radi, sve je dobilo druge dimenzije. Predmet je prešao u ruke sudske policije.

"Sve navodi da su vrata obijena hidrauličnim cilindrom, profesionalnom napravom namenjenom snagama reda", piše ovaj list.

U unutrašnjosti stana obijač nije ostavio nikave tragove.

"Plen takođe intrigira: ukraden je samo laptop", navodi "Žurnal di Dimanš", uz konstataciju da nedostaju još samo jedna kolica.

S tim u vezi citiraju i jednog visokog službenika:

- Ostale vrednosti, poput nakita koji se nalazio u stanu, mogle su da budu ukradene. Pitamo se koje su bile istinske motivacije provalnika.

Potragu za provalnikom otežava činjenica da zgrada nema instalirane video-kamere.
Navodi se da je sudija, koji je bio nekoliko dana odsutan iz svog stana, kada je saznao za krađu, na daljinu poništio sadržaj svog ukradenog kompjutera. Unutra su se nalazili podaci okarakterisani kao "veoma osetljivi", u vezi s procesima u toku pred sudom u Hagu.
- Istovremeno, francuske vlasti su saznale da je jedan drugi sudija, koji pripada istom sudu, takođe bio meta krađe provalom u svom stanu u Briselu. I njemu je ukraden informatički materijal - piše "Žurnal".

Dodaje se da je u ovom slučaju provalnik identifikovan i uhapšen, a da nije utvrđena bilo kakva veza sa provalom u Parizu.

U tekstu se navodi da su u slučaju pariske krađe bili angažovani i agenti francuske tajne unutrašnje službe DGSI da bi utvrdili da li u obijeni stan možda nisu stavljeni prisluškivači, ali da je pretraga dala negativan rezultat.

- Ovaj događaj provale je uzet veoma ozbiljno, tim pre što je u prošlosti već bilo "curenja" tajnih dokumenata vezanih za započete procedure u Specijalnom sudu za Kosovo protiv bivših pripadnika OVK - piše list i navodi prethodne slučajeve.

"Žurnal di Dimanš" citira i raniju izjavu bivšeg glavnog tužioca suda Džeka Smita, da postoji "mala ali moćna grupa osoba s Kosova koje ne žele da ovaj sud postoji" i koje će "učiniti bilo šta u pokušaju da sačuvaju iskrivljenu sliku prema kojoj nijedan pripadnik OVK nije počinio zločin tokom rata".

Navodi se i da je Specijalni sud za Kosovo u decembru doneo prvu presudu kojom je Saljih Mustafa, pripadnik OVK, osuđen na 26 godina zatvora zbog mučenja i ubistva jednog nelojalnog Albanca u mučilištu Zlaš.

Inače, početak suđenja protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, kao i njegovih saradnika Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. zakazan za 1. mart, tvrdi list, ne rizikuje da smanji pritiske na Specijalni sud. Tači i tri ostala člana OVK optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja Srba, Roma i nelojalnih Albanaca na lokacijama na teritoriji Kosova i Metohije, ali i severu Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a