LOŠE VESTI ZA EVROPU: Novi antiruski potezi će dodatno pogoršati situaciju

Novosti online

22. 01. 2023. u 17:41

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da snabdevanje te zemlje energetskim resursima ne može biti garantovano bez nafte i gasa iz Rusije.

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ЕВРОПУ: Нови антируски потези ће додатно погоршати ситуацију

Foto: Tanjug/Sputnjik

- Kada se nalazite u oblasti bez izlaza na more, ako ne dobijete ruske energente, ne možete da snabdevate svoju zemlju. Zato je neophodno održavati odnose sa Moskvom i garantovati izuzetke u vezi sa sankcijama u Evropskoj uniji - rekao je Sijarto u intervjuu italijanskom listu "Republika".

On je napomenuo da su u politici važni "geografija i realnost".

Sijarto rekao je da sankcije Zapada uvedene Rusiji nisu uspele da okončaju sukob u Ukrajini i samo su pogoršale ekonomsku situaciju u Evropi, kao i da planirani deveti paket sankcija neće biti izuzetak.

- Sankcije su nanele ozbiljnu štetu svima, ali Evropa nažalost još uvek nije napustila ovu politiku - rekao je ministar u video obraćanju, objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Prema njegovim rečima, deveti paket sankcija koji je sada u pripremi "po svemu sudeći će dodatno pogoršati situaciju u Evropi".

Kako je Sijarto naveo, Budimpešta očekuje da će Evropska unija pružiti finansijsku podršku za izgradnju infrastrukture za snabdevanje gasom iz novih izvora u centralnu Evropu, jer su za to zainteresovane sve zemlje u regionu.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da Evropa gubi odbijanjem ruskih energenata u korist američkih, pošto je prinuđena da ih preplaćuje od pet do deset puta. Prema njegovim rečima, Evropa treba da postavi pitanje "američkim prijateljima" ko u ovoj situaciji pobeđuje.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju