TVRDNJE MIP-a RUSIJE: "Imamo podatke da SAD tajno sponzorišu DAEŠ"

Novosti onlajn

20. 01. 2023. u 10:30

RUSKA strana ima informacije da Amerika pokušava da uspostavi kontakt sa protivnicima aktuelnih avganistanskih vlasti i tajno sponzoriše terorističku organizaciju „Islamska država“ (DAEŠ, zabranjena u Rusiji), izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan, direktor drugog azijskog departmana pri MIP-u Rusije Zamir Kabulov.

ТВРДЊЕ МИП-а РУСИЈЕ: Имамо податке да САД тајно спонзоришу ДАЕШ

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, ovakve informacije postoje i Amerikanci to ne rade za dobrobit, već na štetu, jer jako žele da se osvete za svoj sramotni vojno-politički poraz u Avganistanu i rade sve kako se u toj zemlji mir ne bi uspostavio.

- Još gore od toga je što pored kontakata sa oružanom opozicijom u Avganistanu, Anglosaksonci tajno sponzorišu teroriste DAEŠ-a, koji su nastrojeni protiv stabilnosti ne samo naših centralnoazijskih partnera, drugih suseda Avganistana, već i bezbednosti Rusije - rekao je on za TV Rusija 24, prenosi "Sputnjik". 

Kabulov je ovim rečima odgovorio na pitanje postoje li trenutno podaci da SAD uspostavljaju kontakte sa onim snagama koje organizuju vojni otpor vlastima u Kabulu.

Odlukom američkog predsednika Džozefa Bajdena, u noći 31. avgusta 2021. godine SAD su okončale svoje gotovo dvodecenijsko vojno prisustvo u Avganistanu. Američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, a nakon što su talibani preuzeli vlast prekinuta je isporuka međunarodne pomoći toj zemlji. Privremenu vladu talibana nije priznala nijedna država.

*Napomena: Prilikom iznošenja navedenih tvrdnji, specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov navode nije potkrepio adekvatnom dokumentacijom ili bilo kakvim materijalnim dokazima. 

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)