PAO DOGOVOR? Ministri odbrane Amerike i Nemačke razgovarali o isporuci "Leoparda" Ukrajini

Tanjug

19. 01. 2023. u 13:27

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin sastao se danas sa novim nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, kako bi izvršio pritisak na Berlin da odobri isporuku Ukrajini tenkova nemačke proizvodnje tipa "Leopard", saopštili su američki zvaničnici.

ПАО ДОГОВОР? Министри одбране Америке и Немачке разговарали о испоруци Леопарда Украјини

Foto: Printskrin/Jutjub/WELT Documentary

Izvor iz Vlade Nemačke rekao je danas Rojtersu da će Berlin odobriti isporuku tenkova Kijevu kako bi pomogli odbranu Ukrajine, ukoliko SAD pristanu da pošalju svoje tenkove.

Američki zvaničnici javno i privatno insistiraju na tome da Vašington za sada ne šalje tenkove američke proizvodnje u Ukrajinu, tvrdeći da bi Kijevu bilo preteško da ih održava i da bi takva isporuka izazvala velike logističke probleme.

- Sekretar će vršiti pritisak na Nemačku u vezi sa ovim - rekao je Rojtersu neimenovani visoki zvaničnik odbrane SAD.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da snabdevanje Ukrajine tenkovima nemačke proizvodnje tipa "Leopard" ima najviše smisla, jer ih veliki broj zemalja već ima u svom posedu i da su spremne da ih brzo prebace.

SAD su pripremile oko 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini za potrebe odbrane od ruskih snaga.

Drugi neimenovani američki zvaničnik rekao je da je administracija predsednika Džozefa Bajdena spremna da odobri novi paket pomoći Ukrajini, vredan više od dve milijarde dolara.

Paket, koji bi mogao biti otkriven već sutra na sastanku čelnika odbrane u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, verovatno bi uključivao oklopna vozila "Strajker" , ali ne i tenkove "M1 Abrams".

Glavni politički savetnik Pentagona, Kolin Kal, rekao je juče da Pentagon još nije spreman da odgovori na pozive Kijeva i pošalje tenkove "M1 Abrams". Neki istočnoevropski zvaničnici javno su pozvali Nemačku da dozvoli slanje tenkova "Leopard" Ukrajini, a poljski premijer Mateuš Moravjecki je u ponedeljak pozvao Nemačku da pošalje Ukrajini potrebno oružje.

Vlada Velike Britanija, ranije je najavila da će poslati 14 tenkova "Čelendžer 2", svoje glavne borbene tenkove i dodatnu artiljerijsku podršku u Ukrajinu, podseća Rojters.

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI: Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024