"ZBOGOM, RUSIJO, SNAŠLI SMO SE" Nemci više neće zavisiti od ruskih energenata

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 09:07

NEMAČKA više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije, potvrdio je nemački ministar finansija Lindner za Bi-Bi-Si.

ЗБОГОМ, РУСИЈО, СНАШЛИ СМО СЕ Немци више неће зависити од руских енергената

Foto EPA

On je rekao da je njegova zemlja u potpunosti diversifikovala energetsku infrastrukturu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

- Da, naravno da Nemačka još uvek zavisi od uvoza energije, ali danas ne o uvozu iz Rusije, već o globalnom tržištu - rekao je Lindner, istakavši da su pronašli nove izvore za snabdevanje energijom. Lindner je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ukazao na brzinu kojom je novi terminal za tečni prirodni gas izgrađen u Nemačkoj, u rekordnih osam meseci. Istakao je da planiraju dodatna ulaganja u infrastrukturu i naveo da je to „samo jedan primer ogromne promene u nemačkoj politici”.

- Shvatili smo da moramo da podstičemo svoju konkurentnost nakon ere kancelarke Merkel. To je doba bilo usredsređeno na snage prošlosti, a sada razvijamo snage budućnosti - rekao je nemački ministar finansija. On je takođe izjavio za Bi-Bi-Si da je optimističan zbog podataka koji sugerišu da je inflacija u Nemačkoj dostigla svoj vrhunac prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade